אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: pexels

אם את מניקה וגם חיה בעולם הזה, סביר להניח שנחשפת לשלל מיתוסים (חלקם נכונים, אגב), עצות ואזהרות בנוגע לשילוב הקסום שבין הנקה לבין תזונה. מה מותר לאכול? מה אסור? מה ממש כדאי וממה חשוב להימנע? הנה מדריך שיעשה לך סדר ויסייע לך ליהנות מההנקה – וגם מהאוכל הטעים שאת אוכלת!

היכן מיוצר החלב – ואיך זה קשור לתזונה שלך?

בניגוד למה שנהוג לחשוב, אין קשר ממשי בין הקיבה שלך לבין החלב שאת מעניקה לתינוקך – כיוון שהחלב מיוצר בדם. לכן, במידה רבה מה שמשפיע על הרכב החלב ואיכותו הוא הרכב הדם שלנו.

כמו בהיריון, גם כעת, הגוף שלנו יודע לתעדף את מי שנזקק לו יותר – העובר שהפך להיות תינוק, ולכן הרכב החלב שלך לא יפגע לרוב גם אם יש לך חוסרים. מה זה אומר? שאם יש לך חוסר בברזל, סידן או מרכיבים תזונתיים חשובים נוספים, את הראשונה שתרגישי את החולשה ואת התסמינים שהדבר גורם – כיוון שהגוף יעשה הכל כדי שהתינוק שלנו ייהנה מחלב בהרכב מושלם, גם אם זה בא על חשבוננו.

עם זאת, אם בגוף האישה יש מחסור חמור שאינו מטופל, הדבר אכן ישפיע בסופו של דבר גם על הרכב החלב.

הזדמנות נהדרת להשקיע בתזונה טובה ואיכותית

לפני שנשאל מה אסור לאכול בהנקה, נענה על שאלה חשובה יותר – מה כדאי, צריך וחשוב לצרוך בתקופה העדינה הזו. תקופת ההנקה מעניקה גם הזדמנות מצוינת להשקיע בתזונה שלנו ולהתחזק פיזית ונפשית, כדי שנרוויח פעמיים – גם התינוק שלנו ייהנה מהטוב ביותר, בלי חוסרים כלל, וגם את תהיי אמא חזקה וטובה שיש לה אנרגיות והיא חיונית.

לצד תזונה טובה ואיכותית, מומלץ בחום לשתות הרבה מים כנגד אלו שהגוף מאבד בהנקה, לנוח הרבה כיוון שזה מאוד משפיע על כמויות החלב ולצרוך מגוון רחב של מזונות, באיזון, כמה שיותר קרובים לטבע – חלבון איכותי, הרבה פירות וירקות, קטניות טובות וכן הלאה.

מה בכל זאת אסור לאכול?

שננפץ מיתוס נוסף? קדימה! בהנקה, באופן עקרוני, אין אף מזון שצריך להוציא מהתפריט. גם אם אמרו לך שכדאי להוציא מוצרי חלב מהתפריט כיוון שזה גורם לגזים אצל התינוק – דעי כי הדבר לא נכון, או נכון במקרים מסוימים מאוד. יש תינוקות שרגישים גם לאחוזים הבודדים של הלקטוז שעובר במחזור הדם (ולפיכך מגיע לחלב) אך רובם לא.

יש מזונות שאם צורכים מהם בכמויות גדולות מאוד (מה שלרוב לא קורה), הדבר עשוי לפגוע בכמויות החלב. בין השאר, במזונות הללו נכללים עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, מרווה, נענע וזוטא. זה לא אומר שעלייך להימנע מהם, אלא פשוט לצרוך אותם במתינות.

ואם אני רוצה לפצוח בדיאטה?

יש לא מעט נשים המדווחות על ירידה במשקל בתקופת ההנקה, וזה לגמרי הגיוני – הגוף עובד קשה יותר כדי לייצר חלב ושורף בממוצע 250-600 קלוריות בהשוואה לתקופות אחרות.

גם אם את רוצה לרדת במשקל, מומלץ בחום לעשות זאת במתינות, לא להיקלע לדיאטות קיצוניות ולא לפגוע בעצמך – או בכמויות החלב שלך. בייחוד אם התינוק עדיין ניזון באופן בלעדי מחלב אם, יש לך כאן אחריות כפולה – גם כלפי עצמך וגם כלפי תזונת התינוק שלך.

מה כן אפשר לעשות? לרדת באופן מתון כ-0.5 קילו בשבוע, תוך שאת דואגת לתזונה מגוונת, עשירה ואיכותית, ולא חלילה מפסיקה לאכול פחמימות או סופרת קלוריות בלבד. זה הזמן שלך לדאוג לעצמך, ליהנות מהחיבור המיוחד – ולהתפנק. מזל טוב!