עיצוב משרד
עיצוב משרדצילום: FREEPIK

רוחות השינוי מייצרות בשנים האחרונות עיצובים חדשים ומרתקים למשרדי עורכי דין בישראל ובעולם.

מושגי יסוד בחומרי הגלם, בצבעוניות ובחלוקת החלל חווים התחדשות ומודרניזציה, אשר במיטבה אינה זונחת את העבר אלא מקיימת איתו דיאלוג עשיר. במאמר זה ריכזנו עבורכם חמישה דברים שכדאי לדעת לפני שמתחילים לעצב משרד עורכי דין.

1. רוח צעירה נושבת דרך החלון

באופן מסורתי, משרדי עורכי דין מכילים ריהוט יוקרתי כבד וחיפויי עץ מהודרים בגוונים כהים. המסר העיצובי במאה השנים האחרונות נועד להקרין יציבות, אמינות, ביטחון והצלחה. "אולם בשנים האחרונות החלה מגמה חדשה בתחום המשפטי, בעולם וגם בישראל" אמר לנו גורם בכיר ממשרד אדריכלות "סטודיו 180" (https://180.co.il)

הצבעוניות הכהה מפנה מקום לגוונים בהירים. חלונות גדולים מאפשרים לכמות גדולה של אור לחדור למה שהיו פעם חדרי ישיבות חשוכים במתכוון. הריהוט שומר על חומרי גלם יוקרתיים אולם הדגש הוא על נוחות ולא על כבדות. את הפסלים הכבדים והמרשימים של פעם מחליפים ציורים משובבי נפש או פריטי נוי יפהפיים. יש המרחיקים להגיד שמשרדי עורכי דין מתחילים להיראות כמו חברות הייטק צעירות אולם כאן יש לשרטט קו ברור של הבחנה. לצד האווירה הצעירה והקלילה יש בכל זאת חשיבות עצומה ל"שיער אפור" מבחינה עיצובית, המבטא את אותם ערכים עתיקי יומין של יציבות וביטחון.

2. משרדי עורכי דין מגלים בשנים האחרונות את כוחה של העבודה השיתופית

התפיסה המסורתית בעיצוב משרדי עורכי דין היא של אינדיבידואליזם. חללי עבודה אישיים בהם כל עורך דין עובד בעיקר עם עצמו. גם המתמחים היו מקבלים לעתים משרדים קטנים, לעתים תאים משרדיים (קיוביקל). חדר הישיבות היה היוצא מן הכלל המעיד על הכלל: המקום היחיד בכל חלל המשרד בו ניתן היה להתכנס לסיעור מוחות או עבודה משותפת.

ובכן, תפיסה עיצובית חדשה מוצאת את ביטוייה ביותר ויותר משרדי עורכי דין בישראל בשנים האחרונות. אינדיבידואליזם בדיאלוג עם דגש חדש על עבודת צוות. המשמעות? כל מיני חללים שייעודם פגישות והתייעצויות בקבוצה קטנה. כעת חדר הישיבות כבר אינו יוצא מן הכלל, אלא משמש מעין "דמות אב" לילדיו הפזורים ברחבי חלל המשרד.

מובן שנשמרת ההקפדה על החללים האישיים, כך שבכל רגע נתון עורכי הדין יכולים לסגור את הדלת ולקיים שיחה שקטה ופרטית בארבע עיניים (או אוזניים) עם לקוח, שותף וכו'.

3. ציפורי לילה: עיצוב שנשאר איתך עד השעות הקטנות

לעתים עורכי דין נדרשים לעבוד בלילות, על תיקים דחופים או במקרים סבוכים בהם נדרש לחלץ לקוח במהירות מצרה משפטית אליה נקלע. עיצוב משרד עורכי דין נותן מענה לתופעה הזו, בעיקר סביב נושא התאורה וגופי התאורה.

בשונה ממשרד בו "העט נופל" בשעות הערב המוקדמות, במשרד עורכי דין תכנון התאורה הוא משמעותי ביותר. המודעות לבריאות מובילה לאימוץ תאורה בריאה יותר לעיניים, מבלי לוותר על תאורה עוצמתית שתאפשר עבודה ללא הפרעה גם עמוק אל תוך הערב והלילה. גופי התאורה מקבלים התייחסות רבה יותר, עם העדפה לגופים מעוצבים ויפהפיים שיעניקו השראה לעובדים וגם ללקוחות.

4. לכל תיק יש שם

מאז ומתמיד, משרדי עורכי דין החזיקו ארכיון ובו תיעוד מפורט ככל האפשר על כל תיק ותיק - תופעה שהיא ללא ספק חלק מהותי מהמקצוע. כאן נכנס העיצוב המודרני, ששם דגש על פתרונות אחסון מעוצבים ויצירתיים. אמנם בעידן הטכנולוגיה של ימינו יש כבר ארכיון דיגיטלי, אולם עדיין גם כיום יש צורך באחסון קלסרים המכילים מסמכים רבים, שניתן לשלוף בכל רגע נתון. האתגר העיצובי הוא איך לשלב את כל הניירת הזו בצורה קלילה וידידותית שאינה פוגמת באווירה המשרדית. עוד נקודה שכדאי לציין, היא כי מסמכים הנוגעים למיוצגים חייבים להיות מאובטחים וזמינים רק לאנשים מסוימים במשרד, וגם את זה העיצוב צריך לקחת בחשבון.

5. ניגוד עניינים לא, ניגוד צבעים כן

אותה רוח צעירה עליה דיברנו קודם מייצרת עיצובים מודרניים בצבעוניות בהירה יותר עבור משרדי עורכי דין. בשנים האחרונות, מעבר ליציבות וביטחון, העולם המשפטי רוצה להקרין גם דינאמיות, חיוניות ואנרגיה. אולם כבר ציינו שהעיצוב לא זונח את העבר אלא "משדרג" אותו. משרד עורכי דין מעוצב הוא פלטפורמה נהדרת, אם כן, לדיאלוג בין ישן ובין חדש, בין יציבות לתנועה, בין מסורת לשינוי.

המרחב המאפשר ביותר את הדיאלוג הזה הוא בצבעוניות. בואו ניקח חדר ישיבות לדוגמה. ניתן לשמר את הגוונים הכהים, המקרינים עוצמה, מוניטין, ותק וביטחון, ולהצמיד את אותם ערכים מהותיים לשולחן, או לספריה, או דווקא לריצוף, או לכיסאות. הכל אפשרי. אולם מה שנבחר כעוגן של יציבות, כעת ישתתף בדיאלוג עם תנועתיות קלילה, בבחירה למשל בגוונים בהירים עבור הדלתות, עבור הספרייה, השולחן וכו'. העיקרון הוא לא לתת בכורה לחדש מול הישן או לישן מול החדש אלא לחגוג את הדיאלוג הפורה ביניהם.