"שלמות ההלכה היהודית חשובה לשמירת אחדות העם היהודי". הרבנית יהודית לויתן
"שלמות ההלכה היהודית חשובה לשמירת אחדות העם היהודי". הרבנית יהודית לויתןצילום: Shulamit photo + video

מציאות שבה נשים אורתודוכסיות מקבלות הסמכה לרבנות, נחשבה עד לפני שנים ספורות כמדע בדיוני.

מציאות שבה חיילת משרתת ביחידה קרבית היתה נשמעת הזויה ואם היינו מציגים לכן רבנית צבאית אורתודוכסית, הייתן חושבות שמזמן איבדנו את זה. אך בעוד שבמדינת ישראל נמשכים חילוקי הדעות ונעשות מהפיכות שקטות או רועשות, אי שם מעבר לים, באוסטרליה הרחוקה, אכן אויש תפקיד הרבנית הצבאית בידי אישה.

את ההישג ההיסטורי רשמה הרבנית יהודית לויתן (47), כשמונתה בחודש יוני האחרון לאישה היהודייה הראשונה שמשמשת כרבנית בצבא אוסטרליה. לויתן, המתגוררת בסידני, מורגלת בשבירת תקרות זכוכית, שכן היא האישה הראשונה שהוסמכה לרבנות בניו סאות' ויילס, אחת ממדינות אוסטרליה, והאישה השנייה שהוסמכה כרבנית אורתודוקסית באוסטרליה כולה.

אנשי הדת בצבא האוסטרלי הם קצינים שעיקר תפקידם הוא להעניק בשעת הצורך תמיכה רוחנית ודתית לחיילים ולבני משפחותיהם.

רוצה לקבל מגזין נשים לחודשיים בדמי משלוח בלבד?

בשל מגוון הדתות והזרמים שאליהם משתייכים החיילים, הצבא מעמיד לרשותם אנשי דת נוצרים (כולל קתולים, אנגליקנים, פרוטסטנטיים וזרמים אחרים), מוסלמים ויהודים. נציגות יהודית ראשונה בתפקיד קיימת מאז מלחמת העולם הראשונה, בעקבות גיוסם של חיילים יהודים רבים לצבא האוסטרלי, ומכיוון שצבא אוסטרליה מעודד גיוון מגדרי, גם נשים מכהנות כאנשי דת. בצבא האוסטרלי אם כן, מינויה של הרבנית לויתן אינו נחשב חריג, אך בעולם האורתודוכסי-יהודי הוא יוצא דופן ומעורר עניין.

לשאלתי כיצד קיבלה את התפקיד, מספרת לויתן שהרב ראלף ג'ננדה, שהינו רב בכיר בצבא ונציג יהודי בוועדה המייעצת לצבא, העלה את הרעיון בפני עמיתיו, מתוך תפיסתו הרואה חשיבות בשילוב נשים בתפקידי מנהיגות דתית. "כשפנו אליי ושאלו אם אהיה מעוניינת בתפקיד, השבתי בחיוב והגשתי מועמדות. עברתי מספר מבחנים וראיונות ולבסוף התקבלתי לתפקיד. זה כבוד עבורי לייצג את הקהילה היהודית בפרט ואת צבא אוסטרליה בכלל, ואני גאה לשרת בצבא אוסטרליה וגאה במאמציו לקדם גיוון והכלה".

וכך, בטקס חגיגי שהתקיים בסידני ביוני האחרון, הוכתרה הרבנית לויתן כרבנית צבאית. כמו בישראל, במקום להישבע בספר התנ"ך, כאישה דתית ניתנה לה אפשרות להצהיר על מחויבותה לשרת בצבא ולהיות נאמנה לערכיו.

לתפוס את ההזדמנות בשתי ידיים

לויתן, שהריאיון עמה נערך בזום באישור מדוקדק של צבא אוסטרליה (ה-A.D.F -Australian defence force), מסבירה שבאחריותה להעניק תמיכה רוחנית-דתית לאנשי הצבא ובני משפחותיהם, לאפשר שמירה על מנהגי דתם, לייעץ להם ולדאוג לרווחתם. בנוסף, עליה לנהל טקסים דתיים, לארגן ולהשתתף בפעילויות בין-דתיות ובאירועים מיוחדים בצבא ולהוות כתובת לחיילים הזקוקים לכך. "כרבנית אורתודוקסית בעלת ניסיון בעבודה סוציאלית ובעבודה בתחום האלימות נגד נשים, אני מרגישה שיש לי פרספקטיבה ייחודית שאני מביאה לתפקיד ואני מקווה שאוכל לסייע לחיילים בהתמודדויות ובאתגרים שלהם".

מה דורש ממך התפקיד?

"העבודה היא במשרה חלקית ודומה יותר לשירות 'מילואים', כך שהתפקיד מאפשר לי להמשיך לעבוד בעבודתי הקבועה ולהגיע לבסיס הצבאי מידי שבוע, כל פעם לכמה שעות. בנוסף, התפקיד מחייב רמת כושר בסיסית, אז התחלתי להתאמן עם מאמנת אישית. כשקיבלתי על עצמי את המינוי התחייבתי גם ללימודים ולהכשרה נרחבת שעוסקת בנושאים כמו: טראומה, התאבדות ובריאות הנפש. אני מרגישה שאני רק בתחילת המסע ויש לי הרבה ללמוד".

לויתן, נשואה ואם לשלושה, היא אישה מאירת פנים המכסה את ראשה בפאה. היא נולדה בדרום אפריקה וזמן קצר לאחר לידתה עברה המשפחה לאוסטרליה, גדלה בבית יהודי-מסורתי שומר שבת וכשרות ולמדה בבתי ספר יהודיים. הוריה היו מעורבים מאוד בקהילה היהודית ואף התנדבו בארגונים יהודיים שונים, בהשפעתם צמחה להיות אישה חדורת תודעה יהודית ודתית. "מאז ומעולם הייתה לי זיקה חזקה ליהדות, אהבתי ללמוד והתעניינתי מאוד בטקסטים מן המקורות. לאורך השנים תמיד מצאתי זמן ללימוד ומאז שהתחתנו, למדתי בחברותא עם בעלי". במהלך השנים היא אף למדה בסמינרים יהודיים להשכלה גבוהה, ביניהם מדרשת הרובע ומדרשת "נשמת" בישראל.

הרבנות לא סומנה אצלה כיעד בשלב הראשון. היא מספרת שמאז הייתה בת שתים-עשרה חלמה להיות עורכת דין, "כי רציתי לשנות את העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר", היא מסבירה בחיוך. היא למדה משפטים ועבודה סוציאלית, עבדה למעלה מ-20 שנים בתחום המשפטי-חברתי והיתה ממייסדי "הברית היהודית נגד אלימות במשפחה", ארגון קהילתי התנדבותי שמעלה את המודעות לאלימות במשפחה בקהילה היהודית בסידני.

כיום היא עובדת ב-Legal Aid NSW, ארגון המעניק עזרה משפטית לאנשים שנמצאים במצוקה חברתית וכלכלית, שם היא עוסקת בעיצוב ובנייה של מוצרים דיגיטליים שמטרתם להקל על אנשים לתקשר עם השירות המשפטי על מנת שיוכלו לטפל בבעיותיהם המשפטיות. לאחרונה סיימה את לימודיה לקבלת סמיכה לרבנות בישיבת מהר"ת, סמינר אורתודוכסי שמכשיר נשים להנהגה רוחנית בניו יורק ( מהר"ת - מנהיגה הלכתית, רוחנית, תורנית).

רוצה לקבל מגזין נשים לחודשיים בדמי משלוח בלבד?

היו לך חיים מלאים כעורכת דין וכפעילה בקהילה היהודית, מה גרם לך פתאום לעשות שינוי וללמוד לרבנות?

"מעולם לא חשבתי על האפשרות שנשים אורתודוקסיות יוכלו להיות רבניות ובהחלט לא ראיתי ברבנות אופציה שיכולה להתאים לי. כשהתחתנתי וככל שבגרתי התעניינתי בפמיניזם וניסיתי לבחון הזדמנויות לשילוב נשים באופן פעיל ביהדות. לפני כמה שנים, הכרתי את הרבנית דינה בראוור מבריטניה וכשנפגשנו בכנס של נשים פמיניסטיות אורתודוכסיות, היא הציעה לי ללמוד סמיכה לרבנות. בהתחלה דחיתי את הצעתה, אמרתי לה שיש לי משפחה ועבודה וקשה יהיה לעזוב הכול ולנסוע לניו יורק, אבל היא התעקשה ואמרה שיש אפשרות ללימודים מקוונים. בסופו של דבר, השתכנעתי להגיש בקשה, וכשהתקבלתי הרגשתי שניתנה לי הזדמנות מדהימה ולא יכולתי לסרב לה. הייתי צריכה לתפוס את ההזדמנות בשתי ידיים ולהפיק ממנה את המרב".

לומדת תורה במסירות

לויתן אכן תפסה את ההזדמנות ולא נתנה לדבר לעצור בעדה, אפילו לא לשעות הלימוד המאתגרות. "לימודי ההסמכה נעשו בזום בין 04:30 ל-07:30 בבוקר, בהתאם להפרשי השעות בין המדינות. למדתי לפני שיצאתי לעבודה, והמשכתי להאזין להקלטות בלילות ובכל רגע פנוי שהיה. לא מצאתי כוחות לקום מוקדם כדי להתעמל, אבל בשביל ללמוד גמרא, הצלחתי להתעורר ב-4:30 לפנות בוקר", היא מחייכת. "מסתבר שכשמשהו מעניין אותך ואת רוצה אותו מאוד, את מוצאת לכך את הזמן והכוחות".

נוסף לכך, בכל ינואר ויוני, במשך שלוש שנות לימודיה, נסעה לויתן למפגשי לימוד אינטנסיביים של כמה שבועות בניו יורק. לאחר נסיעתה האחרונה בינואר 2020 התכוננה לחזור לניו יורק למבחן הגמר ביוני 2020. "מגפת הקורונה שיבשה את התוכניות ומבחן הגמר שלי התקיים בעל-פה באמצעות הזום כשאני באוסטרליה, הרב דניאל שפרבר בישראל והרבנים בישיבת מהר"ת בניו יורק. אבל לבסוף קיבלתי מהם סמיכה וגם טקס הסיום של הלימודים התרחש בזום".

איך הצלחת לשלב לימודים כל כך תובעניים עם העבודה והמשפחה?

"בעלי מאוד תומך בי ועודד אותי לאורך הדרך והמשפחה שלי התגייסה לעזור. את ימי החופשה מהעבודה ניצלתי כדי לנסוע ללימודים בניו יורק ולשמחתי גם המעסיק שלי והקהילה תמכו בלימודים. אני לא רואה בהיעדרות מהבית פגיעה במשפחה שלי. הילדים ראו אמא עסוקה שעובדת קשה ולומדת תורה במסירות. זו הייתה הזדמנות להוות עבורם מודל לחיקוי".

קשה לומר שמדובר בתופעה, אבל ניצני השינוי כבר כאן ובשנים האחרונות, עולה המגמה בקרב למדניות דתיות אורתודוכסיות לשאוף להסמכה לרבנות ולא להסתפק בלימודים המקנים להן תארים כמו 'תלמידת חכמים', 'יועצת הלכתית' או 'טוענת רבנית'.

את חושבת שצריך לעודד נשים ללמוד להסמכה לרבנות?

"צריך לעודד נשים ללמוד תורה ברמות מתקדמות. אם אנחנו רוצים שהיהדות תהיה דת חיה, תוססת ורלוונטית לנשים ולגברים במאה ה-21 ואילך, חיוני שקולן של נשים יישמע. כמו כן, חשוב לשמור על שלמות מערכת המשפט היהודית שהיא ההלכה, ולכן נשים צריכות לרכוש את הידע והכלים הנדרשים, כדי שיוכלו להצטרף לשיח ההלכתי שמתנהל כבר אלפי שנים".

צבא אוסטרליה
צילום: ISTOCK

רוצה לקבל מגזין נשים לחודשיים בדמי משלוח בלבד?

קצת פחות מ-100,000 אנשים המזדהים כיהודים, חיים כיום באוסטרליה. במלבורן ובסידני כ-40,000 יהודים, בפרת' כ-8,000 יהודים וכמה אלפי יהודים נוספים בבריסביין, קנברה, אדלייד והובארט, אבל רובם המכריע של יהודי אוסטרליה, אינם דתיים. את זהותם היהודית הם מבטאים באמצעות פעילויות תרבותיות ולא על ידי קיום מצוות.

הקהילה היהודית האורתודוקסית קטנה מאוד ומונה כמה אלפי אנשים. היא מורכבת מקהילות אורתודוכסיות מודרניות ומקהילות חרדיות או חסידיות כמו חב"ד. בסידני ובמלבורן מתאפשר ניהול חיים יהודיים ביתר קלות מאחר שקיימות מסעדות כשרות, מאפיות, קצביות, מקוואות וכמה בתי ספר יהודיים. שיעור ההתבוללות של יהודי אוסטרליה נע בין 35% ל-45%, נתון קשה, אך נמוך בהשוואה לשיעור ההתבוללות של יהודי ארצות הברית, העומד על למעלה מ-60%.

המרקם החברתי באוסטרליה מתאפיין במגוון אנשים, תרבויות, דתות ורקעים שונים ולדבריה של לויתן, הודות לשיטת הממשל הדמוקרטית ולשלטון החוק, מדובר בחברה שלווה בדרך כלל, אך עם זאת, היא מודה: "אנטישמיות אכן קיימת והיו תקריות אנטישמיות שמספרן גדל במהלך השנים האחרונות".

מה תפקידה של רבנית בחו"ל?

"באוסטרליה, אם רצונך להיות יהודי, עליך לעשות בחירה מודעת. אוכל כשר וחינוך יהודי יכולים להיות יקרים, חגים יהודיים נופלים על ימי העבודה ויש צורך בבקשת חופשה מיוחדת. בנוסף, לפעמים צריך להתמודד עם אנטישמיות. אז האתגר של הקהילה היהודית הוא לענות על שאלת הדור הצעיר - 'למה לי להיות יהודי?'. אנשים יאמצו אורח חיים יהודי רק אם ירגישו שהאתגרים שווים את המחיר. הם צריכים לחוש שהיהדות רלוונטית ושיש לה מה לומר להם. כרבנית אורתודוקסית ניתנת לי הזדמנות לפתוח בשיח, עם אנשים שאולי לא היו מתעניינים ושוקלים מה יש ליהדות להציע להם. כרבנית אני עונה על שאלות הלכתיות בנושאים כמו: שבת, כשרות ונידה ומספקת תמיכה והדרכה רוחנית לאנשים שמבקשים זאת. אני גם מעבירה שיעורים ודברי תורה, מלמדת כלות, מתגיירות ובנות מצווה ומנהלת תפילה לנשים".

תפקיד עם אחריות

אני מעירה שיש תחומים שבהם רבנית אורתודוכסית מנועה מלעסוק, כמו עריכת חופות, לוויות וכדומה ושואלת את לויתן אם המצב מתסכל אותה.

"כיהודיה אורתודוכסית אני מחויבת לפעול במסגרת ההלכה היהודית. כפמיניסטית, אני מחפשת עבור נשים את כל ההזדמנויות הקיימות במסגרת ההלכה, להתבטא ולהשתתף באופן פעיל. אני חושבת שבארבעים השנים האחרונות ראינו שינויים רבים והתקדמות ביחס לחינוך, להשתתפות ולמנהיגות יהודית של נשים ויש לנו בהחלט במה להתגאות. עלינו להתמקד בהישגים האלה ולהתאזר בסבלנות. אני מבינה שיש אנשים שמרגישים שההלכה היהודית צריכה להשתנות ולהתחדש ויש תסכול מכך שהשינוי הוא איטי, אבל שלמות ההלכה היהודית חשובה לשמירת אחדות העם היהודי, ולכן חשוב לנהוג בזהירות ולאזן בין הדרישות הללו".

רוצה לקבל מגזין נשים לחודשיים בדמי משלוח בלבד?

לא כולם מקבלים את העובדה שנשים יכולות לכהן כרבנים בתפקידי מנהיגות רוחנית. מה דעתך?

"אני חושבת שזה נובע מתוך דאגה שלקיחת היהדות לכיוון הזה תפחית את האותנטיות שלה, תפגע או תהרוס אותה ואת שלמות ההלכה. לכן חשוב להדגיש את הערך והיתרונות בכך שנשים מחזיקות בתפקידי הנהגה. בסופו של דבר, נשים אורתודוקסיות בעמדות מנהיגות ציבורית, מהוות מודל לחיקוי לנערות ולנשים צעירות ומספקות הזדמנויות להגברת הקשר והמעורבות של אנשים ביהדות. זו מגמה חיובית שיכולה לחזק את היהדות.

"בשיחות עם נשים מבוגרות, הן אמרו לי שאיבדו את הקשר שלהן ליהדות כי לא עמדה בפניהן מישהי כמוני – רבנית יהודייה אורתודוקסית שתדבר איתן בגובה העיניים ותנחה אותן. בשיחות עם נשים צעירות, שבאו לשאול אותי שאלות על ההלכה היהודית בנושאים של מערכות יחסים, פוריות ומיניות, הן אמרו שלעולם לא היו פונות או מדברות עם רב בנושאים אלו והן שמחות שיש להן דמות נשית שהן מרגישות נוח לדבר אתה. כרבנית, פניי לקהילה ותפקידי להוות השראה, לאפשר לאנשים דרכי גישה ליהדות שלא הכירו קודם לכן ולחזק את הקשר שלהם ליהדות. זו עשייה ברוכה לעם היהודי".

את חושבת שהדור הצעיר יכול להתחבר ליהדות?

"אני מאמינה שהיהדות מספקת לעם היהודי חיים של משמעות ותכלית. יש ליהדות חוכמה עתיקה, עשירה ועמוקה שרלוונטית לחיינו המודרניים. אני אומרת לנשים יהודיות בארץ ובעולם – 'ליהדות יש מקום בשבילך! חשוב לשאול שאלות, להיות סקרנית ולהמשיך ללמוד תורה'. ללא הזדמנות ללמוד ולראות את העושר והעומק שבתורת ישראל, נשים עלולות לחשוב שלא כדאי להן להיות יהודיות, ולכן למען ההמשכיות היהודית, עלינו להגביר את רמת האוריינות והלמידה של נשים בכל מקום בעולם".

נוסף לעיסוקיה המרובים, לויתן היא חברה במועצת המנהלים של המועצה הלאומית של נשים יהודיות באוסטרליה, ועוסקת מטעמה בנושאים מגוונים. "ה-NCJWA הוא ארגון פמיניסטי המחויב לקידום צדק חברתי וזכויות נשים בכל היבטי חייהן באמצעות הסברה, חינוך ובניית קהילה. מטרת הארגון היא להיות קול מייצג של נשים יהודיות באוסטרליה בפני ארגונים לאומיים ובינלאומיים. הארגון עוסק בטיפול בדיכוי נשים, קידום נשים בתוך היהדות והקהילה היהודית והעצמת נשים, יהודיות ושאינן יהודיות, בתוך הקהילה האוסטרלית הרחבה".

כשאני שואלת איך היא מספיקה להיות פעילה בכל כך הרבה תחומים, לויתן משתפת שהוראת התורה וחיזוק הקהילה היהודית מעניקים לה כוח. "תמיד אפשר למצוא זמן או לתעדף פעילויות שממריצות אותך ועושות לך טוב על הלב. ואני לא עושה הכל. יש לי עזרה בניהול הבית ולילדים יש אחריות על מטלות הבית. זה מאפשר לי מרחב זמן ללמוד וללמד תורה".

איפה נראה אותך בעוד עשר שנים?

"פעם רציתי להיות עורכת דין ולעבוד בתחום הצדק החברתי. אחרי שהגשמתי את זה, נפתחה בפני האפשרות ללמוד לסמיכה לרבנות ומסלול חיי השתנה. כשאני מביטה לאחור אני רואה את השינוי מרחיק הלכת שחל ביחס למעמדן של נשים יהודיות בעשורים האחרונים, אז אני מאמינה שהשמיים הם הגבול.

"כשסיימתי את לימודי הרבנות, לא ידעתי לאן זה ייקח אותי אבל החלטתי להיות סקרנית ופתוחה לאפשרויות ולהזדמנויות שיגיעו. עד כה בזכות הלימודים נכנסתי לבתי ספר יהודיים, לבתי כנסת ומי היה מאמין- אפילו לצבא. במהלך השנים הקרובות, אני מקווה שאוכל להמשיך לנצל את ההזדמנויות שייקרו בפניי ואשתמש בהן ללמוד ולתרום לגידול ולחיזוק העם היהודי ובתוכו הקהילה האוסטרלית".

רוצה לקבל מגזין נשים לחודשיים בדמי משלוח בלבד?