
לפי מחקר שנערך באוניברסיטת חיפה, מעסיקים רבים מחליטים לפטר את העובדות שלהן לאחר שנודע להם כי הן בהריון. במסגרת המחקר, בו נבחנו 234 פסקי דין של בית הדין לעבודה אשר עסקו בפיטורי נשים בהריון, ב-54% ממקרי הפיטורים הסיבה הסמויה לפיטורים הייתה שהאישה בהריון. חוק שיוון הזדמנויות בעבודה שנחקק בשנת 1988 נועד להגן על נשים הרות מפני פיטורים וכל סוג של אפליה, אך מה לגבי חידוש חוזה העסקה? האם המעסיק רשאי להחליט שלא לחדש חוזה עם עובדת גם אם היא בהריון?
הסוגייה הזאת הגיעה לאחרונה לפתחו של עו"ד אליהו צעדה , הנחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בתחום דיני העבודה והמשפט המסחרי. ח', מורה לספרות באולפנה שבאזור המרכז, הייתה מועסקת בחוזה עבודה קצוב. לקראת סוף השנה, בזמן שח' הייתה בהריון, הזמינה אותה המנהלת לשיחה. במהלך השיחה הודיעה המנהלת לח' כי היא החליטה שלא להאריך את חוזה העבודה שלה וכי דרכיהן נפרדות. ח' ההמומה לא ידעה את נפשה מרוב צער - בעוד חודשים ספורים היא אמורה ללדת, ובהעדר הכנסה קבועה, דמי הלידה שלה יפגעו בצורה אנושה. בעקבות החלטת האולפנה, ח' פנתה לעו"ד צעדה, ובליוויו וייצוגו, היא הגישה תביעה לבית הדין האזורי לעבודה. בסיום הליך זה קיבלה ח' פיצויי בסך עשרות אלפי שקלים.
"כמי שייצג כבר מאות עובדים ומעסיקים, צר לי לומר כי ישנה תופעה פסולה שבה מוסדות רבים מרשים לעצמם לרמוס את הזכויות הסוציאליות של העובדים. זאת, מתוך מחשבה שהעובדים 'לא ירו בתוך הנגמ"ש' ולא יפנו לערכאות משפטיות על מנת לדרוש את זכויותיהם", אומר עו"ד צעדה. "על אף שרובנו יודעים שיש הגבלות חמורות על פיטורי נשים בזמן הריון, ישנם עדיין מעסיקים שסבורים שכאשר מדובר על אי חידוש חוזה קצוב, אין מניעה חוקית שלא לחדשו. אלא שסעיף 9(ז) לחוק עבודת נשים מגדיר גם 'אי חידוש חוזה עבודה' כ-'פיטורים' בסיטואציות מסוימות".
עו"ד אליהו צעדה עונה על שאלות נפוצות בנושא פיטורים בזמן ההיריון:
האם עובדת על פי חוק מחויבת להודיע על כך שהיא בהריון?
"החוק קובע כי על עובדת להודיע למעסיקה על כך שהיא בהריון עם כניסתה לחודש החמישי. למעסיק אסור להעסיק אישה בשעות נוספות ו/או ביום המנוחה השבועי מהחודש החמישי להריון ואילך (למעט במקרה בו העובדת הסכימה לכך בכתב ומסרה אישור רפואי של רופא מומחה ביילוד ובגינקולוגיה, לפיו אין מניעה להעסיקה בשעות נוספות או במנוחה השבועית)".
מה החוק אומר לגבי העובדת שמועסקת במקום העבודה פחות מחצי שנה ופוטרה בזמן ההיריון?
"מותר לפטר עובדת בהריון אם היא עובדת פחות מ-6 חודשים, בגין סיבות שאינן קשורות להריון עצמו. עם זאת, במידה והעובדת מפוטרת בגלל ההריון, היא יכולה לתבוע פיצויים מהמעסיק שלה בטענה לפגיעה בחוק שיוון הזדמנויות בעבודה".
מה החוק אומר לגבי עובדת שמועסקת יותר מחצי שנה במקום העבודה ופוטרה בזמן ההריון?
"אם העובדת מועסקת באותו מקום עבודה מעל לחצי שנה, המעסיק אינו יכול לפטר אותה מכל סיבה שהיא. אם ירצה לפטר אותה, הוא יצטרך לבקש היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ"ת". עו"ד אליהו צעדה הוא עורך דין עם ניסיון נרחב בתחומי המשפט האזרחי, עם מומחיות בדיני עבודה, משפט מסחרי, תביעות דיבה ולשון הרע. משרד הבוטיק שלו, הממוקם בכפר סבא, חורט על דגלו מקצועיות ללא פשרות. לעו"ד צעדה מוניטין רב זאת בשל ניסיונו והידע המקצועי שצבר לאורך השנים, הליווי האישי שהוא מעניק לכל לקוח ולקוח, היושרה שבה הוא פועל, הדבקות שלו במטרה והשגת מלוא הזכויות המגיעות ללקוחותיו.
ליצירת קשר עם עו"ד אליהו צעדה ולשיחת ייעוץ ללא עלות>>