בתעשייה קיים מחסור קבוע במהנדסים עקב מספרם הנמוך של המסיימים את לימודי ההנדסה מידי שנה. המרוויחים הגדולים מהביקוש העולה על ההיצע הם המהנדסים הקיימים, הנהנים מהטבות משמעותיות בתנאי השכר. שכרם הממוצע של מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה בדרגת ג'וניור הוא כ-22,000 שקלים בחודש. בנוסף, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה היא תחום מרתק וענף, כך שהעוסקים בתחום נחשפים לעולמות שונים ומגוונים. לדוגמא: מיקרו-אלקטרוניקה, טכנולוגיות מתח גבוה, הינע חשמלי, ניתוח אותות, אלקטרוניקת הספק, מבני נתונים ואלגוריתמים, כלכלה הנדסית ועוד.
תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה
תואר בהנדסת חשמל מאפשר לסטודנטים להכיר לעומק את התעשייה, להתוודע לצרכיה העכשוויים ולהתמודד, הלכה למעשה, עם אתגריה השונים. לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל נמשכים כ-4 שנים ובמסגרתם, יכולים הסטודנטים להתמחות באחד משני מסלולים: מסלול התקנים ומחשוב או מסלול מערכות משובצות מחשב.
המשק הישראלי משווע למהנדסים איכותיים, המכירים את המערכת בכללותה ומתאפיינים בחשיבה מולטי-דיסצפלינרית. בדיוק בשל כך, מקפידים מוסדות הלימוד המובילים בישראל לעדכן באופן תדיר את תוכניות הלימודים בהתאם לצרכיו המשתנים של הענף, ואף מציעים לימודים רב תחומיים שיסייעו להתמודד עם סביבות העבודה המורכבות והמאתגרות של ימינו. בנוסף, הם מנהלים קשרים הדוקים עם גורמים בתעשייה ומשלבים את הסטודנטים בפרויקטים הנדסיים עכשוויים. העבודה בצוותא עם אנשי המקצוע האיכותיים והמנוסים ביותר מבטיחה השתלבות מהירה בשוק העבודה.
עם סיום לימודיהם, יכולים הבוגרים של לימודי הנדסת חשמל להשתלב בענפים מגוונים במשק, כגון: התעשייה הביטחונית, חברות תקשורת, חברות הייטק, מתקני מחקר, מוסדות ממשלתיים ועוד. עם זאת, קבלת הרישיון לעסוק בעבודות חשמל מותנית ברישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים. ריכזנו עבורכם כמה פרטים חשובים שכדאי שתדעו לגבי תהליך הרישום.
מערכות הספק (זרם חזק)
רשם המהנדסים והאדריכלים בזרוע העבודה מתנה את הרישום בפנקס בביצוע פרויקט גמר במסלול מערכות הספק (זרם חזק). פרויקטים שאינם משלבים בתוכם מערכות הספק, כלומר מתמקדים בתחום האלקטרוניקה בלבד או פרויקטים כלכליים, אינם מאפשרים, כאמור, רישום בפנקס המהנדסים.
ההתמחות במסלול מערכות הספק מאפשרת למהנדסים לעסוק בתכנון של מתקנים ומערכות במתח גבוה, כמו תמסורת או חוטי חשמל. תחנת הכוח למשל, היא מערכת הספק, המייצרת חשמל ומובילה אותו לצרכנים באופן יעיל ובטוח.
רישום ורישוי
רישום – בוגרי לימודי הנדסת חשמל -מערכות הספק, המעוניינים בהגשת בקשה לרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים, יציגו את כול המסמכים הרלוונטיים: אישור זכאות לתואר, ריכוז הקורסים במערכות הספק, דיפלומה מקורית לעיון, גיליון הציונים, וצילום של תעודת הזהות.
הליך הגשת הבקשה מתבצע באופן מקוון באתר רשם המהנדסים והאדריכלים בזרוע העבודה. בסיומו של התהליך יהיה המהנדס רשום במדור החשמל. הגשת הבקשה לרישום כרוכה בתשלום אגרת רישום.
רישוי – הרישוי הוא השלב השני בתהליך ההסמכה של מהנדס חשמל. מהנדסים רשומים, שהוכיחו כי צברו ניסיון מעשי של שלוש שנים לפחות בענף החשמל והאלקטרוניקה החל מיום רישומם, יוכלו להגיש בקשה להנפקת "רישיון חשמל". הגשת הבקשה לרישוי כרוכה בתשלום אגרת רישוי. זמן ההמתנה להשלמת תהליך הרישוי הוא כחודשיים, ובסיום התקופה מקבל המהנדס רישיון חשמלאי ראשי.
יש לזכור כי ביצוע עבודות חשמל ללא רישיון הוא עבירה פלילית, הנחשבת להפרה של כללי האתיקה המשמעתית, ועלולה להוביל להעמדה לדין בפני ועדת משמעת.