אחד מתפקידיה של המשטרה הוא לחקור עבירות, פעולה זו מכונה "חקירה פלילית". לעיתים, למשטרה אין "קצה חוט" ואז ייתכן מצב שאנשים שאין להם שום קשר לאירוע פלילי ימצאו עצמם לפתע כחשודים.
אבל זה לא המקרה היחיד בו אדם מן הישוב יכול למצוא עצמו בחקירה באזהרה במשטרה, חשוד בביצוע עבירות. הנתונים הסטטיסטים מלמדים שלמעלה מ-10% מהישראלים ישנו מרשם משטרתי, כלומר נפתח בעניינם תיק במשטרה בו הם היו חשודים. סביר להניח שמי שקורא את המאמר הזה מכיר אדם שנחקר כחשוד במשטרה, או שהוא עצמו נחקר כחשוד במשטרה. ואם אתה בצד הסטטיסטי של פחות מ-90% הנותרים, יש סיכוי לא קטן בכלל שיום אחד תמצא את עצמך במצב הזה.
לכן, חשוב מאוד שכל אדם ידע מה זה חקירה משטרית, ומהן זכויות החשוד, רק למקרה שהוא, או מישהו קרוב אליו יזקקו למידע הזה. תוכלו לבקר באתר של עידית רייכרט – חקירה במשטרה
אז מהי חקירה פלילית במשטרה?
חקירה פלילית עשויה להיפתח במגוון דרכים, בדרך כלל תוגש תלונה פורמאלית על-ידי אדם פרטי. אולם, חקירה עשויה להיפתח גם בעקבות יוזמת המשטרה, ממידע מודיעיני או מבצע משטרתי, ואפילו מידיעה חדשותית או מעבירה המבוצעת לעיני שוטר. אם נודע למשטרה על עבירה, עליה לחקור אותה.
למשטרה יש כלים רבים ומגוונים על מנת לנסות ולהגיע לחקר האמת בכל הקשור לביצוע עבירות. הכלים הללו רק מתרחבים עם הזמן ועם התפתחות הטכנולוגיה והידע האנושי, וכלים חדשים מתפתחים לאור הרגלים ומכשירים חדשים הנכנסים לחיינו באופן תדיר ויכולים לסייע בחקירת עבירות.
בסופו של דבר צריכה המשטרה להגיע למי שהם חושדים שביצע את העבירה, ממנו תנסה המשטרה לדלות ראיות נוספות באמצעות הכלים שהחוק מקנה לה – בין היתר חיפוש על גופו של אדם, בכליו, בביתו, במכוניתו, בטלפון הנייד ועוד, וכן לגבות את עדותו של החשוד ואת התייחסותו לחשוד נגדו.
מהן זכויות החשוד במסגרת חקירה פלילית במשטרה?
אז אם עד עתה פירטנו מה הם הכלים המוקנים למשטרה ומה מניע אותה לפעולה, כעת נפרט איך יכול החשוד להתגונן מניסיונות המשטרה לפגוע בזכויותיו. חשוב להבהיר שלעיתים הפגיעה בזכויות החשוד היא חלק "טבעי" מההליך הפלילי, אך יחד עם זאת יש מקרים שאין סמכות לפגוע בזכויות חשוד ויש מקרים שבהם על הפגיעה להיות מידתית.
כך למשל, לפני כל פעולה שהשוטר מבקש לבצע, עליו להסביר לכם את החשדות כלפיכם, על מה הם מבוססים (במידת האפשר), ומה בדיוק הוא מתכוון לבצע וכן את כל הזכויות הנובעות לכם מפעולותיו. לעיתים פעולה אותה מבקש השוטר לבצע תקנה לחשוד זכות להיוועצות עם עורך דין, ככל שמוקנית לכם זכות כזאת ההמלצה היא לעשות בה שימוש ולהתייעץ עם עורך דין פלילי בטרם יימשכו פעולות החקירה.
על השוטר המבצע מולכם פעולה לרשום את התייחסותכם, אם חשתם ביחס משפיל, אלים או מזלזל, או שלא ניתנה לכם האפשרות לממש את הזכויות שהקריא לכם השוטר, או שלא הבנתם מדוע נדרשת הפעולה, תבקשו כי השוטר ירשום זאת בהתייחסותכם.
בכל מקרה, לא מצופה מאדם שנתקל בפני רשויות החוק להכיר את כל זכויותיו, ככל שמתאפשר, מומלץ שאם נתקלת בפעולת רשויות החוק כלפיכם תפנו לעורך דין פלילי מנוסה על מנת לקבל ממנו ייעוץ כיצד עלייך לנהוג במצב שכזה.
אז, למה לפנות דווקא אלי, עידית רייכרט עורכת דין פלילית?
אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי ובהליכים נלווים.
צברתי לאורך השנים ניסיון, הן כפרקליטה והן כסניגורית, בניהול הליכים פלילים וראיתי תיקי חקירה משטרה רבים, הן כתובעת והן כסנגורית. הידע והניסיון שלי משמשים כיום להגנה על זכויותיהם של חשודים ונאשמים, במיוחד כאלה שלהם זהו מפגש ראשון עם רשויות האכיפה והמשפט.
הערה:
מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין, וודאי שאינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.