
הסכם ממון וצוואה, הם שני מסמכים משפטיים שונים. כל אחד מהם עונה על צרכים אחרים, ויחד הם משלימים אחד את השני.
פנינו לעו"ד עודד וולף, המתמחה בדיני אישות, צוואות וירושות והסכמי ממון, שנתן לנו הסבר מקיף על ההבדלים בין השניים ומדוע חשוב כל כך לכתוב צוואה,
גם אם יש לכם הסכם ממון ( לאתר: https://www.wolf-law.co.il/ ).
גם הסכם ממון וגם צוואה הם מסמכים משפטיים שמטרתם להסדיר את הרכוש של בני הזוג והבעלות עליו. אבל בעוד שהסכם ממון עוסק בהסדרת הרכוש בין בני הזוג במהלך חייהם המשותפים וגם לאחר הפרידה בניהם, צוואה, עוסקת בהסדרת הרכוש של עורך הצוואה לאחר פטירתו. לכן, חשוב להבין את המשמעות של הדברים וההשלכות של כתיבת הסכם ממון ללא צוואה ולחילופין כתיבת הסכם ממון המגובה בכתיבת צוואה.
הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג נשואים או העומדים להינשא או רוצים לחיות חיים משותפים כידועים בציבור. הסכם ממון מתייחס להתנהלות הרכושית של בני הזוג במהלך חייהם. בהסכם הממון מפורט היקף הנכסים והממון המשותפים לשניהם, והפרטיים של כל אחד מבני הזוג. הסכם הממון קובע את הבעלות על הרכוש של כל אחד מבני הזוג במהלך חייהם ובנסיבות של פרידה או גירושים, וגם במקרה של מוות – ולכן ניתן להתבלבל לפעמים ביחס שבין הסכם ממון לצוואה
צוואה לעומת זאת, מתייחסת למה יקרה לאחר מותו של אדם, וקובעת למי יחולק העיזבון שלו (את היקפו קובע הסכם הממון), ומהו החלק שכל אחד מהיורשים יקבל.
הצוואה מאפשרת למצווה להחליט עוד בחייו מה ייעשה ברכושו, בנכסיו ובזכויותיו לאחר מותו.
הצוואה נעשית על ידי המצווה בלבד. הוא יכול לשנותה, לבטלה ולכתוב צוואה אחרת בכל זמן שיחפוץ. הצוואה האחרונה שחתם עליה, היא זו שתקפה.
על פניו, אם שני המסמכים משלימים זה את זה, למה בכל זאת יש צורך בצוואה אם יש הסכם ממון?
הסכם ממון, מגדיר את חלוקת הבעלות על הנכסים של שני בני הזוג במהלך חייהם עד לפרידתם (בין אם בגירושים או בפטירה) מכיוון שסעיף 8 לחוק הירושה אוסר על אדם ליצור התחייבות ו/או הסכם מכל סוג הנוגע לירושה העתידית שלו הרי שאין לכלול בהסכם הממון הוראות מתחום דיני הירושה. עוד חשוב לדעת, שצוואה מאפשרת למוריש להשאיר הוראות באשר להורשת נכסיו לא רק לבן או בת הזוג אלא גם לילדיו ובעצם לכל אדם אחר או אפילו תאגיד שלהם יבקש להוריש חלק מנכסיו.
המסמך היחיד שקובע לגבי חלוקת נכסיו של אדם, הוא הצוואה. גם אם בהסכם הממון ייכתבו התחייבויות לגבי חלוקת הרכוש, ההתחייבויות הללו לא תהיינה תקפות.
אם ערכתם הסכם ממון ללא צוואה - חוק הירושה בארץ על פי דין הוא שיקבע מה קורה.
עולם המשפט הוא עולם מרתק, כך הוא גם יכול להיות מורכב. כתיבת צוואה מחייבת חשיבה מעמיקה וליווי של עורך דין המתמחה בדיני צוואות וירושות כמו גם הסכמי ממון. עורך דין מקצועי יידע להתאים את שני המסמכים, הסכם הממון והצוואה, בצורה מושכלת, שיבטיח לבני הזוג שקט נפשי ויעניק ביטחון שההנחיות בצוואה ובהסכם הממון - חד הם ואף להימנע מתסבוכות משפטיות ומורכבות שיכולות לצוץ בעתיד.
פתרון אחר, שעורך הדין עשוי ליציע, הוא עריכת צוואה הדדית, המשותפת לשני הצדדים, בה הופכים בני הזוג את ההסדרים בצוואה לתלויים זה בזה. כך יכול בן הזוג להיות רגוע כאשר הוא מצווה את חלקו ברכוש לבן הזוג. במסמך מצוין מה יהיה דין הרכוש אם אחד מהם ילך לעולמו קודם לכן. בנוסף ניתן לציין בו למי יעבור הרכוש לאחר מותם של שני בני הזוג.
המון הצלחה ותזכרו, חשיבה עמוקה וליווי מקצועי בעריכת הסכם ממון וצוואה, יכולה לחסוך בעתיד המון תסבוכות והוצאות כספיות מיותרות.