אתר שהוזנח ונשכח. מעברות הירדן
אתר שהוזנח ונשכח. מעברות הירדןצילום: שמעון כהן

ביום חמישי הקרוב יתכנסו רבים לאירוע ציון יום חציית בני ישראל את הירדן לפני קרוב ל-3300 שנים באתר מעברות הירדן. האירוע שהחל לפני 17 שנים הוא למעשה כמעט פרויקט אישי של האלוף במיל' עוזי דיין שהחל מאפס והיום מכנס אליו מבקרים רבים.

בראיון לערוץ 7 מציין דיין כי יום זה הוא גם יום תחילת כיבוש הארץ וההתיישבות בה ועל כך נאמר 'היום הזה היית לעם'. על ראשיתו של הרעיון לקיומו של אירוע שנתי לציון התאריך ההיסטורי מספר דיין: "הרעיון הגיע מביקור במקום. ראיתי מקום שבו גם החיילים ששומרים עליו לא יודעים במה מדובר. זה דבר שאסור לשכוח אותו. האירוע קורה לפני פסח ואני ממליץ להגיע אליו לא רק כדי לזכור את העבר, אלא גם כדי שניתן יהיה לספר בליל הסדר על חציית הירדן וראשית הכניסה לישראל".

דיין מציין כי בשנים שלפני הקורונה הגיעו למקום בשנה 885 אלף מבקרים, רובם המכריע נוצרים, שכן המקום הוגדר כמקום השלישי בחשיבותו לעולם הנוצרים בהיותו "מקום הלידה מחדש" של ישו. מנגד העם היהודי הזניח את המקום, כמו גם את הבקעה כולה בה עד היום אין מלון או מרכז מבקרים אחד שיספר את סיפור המורשת היהודית, "למרות שמדובר באחד המקומות המעניינים בעולם".

"המבקרים הנוצרים מגיעים ומשם יוצאים לבקר בירושלים נצרת ורמת הגולן. הבעיה היא שלא פיתחנו את בקעת הירדן, ועד היום אין בה יותר מ-6000 תושבים. כך לא מחזיקים מקום שמעבר למורשת וההיסטוריה הוא קו הגבול המזרחי שלנו. את המספר הזה צריך לשלש בתוך שלוש שנים", אומר דיין ואנחנו שואלים אם הסיבה שהדבר לא קורה היא אולי רגישות מול העולם הנוצרי או מול הממלכה ההאשמית שמעבר לירדן.

דיין משיב וקובע כי "זה לא קורה כי הממשלה לדורותיה לא הקדישה לכך את מה שצריך, לא קנייה של אדמות, לא בנייה, לא הבאה של תיירות ותעשייה, ומהצד השני למתיישבים היה נוח להישאר כמקום יפה שבו אפשר לדאוג לחינוך ולתמרים".

"ב-2048 נהיה כעשרים מיליון אזרחים. למדינה כזו צריך לבנות את התשתיות ואזור הספר הלאומי ביטחוני שלנו הוא נהר הירדן ובקעת הירדן צריכים להיות אזור מפתח", מציין דיין ובאשר לאופן שבו מתייחסים הירדנים למקום הוא אומר: "הירדנים עושים הרבה יותר, אבל מגיעים אליהם הרבה פחות. מגיעים מאינדונזיה ומדינות אירופאיות אבל כדי לבקר באתר הם חוצים בגשר אלנבי ומגיעים מהצד השני, כי בישראל יש את ירושלים, קומראן, ים המלח ועוד. אנחנו צריכים להוסיף את פיתוח הבקעה ולעשות גם מהסרטבה ומקומות אחרים אתרים תיירותיים והתיישבותיים. אין כעת אף החלטת ממשלה על התיישבות חדשה בבקעה", אומר דין ומציין כי בימים אלה מוקמת מועצה ציבורית בהשתתפותו ותכליתו התארגנות להקמת ישובים חדשים, עיבוי ההתיישבות בבקעה ובהמשך קידום החלת הריבונות הישראלית בבקעת הירדן, במתכונת 'בקעת הירדן תחילה'.

לקראת יום חמישי קורא דיין לציבור כולו להתנתק מהפקקים שבחלקה המערבי של ישראל ולצאת מזרחה, לציין בגוגל 'מורשת מעברות הירדן' ושם להתחבר לאחד מהסיורים שיהיו קודם לאירוע עצמו בו יהיו בין השאר גם הרב הראשי וגם החזן שי אברמסון. "יש שלושה מסלולי סיור שיתחילו בבוקר באזור יריחו, מקומות יפהפיים כולל מאחורי הגדר. האירוע עצמו יתקיים בין ארבע לחמש וחצי", הוא אומר ומציין את שותפיו למיזם, בתי ספר שדה עפרה וכפר עציון.