
הקדמה
אין אדם שאינו פגש חרדה בחייו. חלקינו פוגשים אותה בתדירות גבוהה יותר, חלקנו נהנים מה"תענוג" לעיתים פחות שכיחות. כך או כך, העובדה חקוקה בסלע – חרדה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. לעיתים החרדה גוברת על מצבינו הנפשי (הנכון לאותו הרגע), ומיד אנו יוצאים לספרילה בתוך עצמנו. לרגעים הללו, שאינם מאפשרים שליטה מלאה בסיטואציה, עדיף להגיע מוכנים.
מבוא להתמודדות עם חרדה
החרדה הינה תופעה עתיקה כותק האדם. היא נוצרה יחד עם המין האנושי ומלווה אותנו מאז. בשל היכרותנו הרחבה עם המצב הפסיכולוגי המדובר, וביחד עם השנים, גילה האדם דרכים רבות להתמודד איתה – החל מתרגילי נשימה, דרך טיפול פסיכולוגי ועד לטיפול עם שמן cbd. בכדי להתגבר עליה צריך תחילה להבין מהי, בעצם, בבסיסה.
מהי חרדה
חרדה היא רגש שמאופיין לרוב בתחושה לא נעימה של חוסר שלווה פנימית ונפשית. היא תגרור איתה לעיתים לחץ, מחשבות טרודות ואף התדרדרות במצב הפיזי והנפשי. במקרים מסויימים היא יכולה אף לגרום לתשישות, לבחילות, לקשיי נשימה ולהרגשת מועקה - כמו אבן על הלב שלא ניתן להיפטר ממנה. מכיוון שמדובר בתופעה פסיכולוגית היא תרבה להתחיל אצלנו בראש.
כיצד היא נגרמת
חרדה נובעת תחילה, כמו מצבים פסיכולוגיים רבים, במחשבה טורדנית. המחשבה עצמה אינה משנה – היא יכולה להיות דאגה כלכלית, בריאותית או משפחתית. מחשבה שכזו יכולה להתפתח בשתי דרכים: היא יכולה להפוך לפחד שגרתי שיישאר עימנו למשך פרק זמן קצר וידעך עם חלוף הימים, עד שייעלם ללא זכר. לעיתים, האמנם, היא יכולה להפתח לתחושת מועקה שתהפוך אט אט לחרדה ותישאר איתנו לפרק זמן לא קצוב. במצב כזה היא תמשיך להטריד אותנו ולהפריע לתפוקדנו היום יומי, במידה ולא תטופל.
הבדלים בין פחד לחרדה
פחד הוא תגובה רגשית לסכנה ספציפית וממשית. לרוב נחווה אותו במצבים של סכנת חיים, של דאגה מכישלון, של חוסר יציבות בריאותית, ובעוד מגוון סיטואציות שונות. חרדה, לעומת זאת, הינה פחד קיצוני ולא ממוקד שיכול לנבוע ממספר גורמים. להבדיל מפחד נקודתי מסיטואציה ספציפית, החרדה לעיתים תשרור בראשנו ללא סיבה ברורה לעין. מעבר לכך, היא תישאר איתנו לאורך תקופה לא מוגבלת ואף מפעם לפעם תמשיך איתנו גם לאחר התגברותנו על הגורם הראשוני לה.
מאפיינים ותסמינים לחרדה
למצב פסיכולוגי טורדני שכזה ישנם מגוון תסמינים. בכדי לאפיין את המועקה שאנו מרגישים כלא אחרת מחרדה, ננסה ראשית לבודד את הסימפטומים ולמצוא להם מכנה משותף. אדם השורר בחרדה ירבה להרגיש תחושות של חוסר מנוחה, עייפות כרונית, קושי בריכוז, חוסר יציבות רגשית, קשיי שליטה ברגשות ואף קשיי שינה (כמו למשל קושי בהירדמות או שינה לא סדירה). בנוסף יחווה מפעם לפעם כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי בטן או כאבים לא מוסברים אחרים. במידה וזיהיתם סעיף אחד (או יותר) מרשימת התסמינים הנ"ל, ייתכן ואתם לוקים בחרדה.
כיצד מתמודדים עם חרדה
עכשיו כשהבנו מהי חרדה, ממה היא נובעת, מהם ההבדלים בינה לבין פחד, והכי חשוב – כיצד מאפיינים אותה, נוכל לגשת לדרכי הטיפול השונות. איבחנו שאנו חווים חרדה, מה עושים עכשיו? התמזל מזלנו ולאורך השנים בוצעו מחקרים רבים בנושא ונמצאו פתרונות רבים להתגברות עליו. להלן חמש דרכי התמודדות מומלצות עם חרדה:
1. תרגילי נשימה
נשימה נכונה יכולה לעורר פלאים במידה וניגש אליה בצורה נכונה. בפעם הבאה שאתם מרגישים שאתם חווים חרדה, קחו רגע לבד – לכו הצידה, תמצאו פינה שקטה, תעצמו עיניים ותקחו נשימה עמוקה. נסו תחילה להאריך כל שאיפה וכל נשיפה למירב יכולתכם. לאט לאט, במקביל להרגעת המחשבות שרצות בראש, נסו להסדיר את נשימתכם עד שתגיעו למצב של נשימה שגרתית. לאחר מכן שימו לב כי הלחץ ירד, וכי פתאום העולם נראה רגוע יותר סביבכם.
2. שיחה עם אדם קרוב
שיחה טובה עם בן אדם קרוב תמיד יכולה לשפר את מצבנו. בפעם הבאה שתחוו חרדה, פנו לאדם קרוב – חשוב שזה יהיה מישהו שאתם סומכים עליו באמת. לאחר מכן, שתפו אותו בסיטואציה. שיחה שגרתית עם קרוב משפחה, עם חבר או עם דמות סמכותית יכולה לתת את נקודת המבט החיצונית שאתם זקוקים לה באותו הרגע. ראשית, תיידעו כי אתם לחוצים וכי אתם חווים חרדה. שנית, תשאלו לשלומו. כשיסיים את דבריו כבר תרגישו טוב יותר.
3. התמקדות במתרחש מסביב
חרדה יכולה לעיתים להרגיש מוחצת. כאשר חווים אותה נדמה כי העולם סביב מפסיק לתפקד. זה כמובן לא נכון. בפעם הבאה שתחוו חרדה נסו למנות לעצמכם את הדברים שמתרחשים סביבכם. האם השמש בחוץ? מה אתם שומעים סביבכם? יש אנשים ברחוב? אם כן, מה הם עושים? יורד גשם? האם הכביש פקוק, או שמע התנועה זורמת? מה מספר הרכב של האוטובוס שעבר אתכם כרגע? ברגע שתקחו צעד אחורה ותתמקדו במתרחש מסביב, תוכלו להרגיש את החרדה נעלמת ואת העול מוסר מעל כתפיכם.
4. פעילות גופנית
פעילות גופנית היא פיתרון נהדר לבעיות רבות. לא במפתיע, חרדה היא אחד הקשיים שאפשר להביס בעזרתה. בפעם הבאה שאתם חווים חרדה, פשוט מאוד – צאו מהבית. תעשו הליכה מסביב לשכונה, תקפצו למכולת, תבקרו חברים (וכמובן תפתחו שיח, כפי שנאמר לעיל) ותתנו לחרדה לעבור מעצמה. מטיבי לכת יכולים לבחור גם לבצע אימון גופני, לרוץ או לבצע מתיחות, הקונספט זהה והתוצאה תהיה תמיד אותה התוצאה. ברגע שהמוח יתרכז בקושי הפיזי הוא באופן אוטומטי יפסיק להתרכז בחרדה, והיא – תעבור כבר בעצמה.
5. פנייה לאיש מקצוע
האופציה לפנות לפסיכולוג, לעובד סוציאלי או לכל איש מקצוע שמתמתחה בתחום תמיד קיימת. אנשי מקצוע, אשר לומדים וחוקרים את המוח האנושי ואת תגובותינו הפסיכולוגיות לסיטואציות שונות ידעו לתת את המענה הכי טוב עבורכם לחרדה. במידה וניסיתם את דרכי ההתמודדות המוזכרות לעיל ואתם עדיין לא מצליחים להתמודד עם הלחצים, זהו פיתרון לגיטימי ואף אידאלי. בסופו של דבר זהו מקצועם וכן סביר כי אין טובים מהם בהתמודדות עם חרדות.
לסיכום
חרדה היא תופעה אנושית ואף נפוצה. עם זאת, היא יכולה להוות בעיות רבות לאלו שחווים אותה. לחצים שונים בשגרה יכולים לגרום לחרדה שלא תעזוב אותנו, במידה ולא נדע כמובן כיצד להתמודד איתה. ידע הוא כוח – במיוחד שמדובר במצב שגורע מהאושר שלנו ועומד בפני שגרתנו היום יומית. חשוב לדעת מהי, כיצד לאבחן אותה, איך להתמודד איתה והכי חשוב – צריך להבין שרבים מאיתנו חווים אותה, וכי בעזרת התעמקות והבנה נכונה ביסודותייה – היא נהיית מכשול שניתן לעבור כהרף עין. בפעם הבאה שאתם מרגישים שמצבכם הנפשי גובר עליכם, קחו רגע ונסו את אחת מחמשת הדרכים שמוצגות למעלה. במידה ודרך אחת לא צולחת, נסו את הבאה. עם הזמן תבינו כיצד להתמודד עם החרדה שלכם.