
בדקנו בשבילכם: האם הקמת חנות פיזית, היא השקעה כדאית?
כולם מדברים על מסחר אלקטרוני, אבל בפועל, כמות שטחי המסחר בישראל, במגמת עליה מתמדת – לאור זאת בדקנו בשבילכם - האם "חנויות הרחוב" הן השקעה כדאית ?
באנו לעשות לכם סדר בתחזיות, במספרים ובנתונים, אודות שוק המסחר הפיזי. כתבת חובה לפני השקעה.
באופן מפתיע: הקורונה דווקא עשתה טוב למסחר הפיזי
אם יש מגזר עסקי שהושפע עמוקות מתקופת הקורונה, הרי זה המגזר הקמעונאי. אבל למרבית ההפתעה דווקא לטובה, הקורונה השפיעה על התחום בשני אופנים עיקריים:
פחות טיסות לחו"ל בתקופה שאחרי הקורונה התבטאו בהיקפי הרכישות בישראל. הנהנות העיקריות מכך היו חנויות בקטגורית האופנה: ההשפעה של מדיניות ה"שמיים הפתוחים" השפיעה על היקף הצריכה התיירותיות בחו"ל, ולכן הירידה בטיסות בתקופת הפוסט קורונה, תורגמה לעליה בצריכה המקומית של קטגוריה זו בפרט.
מסתבר שלאחר שהיה ממושכת בבתים, הצרכנים התגעגעו לביקור בחנויות ברחוב, במרחב הפתוח, באוויר החופשי. עם פתיחת סגרי הקורונה המסחר חווה עליה משמעותית בביקושים.
אנחנו כבר אחרי עידן הקורונה ודומה שהרגלי הצריכה, חזרו לסטטוס קוו שהכרנו לפני המגיפה. השוק הקמעונאי פיזי (חנויות רחוב ומרכזים מסחריים), עדיין רחב יותר מעולם הרכישות המקוון ומחקרים בתחום, גם מראים כיצד שני תחומים אלה ,החנות הפיזית וחנות האונליין , חיים בהלימה ובסינרגיה הדדית.
האונליין בשירות החנות הפיזית
שוק האונליין הגלובלי מוערך כיום בכ-5 טריליון דולר אך אלו מהווים עדיין רק 19.6% מסך המכירות הקמעונאיות, כלומר עיקר המסחר עדיין מתרחש בחנויות, והסכומים הם גדולים מאוד.
מסתבר שהצרכנים מעוניינים בחוויה פיזית משלימה לרכישה באונליין, ולכן לא מעט מרשתות המסחר הפיזי מקפידות להקים במקביל גם אתרי אינטרנט. המובילים שבהם: שופרסל, סופר פארם, KSP, דלתא וקסטרו, ולהיפך – אתר סחר אונליין שהתחילו כאתר סחר בלבד – פותחים סביבה פיזית למותג, זה קרה עם אמזון בחו"ל וזה קרה בארץ עם רשת עדיקה , וואלה!שופס שפתחו חנויות פיזיות, ואתרים נוספים ששוקלים ממש בימים אלו את הפתיחה של המרחב הפיזי לאתר האונליין שלהם.
מחקר של RetailNext חושף לאן נושבת הרוח: במחקר מדווח כי 84% מן הצרכנים הנשאלים העידו כי הם מעדיפים חנויות המייצרות ממשק תואם בין הנוכחות הדיגיטלית שלהם לנוכחות הפיזית שלהם. כלומר, תם העידן של חנות פיזית אשר מנותקת מנוכחות דיגיטלית. על שתי הפלטפורמות – החנות הפיזית והחנות בדיגיטל, להתחבר בשירות, בחוויה, בהצעות המכר והערך ולהוות זו שלוחה זו של זו.
יתרונות החנות הפיזית
בעוד חנות אונליין מושפעת מאוד מתקציבי פרסום דיגיטליים ומצב הקידום במנועי החיפוש, החנות הפיזית זוכה לקבל את תנועת הלקוחות כפועל יוצא של המיקום הנבחר.
ולכן אחד מהדברים החשובים ביותר בהקמת החנות הוא בחירת המיקום הפיזי שלה, התאמת המוצרים לקהל היעד במיקום הנבחר, בחירה בציוד לחנות שישרת את תהליך המכירה וכמובן מספר המתחרים באזור.
הקמעונאות בנויה על מלאי מהמוצר הנכון, במחיר הנכון ובסביבת הצריכה הנכונה, ולכן חשוב מאוד להכיר את הסביבה העסקית בה פועלת החנות.
העיצוב משחק תפקיד חשוב גם הוא, ישנם מוצרים שבהם הצרכן מגיע מכוון מחיר בלבד, לדוגמא בתחום הסלולר, ובמוצרים אחרים הצרכן מושפע מחווית הקניה ומהעיצוב, לדוגמא בתחומי האופנה.
קווים לדמותה של החנות הפיזית ב2023
הצרכן משימתי ומגיע מוכן
סקר של GE Capital Retail Bank מ2022, מדווח כי 81% מן הצרכנים עורכים בדיקה ומחקר שוק אונליין לפני שהם מגיעים לחנות הפיזית. כך שאנו עדים למגמה בה הרגלי הצריכה הפיזיים של הצרכן השתנו, הדיגיטל מאפשר לו לחקור להתעמק ולהשוות בבית, עוד לפני שהוא טורח להגיע לחנות הפיזית. הרכישה עצמה בחנות הפיזית היא רכישה משימתית מוכוונת מטרה ולאחר בדיקה מדגמית.
עיצוב הוא שם המשחק
אחד הטרנדים הבולטים בחנויות פיזיות של מותגי ענק, הוא תחלופה מתמדת של הסחורה בחנות, שינוי תצוגה בתוך החנות, ועדכון חלונות הראווה. למעשה לעיצוב החנות תפקיד מפתח בהצלחתה ולכאן נכנסת התורה של יצירת מסלולי מכירה, התקנת שילוט תצוגה ברור, ובחירת מתקני התצוגה שיאפשרו הגדלת פדיון למטר. על בעל העסק להיות מוכוון עיצוב פרקטי, קרי נגיש עבור הלקוח, המשדר את הטון הייחודי של הסחורה בחנות ומעל לכל מושך את הלקוחות לשהות יותר בחנות ולשוטט בה, לא תמיד כמה שיותר זה יותר טוב, לפעמים דווקא יצירת מרחב בחנות מאפשר לצרכן את הקשב הנדרש כדי לשקול, לבחור ולרכוש.
תחלופה מהירה!
אם בעבר חנויות התהדרו במבצעי קיץ וחורף, היום כשהתחרות גדולה, בעל העסק חייב לייצר "חגיגות שיווקיות" מדי חודש, כדי להמשיך ולהיות רלוונטי עבור קהל הלקוחות שלו. מבצעים, שיתופי פעולה, שינויים תכופים של סחורה וחגיגות מחירים, הם ענין שבשגרה היום וההמלצה שלנו, היא פשוט לתכנן מראש את המהלכים המכירתיים הבולטים של החנות, על מנת שתוכלו להיערך מראש עם שילוט, הציוד המתאים לחנות, באביזרי הקד"מ ובכל הנהלים הפנימים של החנות לסידור וארגון לפי מבצעי המכר.
תוך כמה זמן תראו החזר השקעה על הקמת חנות פיזית?
כדי לקבל תמונת מצב ראשונית, מפו לעצמכם את ההון התחלתי שיש ברשותכם, וכן את תכנית העבודה התקציבית שאתם משריינים לטובת קידום החנות.
כמו כל עסק, גם חנות פיזית מורכבת מהשקעה ראשונית, ומהשקעה שוטפת.
ההשקעה הראשונית כוללת את שיפוץ החנות, עלויות תאורה, חשמל (מצלמות, קופה רושמת, אבטחת מלאי ומניעת גניבות), ריצוף ומתקני תצוגה מסחרית.
התקציבים משתנים מחנות לחנות, מהיקף השיפוץ המתבצע בנכס, מסוג המתקנים והאמצעים שיותקנו בו, אבל בשביל להבין את סדרי הגודל מדובר על סדר גודל של 5,000 ₪ למ"ר. תקציב מתקני התצוגה בדרך כלל מהווה 20% עד 30% מסך תקציב ההשקעה בחנות.
כמובן שלצד ההשקעה הראשונית ישנה השקעה שוטפת במלאי, עלות שכר עבודה, שכירות, ארנונה עסקית, פחת גניבות, תקציב פרסום ותחזוקה שוטפת.
לסיכום, כמה טיפים למקימים חנות פיזית
השקיעו באיכות
על פתרונות תצוגה, עיצוב וקונספט לא מתפשרים. שם המשחק היום, הוא נראות מעוצבת לצד פרקטיקה ונגישות של תצוגת סחורה. השקיעו בהקמת חנות שמשרתת נאמנה, הן את הסחורה והן את קהל הלקוחות שלכם.
שמרו רזרבות
קחו בחשבון שהשקעה בחנות הפיזית עצמה היא רק ההתחלה: שימו בצד תקציב לשיווק, לניהול נוכחות דיגיטלית כמו עמודי פייסבוק ואינסטגרם, והיערכו מראש בעצמכם או באמצעות איש מקצוע שינהל את המערך הדיגיטלי של החנות
היו סבלניים
החזר השקעה תלוי המון גורמים שקשורים הן לחנות עצמה וכלה במיקום שלה ובקטגוריה שלה, אבל החזר השקעה שנחשב בריא הוא עד שנה עד שנה וחצי מהפתיחה.
הכי חשוב לזכור ששינויים תמיד ייקרו. היו גמישים לשינויים ובחרו החלטות קטנות בכל פעם השומרות על היתרות שלכם.
מוזמנים להיוועץ איתנו בצוות ריג'נסי.
https://www.regency-ltd.com/