
אנשים רבים חווים לאורך חייהם חוויות בעלות פוטנציאל טראומטי כמו תאונות דרכים או אזעקות "צבע אדום". במרבית המקרים, אירוע כזה עשוי לעורר תגובה ראשונית של חרדה, לחץ ועוררות מוגברת, אשר ידעכו בימים או בשבועות שלאחר מכן.
אולם, בחלק מהמקרים, בעקבות אירוע טראומטי עלולה להתפתח תגובה פוסט טראומטית מתמשכת. למרבה המזל, בשנים האחרונות גוברת המודעות להתמודדות עם פוסט טראומה, ולדרכים בהן ניתן לטפל בה. בכתבה זו נסביר כיצד אפשר לזהות פוסט טראומה ונתאר את דרכי הטיפול הקיימות.
מהי פוסט טראומה?
הפרעת דחק פוסט טראומטית, הידועה בכינויה "פוסט טראומה" היא מצב נפשי אשר מתפתח בתגובה לאירוע טראומטי, הכולל סכנת חיים או איום על שלמות הגוף או הנפש, כמו: מלחמה, פיגוע טרור, תאונת דרכים או תקיפה מינית. תגובה פוסט טראומטית יכולה להתפתח גם לאחר אירוע חירום רפואי, אסון טבע או כל אירוע מסוכן ופתאומי אחר.
אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה סובלים בדרך כלל מסימפטומים המאפיינים הפרעות חרדה רבות, כמו דאגה מוגברת וקשיי שינה. מעבר לכך, פוסט טראומה מתאפיינת בארבעה סוגים של סימפטומים:
סימפטומים חודרניים כמו סיוטים ופלאשבקים מוחשיים של האירוע הטראומטי.
נטייה להימנע ממקומות, אירועים או גירויים המזכירים את הטראומה.
עוררות מוגברת, המתבטאת בתגובתיות יתר לגירויים אשר מזכירים את הטראומה (למשל, נטייה להיבהל מאוד מרעש של משאית או אופנוע).
שינויים במצב הרוח, המתבטאים בדרך כלל בעצבות, אשמה, דכדוך או קהות חושים.
איך מטפלים בפוסט טראומה?
חשוב לציין כי לאחר אירוע טראומטי, תגובות דחק כמו קשיי שינה, חרדה ועוררות מוגברת הן תגובות טבעיות ונורמליות, אשר בדרך כלל חולפות לאחר מספר שבועות. אולם, אם הסימפטומים חריפים ולא שוככים עם הזמן, חשוב לפנות לטיפול.
הטיפול הנפוץ כיום לפוסט טראומה הוא פסיכותרפיה (טיפול בשיחה), במסגרתו ניתן לבצע עיבוד של הטראומה, ולהקל על הסימפטומים. באופן ספציפי, כדאי בדרך כלל לשלב כלים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT), אשר נמצאו כיעילים להתמודדות עם פוסט טראומה. בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמים דגש על שינוי דפוסי חשיבה מזיקים אשר התפתחו בעקבות האירוע הטראומטי (למשל, "אי אפשר לסמוך על אף אחד"), וכן משתמשים בתרגילי חשיפה במסגרתם המטופל נחשף באופן הדרגתי לגירויים שמהם הוא נמנע בעקבות הטראומה (למשל, מטופל שסובל מפוסט טראומה בעקבות תאונת דרכים, ייחשף בטיפול באופן הדרגתי לנסיעה ברכב). כך, בהדרגה, ניתן להפחית את המצוקה המתעוררת למול גירויים מאיימים, ולסייע למטופל לשוב לחיות חיים מספקים ונטולי הימנעויות.
במקרים מסוימים, בעיקר כאשר אל הפוסט טראומה נלווים סימפטומים חריפים של חרדה או דיכאון, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי במקביל לפסיכותרפיה.
לסיכום, בעוד תגובות חרדה ומצוקה הן תגובות טבעיות אשר מתעוררות לאחר אירועים טראומטיים, אם הן נמשכות לאורך זמן הן עשויות להעיד על קיומה של הפרעת דחק פוסט טראומטית (פוסט טראומה), אשר עלולה לפגוע באופן עמוק באיכות החיים. אם אתם חוששים שאתם חווים פוסט טראומה, חשוב לפנות לאיש מקצוע מוסמך לצורך קבלת עזרה וטיפול.