
פרופ' מוחמד ותד, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, מתייחס בראיון לערוץ 7 לדרכי ההתמודדות הנדרשים מול האלימות הגואה ומעשי הרצח הנמשכים בחברה הערבית.
"המצב הנוכחי הוא מצב חריג בהיקפו ובאיכויותיו, במירכאות או שלא במירכאות שלו", אומר פרופ' ותד. "ארגוני פשיעה בחברה הערבית בישראל לא מתייחסים למערכות אכיפת החוק, ומבצעים כל שעולה על רוחם בכל שעה, בכל מקום, בכל תזמון, ליד תחנות משטרה וניידות משטרה, בתוך בתים בכביש 6 ועוד. בבדיקה שעשיתי מצאתי קווי דמיון ומאפיינים דומים בין ארגוני הפשיעה וארגוני טרור, ואם בכך עסקינן אז יש לנו שני כלים שנמצאים בחקיקה הישראלית".
פרופ' ותד מבהיר ומציין את שני הכלים הלו שלטעמו יש להרחיב את סמכויות השימוש בהם גם לטובת ההתמודדות עם הפשיעה במגזר הערבי: "האחד הוא חקיקה מראשית שנות האלפיים ועוסקת במאבק בארגוני פשיעה ומעניק למערכות אכיפת החוק, כולל משטרה פרקליטות ובתי המשפט, כלים נרחבים ודורסניים כלפי ארגוני פשיעה, מה שהביא להצלחה גדולה מול ארגוני פשיעה בחברה היהודית בתחילת שנות האלפיים".
"כלי נוסף הוא החוק למאבק בטרור. אם ירחיבו את הגדרת הטרור ויתמקדו בליבת הטרור, כלומר הפצצת חרדה ואימה על כלל הציבור רואים שיש קווי התאמה בין שני הגורמים והכלים ללוחמה בטרור הם יותר נרחבים ויותר אפקטיביים, בעיקר כשמדובר בתופעה ולא באירוע חד פעמי, חמור ככל שיהיה".
לשאלתנו כיצד הדברים נראים באופן מעשי מדגיש פרופ' ותד את האפיק הכלכלי ומציין כי כוחם של ארגוני הפשיעה מתחיל בכוחם הכלכלי והחוק למאבק בארגוני פשיעה מאפשר להיאבק במקור כוחם הכלכלי. בעבר היו מקרים בהם מאבק כלכלי שכזה הביא לקריסתו של ארגון פשע.
"אנחנו יודעים שיש מורכבות במאמץ להביא הוכחות ליסוד העבירה הפלילית כשמדובר בארגוני פשיעה וארגוני טרור ולכן החוקים שעוסקים בכך מעניקים כלים גמישים יותר למעצרים מנהליים, לחוסר החובה בהוכחת יסוד נפשי כך שיהיה די בעצם השייכות לארגון פשיעה או טרור, מה שמקל על גורמי האכיפה לשים את האנשים הללו מאחורי סורג ובריח".
על דבריו של ראש הממשלה אודות כוונתו לשלב במאבק זה גם את שהב"כ, אומר פרופ' ותד כי אינו יכול לפרשן את נתניהו ואינו יודע מה בדיוק כוונתו, אך "אני מניח שכאדם עם שכל ישר הוא לא מתכוון להכניס את השב"כ לעניינים אזרחיים, מה שמסובך ומורכב יותר וגם פוגע ברמת הביטחון וחושף כלים שיש לשב"כ, כאלה שלא נכון לחשוף אותם ברבים. אני מניח שכוונת נתניהו הוא לכך שיש לשב"כ כלים מסוימים שאם יעברו למשטרה, כמובן בפיקוח שיפוטי וליווי היועמ"ש, זה יכול להיות כלי אפקטיבי מאוד וחוקתי למאבק בארגוני הפשיעה".
בדבריו מזכיר פרופ' ותד את ההתנגדות הנשמעת ככל הנראה מכיוון השב"כ לשילובו במערכה זו ומזכיר גם את החשש לפגיעה בזכויות אדם של כלל החברה, הרבה מעבר לאותם שהמאבק ממוקד בהם.
"אנחנו צריכים להבין שאנחנו לא בעוד אירוע פלילי. המצב הקיים היום פוגע קודם כל בביטחון הלאומי של האזרח הערבי והנגזרת זה הביטחון הלאומי חברתי כלכלי של כלל אזרחי ישראל. אם לא מבינים את הדבר הזה, אנחנו סופרים את נרצחי החברה הערבית כאילו זו מדינה בתוך מדינה, אבל מדובר באזרחים בתוך החברה הערבית הישראלית. זה דבר שפוגע בכולנו. בנוסף חשוב לדעת שכל הרוטקשן שמדברים עליו בחברה הערבית קורה גם בחברה היהודית על ידי אותם ארגונים, אלא ששם אין רציחות כי משלמים את הפרוטקשן ושותקים"
פרוטפ' ותד סבור כי "עליית ארגוני הפשיעה בחברה הערבית לא באה משום מקום. היא הגיעה אחרי שהמשטרה וגורמי אכיפת החוק הצליחו למוטט כלכלית את ארגוני הפשיעה היהודים והחיילים מהחברה הערבית הקימו ארגוני פשיעה משלהם ולאט לאט הם צברו כוח כלכלי וכוח חברתי, כלומר שכשהם הולכים ברחוב לא מתעסקים איתם או עם בני משפחה ולא צופרים להם ולא אומרים להם כלום".
על האופן בו תקבל החברה הערבית מעורבות רבה יותר של גורמי האכיפה, אומר פרופ' ותד כי לזכות ההנהגה הערבית נכון לומר שזו זועקת כבר כעשור קריאה לגורמי אכיפת החוק שייכנסו ויבצעו את כל הצעדים הנדרשים, מתוך הבנה שהמציאות פוגעת בחיי כל אחד ואחד. "אף אחד לא רוצה להסתובב במרחב שכולו ירי הרג ורצח. אנחנו מונים יותר ממאה נרצחים ועוד לא הזכרנו את הנפגעים שלא נרצחו, מדובר במאות אנשים. לכן אנחנו רואים הפגנות נגד ארגוני הפשיעה, ראיונות בתקשורת, מאמרים שמתפרסמים ודיבור בתפילות יום השישי במסגדים".
פרופ' ותד מגדיר את הטענה המופנית כלפי אזרחים בדרישה שיתלונו כטענה מופרכת, משום שלדבריו אין אדם סביר שמודע לכך שמי שירה לעברו שייך לארגון פשיעה מאורגן, כזה שאינו חושש מהמשטרה או מכל גוף אכיפה אחר, ויילך למשטרה ויצביע על הפוגע. זאת בעיקר כאשר המשטרה לא מעניקה הגנה למעידים נגד פושעים כפי שמקובל בארה"ב. בעבר, הוא מזכיר, היו שהתלוננו, מסרו עדויות והקלטות אך בסופו של תהליך דבר לא קרה ואותם שהתלוננו נגדם נותרו חופשיים ובהמשך גם פגעו ואפילו רצחו את מי שהעז להתלונן נגדם. "אני אומר זאת כדי שכשמתלוננים צריך לקחת את הדברים ברצינות רבה יותר. אין מדינה ללא עבריינות אבל כשהביטחון של כולנו על המדוכה לא די בזעקת תעזרו לנו. זו רעידת אדמה, פשוטו כמשמעו".