
המיסים המוטלים על סכומי כסף רלוונטיים שונים - פיצויי הפיטורין, הקצבה הפנסיונית, מענקי פרישה מוקדמת וכו' - משפיעים במידה ניכרת על רמת החיים שניתן להגיע אליה במהלך הפנסיה, ולכן מומלץ להקדיש לסוגיה תשומת לב ואף להיעזר בידע של מומחים בתחום.
מיסוי משמעותי - וגם הטבות רבות
חשוב להדגיש: מצד אחד המדינה מתייחסת גם לכספי הפנסיה כאל הכנסה, ועל כן מחייבת אותם במס (שבמקרים מסוימים עלול להיות גבוה). מצד שני, המדינה מעוניינת לעודד חיסכון לטווח ארוך, ובפרט חסכונות פנסיוניים, ולכן יש גם לא מעט הטבות מס - וכדאי כמובן להיות מודעים אליהן ולנצל אותן. בפרט רצוי לבצע לגבי מיסוי פרישה הליך שנקרא "קיבוע זכויות". הליך זה שמתנהל מול רשות המיסים מאפשר לקבל פטור ממס על קצבת הפנסיה. תקרת הפטור הכוללת היא כ-853,620 ש"ח (משיכת כספי פיצויים גורמת להפחתת התקרה בהתאם להיקף המשיכה). שימו לב: רשות המיסים לא מממשת את הפטור האפשרי באופן אוטומטי, אלא רק על בסיס פנייה מתאימה. בשל כך יש לא מעט פנסיונרים ששילמו סכומי כסף גבוהים שלא לצורך למדינה, וחבל.
מהו גובה הפטור המקסימלי על קצבת הפנסיה?
הדגש החשוב ביותר לגבי מיסוי פרישה הוא מיצוי הפטור על קצבת הפנסיה. נכון לשנת 2023, הקצבה החודשית הפטורה היא כ-4,742.7 ש"ח (אלא אם כן מושכים כספי פיצויים, ובמקרה כזה התקרה תהיה כאמור נמוכה יותר). אגב, ב-2025 הקצבה הפטורה תעלה ל- 6,100 ₪ בהתאם למתווה של תיקון 190 שנכנס בשנת 2012 והגדיל את הפטור אחת למספר שנים.
איך משיכת כספי פיצויים משפיעה על מיסוי פרישה?
על-פי התקנות, כל משיכה של כספי פיצויים במהלך 32 השנים האחרונות לפני יום הפרישה מעבודה, כלומר לאורך רוב הקריירה, גורמת להפחתת תקרת הפטור ממס על קצבת הפנסיה. היחס הוא 1.35 ל-1, כלומר על כל 1,000 ש"ח שנמשכים התקרה רשות המיסים מפחיתה את תקרת הפטור ב-1,350 ש"ח. כלל זה חל גם כשמשתמשים בחיסכון הפנסיוני לטובת קצבה חודשית, וגם כשמהוונים אותו (או את חלקו), כלומר מושכים סכום כסף גבוה באופן חד-פעמי מיד עם היציאה לפנסיה. במסגרת הליך קיבוע הזכויות שמתנהל מול רשות המיסים - מרכיב הכרחי במסגרת תכנון פרישה - יש צורך גם לעדכן את הרשות לגבי אופן חלוקת החיסכון.
מיסוי פרישה - פריסה לאורך מספר שנים
רשות המיסים מאפשרת לפורשים מעבודה ולפורשים לגמלאות לבצע פריסת מס של כספי הפיצויים במטרה להפחית את שווי המס אותו ישלם הפורש. את הפריסה מומלץ לבצע כאשר רמת ההכנסה של הפורש יורדת משמעותית ובכך יוצרת מדרגת מס שולי נמוכה יותר לעומת מדרגת המס השולי ערב הפרישה.
במקרה זה, הפורש יכול לבחור שלא לנצל את הפטור על הפיצויים ולנצל קצבה גבוהה יותר בפטור ממס לתקופת חיים ארוכה מאוד.
בכל מקרה נדרשת הגשה של דוח שנתי לגבי כל שנת פריסה ותשלום מקדמה בעת הפריסה. כמו כן ישנם תנאים נוספים על-מנת שאפשר יהיה לבצע את הפריסה, ומומלץ להסתייע באנשי מקצוע שהמומחיות שלהם היא מיסוי פרישה כדי לשלם למדינה רק את המינימום ההכרחי.