
עו"ד ברוך פיירשטיין, חבר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, מסביר בשיחה עם ערוץ 7 על הדרישות מבנק ישראל ומהכנסת להירתם ולעזור כעת למשקי הבית דרך, הקלות רגולציה שונות שעיקרן בתחום משכנתא, כפי שהבנק ישראל סייע למתקשים בתקופת הקורונה, ברקע דיוני וועדות הכנסת בסוגיה.
היום (חמישי) יתקיים דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת, בו יידון הנושא: 'העלייה ברווחי הבנקים, על רקע העלאת הריבית והשפעתה על נוטלי המשכנתאות'. עליות הריבית השפיעו רבות על משקי הבית בישראל, במיוחד על אלו שנטלו משכנתאות וכעת עומדים בעלייה משמעותית בשיעור ההחזר החודשי שלהם, אשר מושפע בין היתר מרגולציה מטעם בנק ישראל בתחום זה.
עו"ד פיירשטיין פתח ואמר: "הדיון עצמו הוא דיון שלישי בעניין. העניין הוא הפער בין רווחי הבנקים לעלייה בעלות המשכנתאות למשקי הבית. אנחנו בהתאחדות לא מתעסקים עם רווחי הבנקים, ויותר מתעסקים באפשרויות שניתן לבצע כדי להקל על משקי הבית. הבנקים כן נותנים כל מיני הטבות, כמו הקפאת הריבית לתקופות מסוימות".
"לצערי מטעם בנק ישראל והכנסת עוד לא ראינו משהו ספציפי שאפשר להגיד שלאנשים הוקל. לצורך השוואה, בתקופת הקורונה די מהר בתחילת הדרך בנק ישראל הוציא כל מיני הקלות על הציבור".
"עכשיו אני מבין שיש עכשיו מצב כלכלי לא פשוט. אבל לדוגמא, אפשר לקדם מהלך בו אנשים בעלי נכסים, יקבלו משכנתא לכל מטרה מעל 50% מימון. נכון להיום גם אם אתה בעל נכס, ויש לך משכנתא בסיסית ואתה רוצה להגדיל את המשכנתא כי יש לך לדוגמא הלוואות פתוחות בעו"ש, ואתה רוצה לסגור את המינוס הזה, בנק ישראל לא מאפשר לך. זאת כי אי אפשר לעבור את ה-50% מימון".
עו"ד פיירשטיין הסביר שבנק ישראל כן עזר בעבר בדרכים שונות ופירט: "בקורונה בנק ישראל עשה את הצעד הזה, אבל היום זה לא קורה, והמצב הוא שמלבד כל ההוצאות של משקי הבית שעלו משמעותית, עדיין הבנק חוסם את זה, ואנשים הולכים לקחת הלוואות חוץ-בנקאיות בריביות הרבה יותר גבוהות. צריך לאפשר לפחות לאנשים שיש להם נכס לעמוד בהחזרים החודשיים".
בשאלה מדוע בנק ישראל או הכנסת צריכים לדאוג לאנשים שנטלו סיכון ועכשיו רוצים שמישהו יציל אותם, טען עו"ד פיירשטיין: "אנחנו לא מבקשים מבנק ישראל לדאוג למישהו, אלא להקל על הרגולציה. הרי כשבנק ישראל הגביל את גובה המשכנתאות על הדירות, הם פשוט לא רצו שיהיה מינוף יתר. אנחנו מדברים על לקוח שיש לו 50% מימון מגובה הנכס, זה לא מכניס את המערכת לסיכון, ובנק ישראל פשוט עוצר את זה".
לסיום, אמר עו"ד פיירשטיין לגבי ההמשך: "הדיון המשמעותי יהיה ביום ראשון, ששם הדיון עצמו יהיה דיון בנושא ההקלות למשכנתאות, שם נעלה נייר עמדה עם הצעות להקל על בעלי המשכנתאות, בתקווה שגם אם לא הכל יקרה, לפחות חלק מהם ייושמו ויקלו על משקי הבית בישראל".