
בימים האחרונים ניתן פסק הדין בעניין הריסת בית המחבל עלקם חיירי שביצע את הפיגוע הקשה בנווה יעקב בירושלים בחודש ינואר בו נרצחו שבעה יהודים.
לפי מעקב האגף המשפטי של תנועת 'אם תרצו', מדובר בפרק זמין חריג ביותר של שמונה חודשים, בין ביצוע הפיגוע ובין אישור הריסת הבית.
מיד לאחר הצו הצה''לי להריסת בית המחבל, הגישה משפחת המחבל באמצעות הארגון הממומן בין היתר בידי ממשלת גרמניה, 'המוקד להגנת הפרט', עתירה נגד הריסת הבית.
באגף המשפטי של 'אם תרצו' נדהמו לגלות את הסחבת הצבאית בהליך המשפטי. לפי פסק הדין, ''ב23.2 הגישה העותרת השגה, לה צורפה חוות דעת הנדסית מטעמה, שבה צוין כי הריסת הדירה עלולה לגרום נזק ליתר הדירות במבנה וגם למבנים סמוכים, לנוכח צפיפות השכונה. העותרת טענה כי לנוכח האמור קיימת סבירות גבוהה ביותר לפגיעה בחפים מפשע, וכי ההריסה עלולה לגרום נזק לתשתיות המבנה''.
מתברר כי רק בתחילת חודש יולי, חמישה חודשים לאחר הגשת ההשגה, דחה מפקד פיקוד העורף את ההשגה, לאחר קבלת חוות דעת הנדסית משלימה בנושא מטעמו, אשר קבעה כי לא נמצא בסיס לטענות.
פסקה אחרת בפסק הדין חוזרת על קביעה של בית המשפט שניתן לאטום בית של מחבל באופן מיידי ולתת זכות טיעון רק בדיעבד. באגף המחקר של אם תרצו פורסמו לאחרונה הנתונים שהראו שבמהלך 2023, למרות הנוהל המאפשר אטימה, בפועל הדבר התקיים רק בשני מקרים.
אלון שוורצר, ראש אגף מחקר ומדיניות בתנועה, אמר: ''פסקה קטנה בפסק הדין מגלה סיפור גדול. בלתי נתפס שלצה''ל הגדול לוקח 5 חודשים להביא חוות דעת הנדסית, המבהירה באופן מיידי שארגוני החתרנות המדינית הזרה, מסייעים למשפחות מחבלים בהגשת עתירות שונות ומשונות בטיעונים מגוחכים ללא שום ביסוס לטענות, רק כדי לעכב את הריסת בתי המחבלים. שר הביטחון והרמטכ''ל חייבים לנער מיידית את המערכת ולהפסיק את הסחבת. בתי מחבלים יש להרוס תוך 48 שעות, בטח שלא יכול להיות שייקח 5 חודשים להשיג חוות דעת הנדסית על הריסת מבנה".