
משטרת ישראל והגורמים המוסמכים עורכים בימים אלו שינויים בנהלים לטיפול באלימות בתוך המשפחה, והוא עתיד להתפרסם בשבועות הקרובים - כך עולה מתשובה של חטיבת החקירות במשטרה לנייר עמדה שהוציאו בארגון 'בוחרים במשפחה' בנושא.
מתשובת המשטרה עולה כי הנוהל החדש מתווה דגשים למערך החוקר ביחס לטיפול הרגיש הנדרש בעבירות שטיבן אלימות במשפחה.
תשובת המשטרה מגיעה כאמור בעקבות דף עמדה שהגישו תנועת 'בוחרים במשפחה' לפני כמה חודשים לידי המשטרה. על פי המתואר בדף עמדה, בנוהל הקיים הנחת היסוד היא שבין בני זוג הבעל הוא תמיד הפוגע והאישה היא תמיד הנפגעת. בהתאם לכך הנוהל נכתב באופן שהתייחסות לנפגע העברה היא תמיד בלשון נקבה. "מדובר במסר מסוכן ופוגעני שתוצאותיו בשטח הם הרסניות. הניסיון מעיד שלגבר נפגע עברה אין סיכוי לקבל התייחסות נאותה כאשר הוא מגיש תלונה".
בתשובת המשטרה מצוין, כי כלל הפעולות הנעשות כלפי מתלוננת בתיק של אלימות בתוך המשפחה הן רלוונטיות באותה המידה גם כאשר הקורבן הוא גבר. "אכן ההתייחסות בלשון נקבה, אולם קיים סייג בנוהל שהאמור מתייחס לשני המינים", נכתב בתשובת המשטרה
במכתב נוסף ששלח מיכאל פואה יו"ר בוחרים במשפחה בעקבות תשובת המשטרה הוא כותב כי "כאשר הקורבן הוא בלשון נקבה והתוקף הוא בלשון זכר יש בכך אמירה שאי אפשר להתחמק ממנה, והיא בוודאי משפיעה על אופן הטיפול באירוע". לדבריו, בכל הנוהל אין התייחסות לפגיעה בילדים שעל פי מחקרים נעשית ברובה על ידי נשים.
בארגון אומרים כי "שינוי שכן נעשה במשטרה בשנים האחרונות בנושא זה הקמת מחלקי המשפחה שבחלק מהן יש פונקציה חדשה של עו"ס משפחה. תפקידה של העו"סית הוא לפגוש את הקורבנות והחשודים המגיעים למשטרה על רקע אלימות במשפחה על מנת לתווך להם הליך טיפולי מיידי בקהילה. מתשובת המשטרה עולה כי היום פועלים 21 עו"סיות והן מהוות גורם שמרכך את הטיפול המשטרתי ושם דגש על הליך שיקומי. על נושא זה מברכים בארגון ומקווים שזה אכן יהפוך לנוהל קבוע, מתוך חשש שפתיחת תיק פלילי עלולה לקרוע את המשפחה לחלוטין בעוד במקרים רבים טיפול נכון בבעיה יכול להביא לפתרונה".
עוד הוסיפו כי "נקודה נוספת שלא נמצאת בנוהל הקיים - ומתשובת המשטרה ניכר שהיא גם בדרך לשינוי - עוסקת בתלונות שווא. לטענת המשטרה, ככל שמחומר החקירה עולה כי מדובר בטענת שווא, תיפתח כנגד המתלוננת חקירה בעניין. בתגובה לכך פנה יו"ר 'בוחרים במשפחה' מיכאל פואה לקבל את הנתונים בנושא על מנת לבחון כמה תלונות שווא נפתחו בעשר השנים האחרונות ובגין כמה מהן הוגש כתב אישום".
בנוהל החדש עדיין חסרים מספר דברים משמעותיים. אחד מהם הוא ההבחנה בין רמות שונות של חשדות, במיוחד במקרים שבהם מדובר ב"מילה מול מילה", לבין מקרים בהם יש ראיות או עדויות. "לא יתכן שתהיה התייחסות שווה בין המקרים, והתעלמות מהאבחנות האלה הן דבר שנוגד לחזקת החפות", אמרו ב"בוחרים במשפחה".