
ביום שישי הקרוב יחול יום הדבש ולקראתו שוחחנו עם ד"ר יוסי רוסמן, מומחה לרפואה פנימית, אלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה קלינית בא.ר.ם, המרכז הרב תחומי לרפואת אף אוזן גרון, על אלרגיות לעקיצות דבורים.
על שכיחות התופעה אומר ד"ר רוסמן כי מדובר בתופעה שאינה נפוצה אך גם אינה נדירה. עקיצות עשויות להוביל לתופעות אלרגיות אצל כשלושה אחוזים מהאוכלוסיה. רוסמן מעיר כי משום מה בישראל האלרגיה לדבורים נפוצה יותר מאשר אלרגיה לצרעות, מה שאין כן ברחבי העולם.
ההבדלים בין צרעות לדבורים הם גם במראה, גם בהתנהגות וגם בארס שלהן. הצרעות בעלות מבנה צר יותר, נראה כבנוי מפרקים שונים וצבעיה של הצרעה חד יותר בעוד הדבורים בעלות מבני גוף שנראה כיחידה אחת, מלא יותר ובעוד הצרעות תוקפניות יותר ואינן מתות אחרי העקיצה, הדבורים תוקפות רק כשהן חשות מאוימות ובהיעדר ברירה אחרת והן אלה שמתות מיד אחרי העקיצה.
צרעות מתחלקות לסוגים שונים, מזרחיות, גרמניות ועוד, אך מאחר וחומר הארס שלהן בעל מרכיבים דומים מתייחס אליהן ד"ר רוסמן תחת כותרת אחת. עוד הוא מציין כי בעוד הדבורים חיות בכוורות צרעות מתמקמות על עצים, ובעוד הצרעות ניזונות ממזון שמשאירים בני אדם, הדבורים מחפשים מזון במקורות מים ובפרחים.
כך או כך גם את הדבורים וגם את הצרעות אנחנו עשויים לפגוש בעונה זו של השנה בעיקר בצפון הארץ, כך שאתרי הטיולים של העונה הנוכחית בהחלט עשויים להיות גם מקום מפגש עם המעופפות העוקצניות הללו. לשאלתנו מציין ד"ר רוסמן כי הדבורים הם הגדולים יותר, אך גם הם כמו הדבורה אינם תוקפניים. עם זאת התגובות האלרגיות של מי שנעקץ עשויות להיות קשות יותר במקרה של דבור.
"התגובה לאלרגיה היא מיידית ומופיעה על כל הגוף. זו יכולה להיות תפרחת על כל הגוף, או תחושת מחנק עד כדי עילפון ואפילו מוות", אומר רוסמן ומציין כי על מנת לחוש בתופעות הללו די בעקיצה אחת. עם זאת יש לקחת בחשבון שהעקיצה הראשונה שחווה האדם אינה זו שתפתח אצלו תגובה אלרגית, משום שהגוף מזהה בעקיצה הראשונה את החומר שנכנס לתוכו ורק בעקיצות הבאות הוא יגיב בהתאם. מגדלי דבורים שנעקצים עשרות פעמים אינם מוגנים מתופעות אלרגיות שיכולות לצפוץ בשלבים מאוחרים, לעיתים אחרי עשרות עקיצות.
ומה עושים במידה ונעקצנו והתחלנו לפתח תסמינים של תפרחת או מחנק? "הפעולה הראשונה היא להשכיב. בדרך כלל מי שיודע שהוא אלרגי נושא מזרק אפיפן שהוא הטיפול המיידי ומציל החיים", אומר ד"ר רוסמן ומציין כי במידה ומדובר בפעם הראשונה שבה אדם מזהה את התופעה, כלומר שאין באמתחתו מזרק, הרי שהמענה הוא הזמנת עזרה רפואית בניידת טיפול נמרץ. מאחר וישראל מדינה קטנה הטיפול צפוי להגיע בתוך פרק זמן שיספיק על מנת לבלום את התופעות ולמנוע סכנת חיים, ואכן בישראל, אומר רוסמן, לא זכור מקרה של מוות מעקיצת דבורים בשל הנגישות היחסית של טיפול רפואי מיידי.
באשר להנחת קרח על מקום העקיצה הוא אומר שמדובר לכל היותר במענה לתחושת הצריבה והכאב, אך לא מעבר לכך. אין בקרח או במים כדי למנוע את תופעות האלרגיה. עם זאת הוא מציין את קיומו של טיפול חיסוני מונע שבולם את תופעות האלרגיה. בטיפול זה המתבצע אך ורק במרפאות אלרגיה או בבתי חולים "נותנים ארס של דבורה במינון נמוך שהולך ועולה עד למנה של עקיצה. מדובר בתהליך ארוך ולפעמים קשה כי יש לפעמים תגובות אלרגיות לטיפול עצמו ולכן הוא מתבצע רק בבתי חולים ומרפאות אלרגיה. מדור בטיפול לא נעים אבל חשוב כי מדובר בריפוי של אלרגיה שעלולה להיות מסוכנת".