תכנון מטבח – הדרך אל מטבח החלומות
תכנון מטבח – הדרך אל מטבח החלומותצילום: envato

למה חשוב כל כך להקפיד על תכנון מראש?

בניית מטבח בהתאמה אישית היא תהליך מורכב, משמעותי ולפעמים אפילו מרגש. צד שני, היא עלולה גם להפוך לתהליך יקר, מסורבל ומלא בבעיות שצצות ברגעים לא מתאימים. הסוד להפיכת התהליך הזה לנעים ויעיל ככל הניתן הוא בתכנון נכון.

המשמעות היא בדיקה מראש של כל הפרטים האפשריים, בחינה מעמיקה של הצרכים שעליהם המטבח צריך לענות, וניסיון לזהות כל בעיה או אתגר אפשרי בתהליך, עוד לפני שהם קורים. התוצאה של תכנון מיטבי כזה הוא ששלב הבנייה וההרכבה מגיע כשאנחנו מוכנים אליו ומתמודדים עם האתגרים, שכבר מצאנו עבורם פתרונות.

תכנון מטבח – מידות, מבנה וצורה

עקרונות תכנון מטבח, ממש כמו תכנון של כל חלל אחר, מתחילים ביכולת להבין באופן מדויק את המשאב שלנו – כלומר, החלל שעומד לרשותנו. על מנת להצליח לעשות זאת, נתחיל במדידה מדויקת של השטח ושל הקירות. חשוב להבין כמה שטח מוקדש למטבח, מה המבנה והצורה המדויקים שלו, איזה קירות יש בו, ואם יש בו חלקים של שטח מת שיהיה קשה יותר לנצל. תכנון מטבח גדול, למשל, שונה מתהליך תכנון מטבח קטן, ותכנון מטבח צר וארוך שונה מתכנון מטבח במבנה ריבוע.

בחינת צרכים

מטבח הוא בסופו של דבר חדר פרקטי, שבמרבית הבתים עושים בו שימוש יומיומי ופעמים רבות גם מספר פעמים ביום. אין ספק שלאור זאת, בתהליך נכון של תכנון מטבחים נכלול גם בדיקה מדויקת של צרכי המשתמשים במטבח. יש הבדל בין שימוש שעושה זוג מבוגר ובין שימוש של משפחה עם שלושה ילדים בגילאים שונים. משפחה שעושה במטבח שימוש גם למטרות אכילה, תרצה מטבח שונה ממשפחה שבו רק מבשלים, ובני זוג שרק אחד מהם מבשל יביעו צרכים שונים מזוג שבו שניים מבשלים במקביל. אם נסכם - חשוב להבין בדיוק מה אנחנו צריכים מהמטבח שלנו.

גיבוש סגנון והעדפות עיצוביות

אחרי שערכנו אפיון מדויק של המשאב ושל הצרכים, הגיע הזמן לחלק הכיפי – להבין מה אנחנו בעצם רוצים. הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לזהות סגנון מועדף. מטבחים קלאסיים או מטבחים כפריים, מטבחים לבנים או מטבחים כהים – כל אלו כותרות מצוינות להתחיל מהן את תהליך תכנון עיצוב המטבח. אחר כך צריך להתחיל לפרוט את מרכיבי המטבח – בחירת גוונים, חומרי גלם, שיש, ארונות, מדפים, אי. כל רכיב צריך להיות יפה, פרקטי, וכמובן להתאים לסגנון הרצוי וליתר רכיבי המטבח.

זיהוי קשיים אפשריים ומציאת פתרונות

מיקמנו את השלב הזה בסוף התהליך, אבל למעשה הוא צריך להיות משולב בכל אחד מהשלבים הקודמים. בכל נקודה בתהליך התכנון, חשוב לעצור מדי פעם ולהסתכל אם אנחנו מחוברים למה שאפשרי מבחינת החלל שלנו, וכמובן מבחינת התקציב שהגדרנו. יחד עם זאת, אחרי שגיבשנו את המטבח לפרטי פרטים, כדאי שנבדוק שוב איפה נקודות התורפה, איפה עלולים להיות קשיים ואיזה פתרונות נוכל להציע להם, או אפשרויות חלופיות שלא יסבכו מאוד את התהליך ולא יפגמו בתוצאה הסופית.

לסיכום

תהליך של תכנון מטבח הוא קריטי אם רוצים להצליח לעבור את שיפוץ או בניית המטבח בשלום. תהליך תכנון יעיל ומדויק יחסוך המון בעיות בשלב הביצוע, ויקדם אותנו להגשמת מטבח החלומות, ולכן חשוב להקפיד עליו ועל כל שלב במסגרתו.