
עם בכיר השב"כ לשעבר יוסי אמרוסי, שוחחנו על עבודת הארגון ברצועת עזה והתיאום מול כוחות צה"ל הפועלים בשטח ונזקקים למידע המודיעיני מעכשיו לעכשיו.
"שיתוף פעולה בין צה"ל לשב"כ הוא שיתוף פעולה יוצא מהכלל ופנטסטי מתחילת הלחימה והוא מציל חיים, ואתן לכך מספר דוגמאות", אומר אמרוסי המזכיר בראשונה את סוגיית חקירות המחבלים שנלכדו בידי הגורמים השונים:
"בנושא החקירות, מהיום הראשון ללחימה השב"כ וחוקרי יחידה 504 של צה"ל עוסקים יחד בחקירת מפלצות הנוח'בה שנעצרו בשביעי לעשירי ובימים שלאחר מכן וגם בימים האחרונים יש מי שנעצרים באותם מסדרונות הומניטאריים", אומר אמרוסי ומסביר כי למעשה מתוך עשרות האלפים שעוברים מדי יום גורמי המודיעין סורקים ומאתרים מחבלים, ולאחר מעצר ותחקור ראשוני בשטח הם מועברים להמשך חקירה.
"החקירות האלה מניבות מודיעין מציל חיים. זה יכול להיות לטובת חיל האוויר, כשפעיל חמאס מספר בחקירה על בתים של מחבלי חמאס, על בתים ממולכדים ועוד וגם מידע לטובת כוחות הקרקע. יכול גדוד של צה"ל מתמרן באזור מסוים ונחקרים שיצאו מאותו אזור נותנים לנו מודיעין שעובר ישירות לכוחות שמתמרנים בשטח וזה בהחלט מידע שלא יסולא בפז".
המידע מגיע לכוחות שבשטח בתוך שעות בודדות ואמרוסי מדגיש כי כל צומצמה למעשה הבירוקרטיה שבימי שגרה מתחייבת עד שמידע מבשיל לכדי שימוש בשטח. המג"ד בשטח יקבל את המידע ישירות מהחריקה עם התרגום המתבקש של דבר הנחקר. כל בחינת הגרסאות והניתוחים והפקודות השונות מדולגות למעשה, ועל כך אנחנו שואלים איך נמנעים הגורמים הרלוונטיים מהטעויות שבגינן קיימת אותה בירוקרטיה. "יש ניתוח של הידיעות ואנחנו גם מצליחים לבצע הצלבות כדי לוודא שהמידע שמקבלים הוא נכון".
עוד מספר אמרוסי על שיתוף הפעולה בין צה"ל לשב"כ על ידי הצבתם של רכזי השטח והמבצעים של השב"כ עם הכוחות הצה"ליים שבשטח "וביחד מנסים לאתר כל פרט אפשרי על החטופים והנעדרים". זאת לבש מ"חפ"ק משותף שהוקם לכוחות שב"כ וצה"ל וכל תפקידו הוא למצוא מידע על החטופים והנעדרים. כל שיתוף פעולה נעשה ללא אגו".
משמעות הדברים היא שאם עד כה ניתן היה לשער שככל שעובר הזמן המידע הקיים הופך ישן והמרחק מהאירוע מרחיק גם את הסיכוי להגיע לפתרון, הרי שבמציאות החדשה הדברים הפוכים. "ככל שעובר הזמן יש יותר מידע. מדובר בשטח שמבחינה צבאית ספק אם היה דומה לו בהיסטוריה של המלחמות. מדובר בשטח מאוד מסובך על הקרקע ומתחת לקרקע, שטח עם בניינים צפופים שבחלק מהם יש עדיין אוכלוסיה וכל שביב מידע שנאסף מסייע לבנות תמונה מודיעינית הטובה ביותר עבור הכוחות המתמרנים".
בשולי הדברים אנחנו שואלים אם הצורך להיות מדויקים ונחושים נובע בין השאר גם מהצורך לכפר על הכישלון המודיעיני שקדם למלחמה, ואמרוסי משיב כי "כישלון חד משמעי היה גם של צה"ל וגם של מערכת המודיעין. אין ספק בכך ועל זה ידובר בתחקיר, אבל אין קשר בין זה לבין הפעילות שלנו. כשלושים שנה פעלתי בשירות עם מרב המוטיבציה לתת את כל שאוכל לתת וכמוני גם חבריי. על הכישלון שהיה עוד נדבר בהמשך ואין קשר לכך".
האם ניתן לומר שאנחנו קרובים היום לחטופים? אמרוסי משיב וקובע כי יהיה יומרני להגדיר את הדברים כך. "אי אפשר לדעת. אין לי את המודיעין ואת מערכת השיקולים, אבל אני יודע שככל שחולף הזמן הסיכוי להגיע לחטופים גדול. אנחנו שולטים על יותר שטח ויש יותר מודיעין שמצטבר ואני מקווה שנצליח להביא בשורה לעם ישראל ונוכל להביא את החטופים כולם הביתה כי זו משימה עליונה משותפת לצבא ולשב"כ".