כיצד תוכלו לחסוך מאות דולרים עם הפטור החדש מויזה לארה"ב
החל מאוקטובר 2023, מדינת ישראל הצטרפה אחרי שנים של המתנה לתוכנית פטור מויזה לארה"ב היוקרתי והנחשק. פעולות מדיניות רבות נעשו על מנת לשלב את ישראל כאחת המדינות הפטורות מויזה ולבסוף, באוקטובר 2023 קרה הדבר.
תוכנית הפטור מויזה מאפשרת קבלת אישור נסיעה לארה"ב באופן מהיר וזול בהרבה מאשר אופציית קבלת הויזה המסורתית.
מהי תוכנית פטור מויזה?
תוכנית פטור מויזה לארה"ב Electronic System for Travel Authorization , או בשמה המקוצר ESTA , היא מערכת אלקטרונית לאישור נסיעה לארצות הברית ללא צורך בויזה. כלומר, אזרחים הזכאים להגשת בקשה באמצעות מערכת זו פטורים מהליך ארוך ויקר יותר של הגשת בקשה לויזה, עליו נפרט בהמשך.
תוכנית זו, מתירה כניסה לארצות הברית תחת תנאים מסוימים:
- ניתן לשהות בארצות הברית עד ל-90 יום בכל ביקור.
- שהייה בארה"ב מותרת רק למטרות - עסקים, תיירות, ביקור משפחה או מכרים, השתתפות בכנס, הרצאה או אירוע ולא למטרות עבודה, לימודים אקדמאים או הגירה.
- הנוסע מחזיק בדרכון ל 10 שנים של אחת המדינות המשתתפות בתוכנית ודרכון זה בתוקף והינו ביומטרי.
- אין למגיש הבקשה עבר פלילי או היסטוריה של עבירה על חוקי ההגירה של ארה"ב או של כל מדינה אחרת.
- המועמד לא ביקר במדינות: סוריה,סודן, איראן, עירק, לוב, צפון קוראה, סומליה ותימן לאחר ה 1 במרץ, 2011.
בתוכנית פטור מויזה משתתפות 41 מדינות מכל העולם, אשר רובן הן מדינות אירופאיות. המדינות הראשונות אשר צורפו לתוכניות היו בריטניה ויפן בשנת 1988, ולאחר מכן שאר המדינות צורפו, בשנים שונות , לאחר הסדרים דו צדדיים בין המדינות . ישראל, נכון לשנת 2023, היא המדינה האחרונה שצורפה לתוכנית, המדינה מספר 41.
מהו ההבדל בין ויזה לארה"ב ל ESTA?
ויזה לארצות הברית, אשר עד שנת 2023 הייתה תנאי חובה לכל אזרח ישראלי לצורך כניסה לארצות הברית, מצריכה ביצוע של תהליך שונה לחלוטין מאשר הליך ההשתתפות בתוכנית פטור מויזה. עד לשלב זה, כל אזרח ישראלי אשר ביקש לבקר בארצות הברית למטרת תיירות, עסקים וכל מטרה שאינה הגירה, עבודה או לימודים אקדמאים, היה צריך לפעול לפי ההנחיות להגשת בקשה לויזה.
הגשת בקשה לויזה כוללת
- מילוי טופס ds160 במערכת הרשמית, בטופס זה יש למלא פרטים אישיים של המועמד, פרטי הדרכון, פרטי תעסוקה עדכנית וקודמת ולהשיב על מספר רב של שאלות כלליות הנוגעות לעברו של המועמד.
- רישום למערכת קביעת הפגישות ומסירת המסמכים לשגרירות (במקרה של חידוש ויזה) , הכולל גם הוא מסירת פרטים אישיים וביצוע פעולות שונות.
- תשלום אגרת הויזה, העומדת כיום על סך של 185$ .
- הדפסת כל המסמכים הרשמיים לצורך המסירה בשגרירות או בדואר ולצורך קבלת הדרכון בחזרה לאחר הראיון או מסירת המסמכים באמצעות דואר ישראל.
- הגעה לראיון בשגרירות תוך המתנה למועד פנוי (דבר אשר יכול לקחת בין חודש לשנה של המתנה)
- קבלת הויזה
ביום הראיון בשגרירות, המועמד מקבל את התשובה מהמראיין בשגרירות לגבי בקשתו לויזה, לאחר שזה בחן את הפרטים האישיים, המסמכים הרלוונטיים וזיקת המועמד למדינה בה הוא מתגורר. אם כל אלו מצדיקים מתן ויזה, המראיין מאשר את הויזה וזו תשלח לאחר כשבוע עד שבועיים לבית המועמד. אם המראיין חש כי אין למועמד מספיק זיקה למדינתו או/ו ישנן בעיות מסויימות הקשורות לעברו של המועמד, המראיין עשוי לבקש מסמכים ופרטים נוספים אשר המועמד יוכל להשלים לאחר הראיון, או לחילופין, לסרב לבקשתו של המועמד לויזה.
כיצד עובד הליך הגשת בקשה לפטור מויזה בשונה מהגשת בקשה לויזה
- יש להגיש בקשה במערכת האלקטרונית של התוכנית.
- הבקשה כוללת העלאת דרכון בפורמט מסוים לתוך המערכת ומילוי שאלון בקשה. בשאלון זה יש להשיב על השאלות הנוגעות לפרטי הדרכון, פרטים אישיים, השכלה ותעסוקה כיום ובעבר ומספר שאלות כלליות לגבי עברו של המועמד.
- יש להסדיר תשלום עבור אגרת הבקשה בסך 21$.
- קבלת הפטור מויזה
לאחר הגשת הבקשה במערכת האלקטרונית ESTA, יש להמתין לקבלת התשובה. לרוב, התשובה המתקבלת היא אוטומטית, אך במקרים מסוימים בהתאם למענה של השאלון על ידי המועמד, יכול תהליך הבחינה של הבקשה לקחת זמן רב יותר ותתבצע סקירה נרחבת יותר לגבי כשירותו של המועמד לקבל את הפטור.
לרוב, התשובה המתקבלת היא חיובית ומאושרת, והיא מתקבלת תוך מספר שעות בודדות במערכת. אם כי, במקרים מסוימים התשובה יכולה להתעכב ואף להגיע לאחר 72 שעות מרגע הגשת הבקשה.
מדוע ניתן לחסוך כל כך הרבה עם הפטור מויזה?
ויזה לארצות הברית היא הליך ארוך ומסורבל. עלות התהליך והאפשרות שהתהליך יתעכב וידרש עוד זמן לטיפול ותקציב נוסף בשל טעויות ומחסור בפרטים הוא גבוה.
אגרת הויזה לארצות הברית הינה בעלות של 185$ עבור אדם. עלות זו אינה משתנה בהתאם לכמות המועמדים אשר מגישים את הבקשה. לצורך העניין אם אדם בודד מגיש או משפחה שלמה, העלות היא אותה עלות פר אדם. כמו כן, אין שום הנחה בתשלום האגרה עבור מבוגרים , ילדים או תינוקות, כך שכל מגיש בקשה בכל מקום בעולם ובכל גיל יצטרך לשלם 185$ רק עבור האגרה.
אגרה לויזה אינה מוחזרת בשום צורה שהיא ובשום מקרה. כלומר, אם הבקשה לויזה סורבה, התשלום עדיין בוצע ולא יוחזר ואם המועמד רוצה להגיש בקשה חוזרת, עליו לשלם שוב את אגרה הויזה.
כמו כן, אם מועמד לויזה אינו יכול להגיע לראיון או רוצה לוותר על הגשת הבקשה שלו, האגרה לויזה אינה ניתנת להעברה, דהיינו, אם המועמד לא השתמש בזכותו להגיש בקשה לויזה, הכסף יורד לטמיון.
במקרה של השתתפות בתוכנית פטור מויזה, העלות גם היא אינה משתנה ממועמד למועמד, אך היא זולה והסך הכספי הוא כמעט כעשירית מעלות אגרת הויזה.
אגרת תוכנית פטור מויזה היא בעלות של 21$ עבור כל מועמד בלבד.
לצורך העניין, משפחה בת 5 נפשות אשר מגישה בקשה לויזה לארצות הברית תאלץ לשלם סך של 925$ עבור הויזה ,לעומת משפחה בת 5 נפשות אשר תוציא 105$ עבור ההגשה לכל בני המשפחה!
מדובר בהבדל כלכלי עצום.
לסיכום
השתתפות בתוכנית פטור מויזה הוא הליך פשוט, קצר ובעיקר - זול יותר המאפשר למועמד לבצעו בזמן קצר מאוד לפני הנסיעה המתוכננת ולהשקיע מעט מאוד כסף בהשתתפותו לעומת הגשת בקשה לויזה אשר בה יש להשקיע זמן, מאמצים וסכום כסף גבוה ביותר.