תלמידים בכיתה
תלמידים בכיתהצילום אילוסטרציה: נתי שוחט, פלאש 90

מבחן פיז"ה, הנערך כחלק ממחקר בין-לאומי בתחום החינוך, מצביע על ירידה בממוצעי ההישגים של התלמידות בישראל בשנת 2022, בעיקר בתחום המתמטיקה, כך על פי הממצאים שפורסמו היום (שלישי).

מהנתונים עולה כי נרשמה ירידה של 15 נקודות ביחס ל-2018, כשהבולטת בהן היא בקרב בנות החינוך הממלכתי-דתי - שם צוינה ירידה של כ-25 נקודות בכל שלושת התחומים שנבחנו: מתמטיקה, מדעים וקריאה.

לצד הירידה הניכרת בציוני התלמידות מהחינוך בחינוך הממלכתי-דתי, הירידה המועטה יותר הייתה אצל התלמידות החרדיות, שמובילות את הישגי הבנות בישראל במתמטיקה ובקריאה. הישגיהן של הבנות החרדיות במתמטיקה דומים לאלה של הבנות בחינוך הממלכתי-דתי, ובקריאה הישגיהן גבוהים ב-12 נקודות. במדעים - הישגי הבנות החרדיות גבוהים ב-9 נקודות.

עוד עולה מהמחקר כי ממוצעי ההישגים של תלמידי ישראל במתמטיקה ובמדעים נמוכים מממוצעי ההישגים במדינות ה-OECD.

המחקר קובע כי נרשם שיעור גבוה של תלמידים מתקשים במתמטיקה ובמדעים, ובמידה פחותה יותר בקריאה.

במשרד החינוך מציינים כי למרות מגפת הקורונה לא נרשמו שינויים של ממש בממוצעי ההישגים של תלמידי ישראל בשלושת תחומי האוריינות ב-2022 בהשוואה למחקר הקודם ב- 2018.

לעומת זאת, נרשמו ירידות חדות בממוצעי מדינות ה-OECD במתמטיקה ובקריאה, ויציבות במדעים.

יו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות, אלי פלאי, הגיב לנתונים ואמר כי "במקום לבחון את מערכת החינוך בעיניים של לימודי ליבה, מחקר פיזה בוחן מיומנויות שרלוונטיות לשוק התעסוקה. כמו בתוצאות לבחינת רואי החשבון, שם תלמידות הסמינרים החרדיים הצטיינו וכבשו את צמרת התוצאות עם 96% אחוזי מעבר, כך גם במחקר פיזה התלמידות החרדיות מוכיחות את כישוריהן ואת הפוטנציאל הגלום במגזר החרדי".

"כדאי לזכור שהמורות שהביאו את הבנות החרדיות להישגים שהם גבוהים גם ביחס לשאר מדינות ה-OECD, הן מורות שבמשך שנים לא קיבלו את תוספות השכר של רפורמת "אופק חדש". בימים אלה, לאחר שכבר אישרו להן את תוספות אופק חדש, מתנהל ויכוח ציבורי לא הוגן האם אותן מורות, שהוכיחו את התרומה שלהן למיומנויות של תלמידותיהן ותרומתן למשק, זכאיות לקבל את מה שזכאית לקבל מורה לא חרדית", דברי פלאי.