מי ימלא את החסר
מי ימלא את החסרצילום: עמנ

רבות מדובר על הצורך בעובדים חדשים בענף הבניה לאחר שערביי הרש"פ ועזה יצאו מתמונת כוח האדם בענף. דורון ערוסי הלוי, מנכ"ל חברת שיווק מוצרי הבניה האקולוגיים אקו-בילד סיסטם, מתייחס לאתגר בראיון לערוץ 7.

"למה לסינים אפשר לשלם משכורות חודשיות של חמישים או שישים אלף שקלים ברוטו ולא להציע סכומים קצת פחות גבוהים לחיילים משוחררים?", הוא שואל ומדגיש כי הסכומים שהוא מציין משולמים לעובדי בניין סינים רגילים, לא מנהלי עבודה, "אלו הסכומים שהם מקבלים ברוטו".

עוד הוא מציין את הסכומים שקיבלו העובדים הפלשתינים. מדובר בבין 600 ל-800 שקלים יומיים, וגם סכום זה אינו מוצע כיום לחיילים משוחררים. הסכום שלדברי ערוסי הלוי מוצע על ידי איחוד הקבלנים כעידוד לכוח אדם ישראל עומד על 11,000 שקלים ברוטו, סכום שאותו הוא מגדיר כבדיחה ומציין כי מלצרים בחצי משרה מגיעים לסכומים שכאלה. אין למעשה כל סיבה לצעיר ישראלי להיכנס לענף בסכומים שכאלה.

לדבריו ולהערכתו הבאתו של כוח עבודה ישראלי תלויה אך ורק בכסף, ותשלום גבוה יכול להפוך את ישראל למעצמת בנייה לאחר שהטכנולוגיות המתקדמות, החסכוניות והיעילות ביותר כבר קיימות כאן. "לכל חייל משוחרר אם תציע שלושים או ארבעים אלף שקל הם יוותרו על הטיול בחו"ל ויבנו קריירה".

ערוסי הלוי מספר על השתתפותו במשלחת של אנשי מקצוע ומבלי החלטות בענף הבנייה שהגיעה לאתרי בנייה גדולים בסין על מנת ללמוד מהטכניקות הסיניות והמסקנה הייתה שאין מה לחדש ולישראלים אין מה ללמוד מהסינים. כבר אז, בשנת 2016 המסקנה הייתה שיש להשקיע כלכלית בהכשרת צעירים ישראליים ובשכרם של עובדים ישראלים על מנת שלא להיות תלויים בכוח עבודה זר ובכוחות מהרש"פ.

"הממשלה צריכה להכניס יד לכיס ולעודד את הענף הזה. המשבר הזה יעלה למדינה ולאנשים הפרטיים. צריך לעודד הסבה למקצוע הבניה", הוא אומר ומספר על שיחה שקיים בעבר עם מי שהיה אז מנכ"ל משרד השיכון, אביגדור יצחקי, וזה הציע מענק חד פעמי בגובה 3000 שקלים למשתלבים בענף הבנייה, סכום שאין בו כדי להוות כל תמריץ או עידוד.

לדבריו הכשרת עובדי בניין מסתכמת ב-190 שעות לימוד, כלומר בחודשיים של הכשרה, שגם היא יכולה להתבצע תוך כדי עבודה, ניתן להגיע ליכולת מקצועית טובה שתצדיק את השכר הגבוה, אך את זאת ניתן היה לעשות אם יהיו מועמדים שירצו להשתלב בתחום. "כל קבלן יעדיף להעסיק ישראלים. איתם הכול הרבה יותר קל מאשר עם הסינים ועובדים זרים", הוא משוכנע.

האם את דבריו אלה הוא מציג בפני מקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת? מסתבר שלא. "התייאשתי מאנשי הממשל, מחוסר שיתוף הפעולה ומהתחלופה במשרדים", הוא אומר ומוסיף כי כעת "התקשורת היא היחידה שאולי יכולה לעורר את תשומת לב אנשי הממשל".