אחרי יום שלם בו טענה דרום אפריקה טיעונים קשים ושקריים נגד ישראל בדיון בתביעתה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, משיבים היום (שישי) נציגי ישראל ומציגים את תשובתם.

עו"ד טל בקר, היועץ המשפטי של משרד החוץ, פתח את הצגת התשובה הישראלית: "בהינתן ההיסטוריה של העם היהודי, זה לא מפתיע שישראל הייתה אחת מהמדינות הראשונות לאמץ את האמנה למניעת רצח עם".

"בשביל אנשים מסויימים ההבטחה 'לעולם לא עוד' היא סלוגן עבור ישראל, היא החובה המוסרית הראשונה. הפנייה נגדנו עכשיו היא ניסיון להפוך את המושג במלחמה שמדינת ישראל לא רצתה ולא פתחה בה. זו מלחמה נגד חמאס ונגד הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני וארגונים טרוריסטיים אחרים שהברוטאליות שלהם לא יודעת גבולות", הוסיף בקר.

"כמו בכל מלחמה, הסבל הוא טרגי, הוא שובר לב. המציאות הקשה של העוינות שגורמת לסבל קשה אצל האזרחים היא תחת הניסיון של חמאס למקסם את הסבל האזרחי ברצועה, בעוד ישראל מנסה להביא אותו למינימום", אמר בקר.

הוא תיאר את זוועות חמאס ואת יום הטבח. "ההצעה לבית המשפט היא עיוות משפטי ומציאותי. ב-7 באוקטובר, בזמן חג יהודי, אלפי מחבלי חמאס ואחרים פלשו לישראל מהים, מהיבשה ומהאוויר. תחת ירי של אלפי רקטות, בוצעו טבח, גרימת מומים ומעשי אונס. הם עינו ילדים מול הורים והורים מול ילדים, שרפו תינוקות בחיים ואנסו בשיטתיות נשים, גברים וילדים. 1,200 נרצחו, 240 נחטפו כולל תינוקות, קשישים, שורדי שואה ואנשים עם מוגבלות".

לדבריו, "אם ישנן פעולות שניתן לתארן כרצח עם - אז מדובר בפעולות שבוצעו נגד ישראל. אם מדברים על אחריות - זו אחריות המדינות לפעול נגד האג'נדה המוצהרת של חמאס להשמיד את מדינת ישראל, שאותה אין הם שומרים בסוד".

בקר תיאר את רגעיה האחרונים של משפחה מקיבוץ ניר עוז שנשרפה בחיים והשמיע מחבל חמאס שהתקשר למשפחתו מקיבוץ מפלסים וסיפר בגאווה כי רצח במו ידיו עשרה ישראלים.

בהמשך הציג תמונות של החטופים כולל התינוק כפיר ביבס. "חמאס השתמש בהפסקת האש כדי להתחמש מחדש".

על התובעת, דרום אפריקה, אמר: "דרום אפריקה מתגאה בקשריה עם חמאס. הם מתארים את הסבל של עזה ככזה שלא נראה מעולם - כאילו לא היו מלחמות בעולם. לצערנו, מה שבאמת לא ניתן להשוואה הוא השימוש של חמאס באזרחים כמגינים אנושיים".

"אם חמאס ינטוש את אסטרטגיית השימוש באזרחים כמגינים אנושיים, ישחרר את החטופים ויתפרק מנשקו - הסבל ייגמר. בתביעה נשמע כאילו אין מלחמה משני כיוונים, אלא רק שישראל תוקפת בעזה. הם מתארים הרס של מבנים, אבל מבלי לספר שאותם מבנים היו בשימוש צבאי. הם מספרים על משבר הומניטרי בעזה, אבל לא מספרים שחמאס גונב ציוד הומניטרי. לפי דרום אפריקה, אין פצצות בבתי ספר, אין ירי מתוך בתי אזרחים ומוסדות בינלאומיים, אין מנהרות טרור, יש רק את המלחמה של ישראל", הוסיף.

עוד אמר כי "ישראל מחויבת לחוק, אך היא פועלת מול אי ציות החוק של חמאס. היא מנסה להיות אנושית מול האי-אנושיות של חמאס. ראש הממשלה נתניהו אף הצהיר השבוע 'ישראל נלחמת בטרוריסטים של חמאס, לא באזרחים הפלסטינים. אם יש איום על חיי האזרחים בעזה הוא נובע מכך שהם חיים תחת שלטון של ארגון שמתעלם מחייהם. לחמאס לא אכפת מאזרחים ישראלים, פלסטינים או ערבים באזור. האמנה למניעת רצח עם היא הבטחה כנה לעם היהודי ולכולם 'לעולם לא עוד'. אם המונח 'רצח עם' יכול להיות כל כך מעוות כפי שעושה דרום אפריקה, האמנה הופכת לכתב אמנה אגרסיבי שמגן על טרור שמתחבא מאחורי אזרחים".

המשפטן הבריטי-יהודי פרופ' מלקולם שואו המוביל את ההגנה הישראלית אמר: "אם נשים בצד את הביטוי המזעזע של 75 שנות אפרטהייד, למה לעצור ב-75 שנה? אפשר לחזור אחורה להחלטת האו"ם, אפשר לחזור לכניסת שבטי ישראל לארץ לפני 3,000 שנה. לא היה גבול לדרם שחמאס רצה לשפוך. הם עברו מבית לבית, הם שרפו אנשים בחיים, הם הטילו מומים אפילו בתינוקות. למה? כי הם יהודים, כי זו ישראל. המחבלים האלה שנתמכים על-ידי חבריהם בטהרן לעולם לא יעצרו".

הוא התייחס לאמירות השנויות במחלוקת של השרים והח"כים שהובאו בתביעה. "יש לבחון האם אמירות מסוימות שנאמרו תואמות את המדיניות וההחלטות שהתקבלו. הבה ונתבונן בכמה ציטוטים שאינם תואמים את מדיניות הממשלה שהוצגו ובמקרה הטוב הן מטעות - לדוגמה דבריו של שר המורשת שכלל אינו כלול בתהליך קבלת החלטות והמדיניות של המלחמה. דבריו גונו באופן מיידי על ידי חברי קבינט המלחמה, כמו גם ע"י שרים אחרים ואף ע"י ראש הממשלה".

"דרום אפריקה מציגה תמונה מעוותת. היא משתמשת בכמה הערות של פוליטיקאים ישראלים, למרות שישראל מחזיקה במבנה שלטוני ברור בכל הקשור להחלטות ממשלה. שימוש בציטוטים שאינם רלוונטיים או של אנשים שלא חלק ממקבלי ההחלטות הוא מבלבל ולא קשור לעניין. יש לבחון את החלטות הקבינט. אותם ציטוטים הוכחשו על ידי ראש הממשלה", הוסיף שואו.

הד"ר גלית רג'ואן, מהמחלקה להליכים בין-לאומיים במשרד המשפטים, מציגה את השימוש של חמאס במתקנים אזרחיים למטרות טרור: "בתי החולים משמשים כמגן, רקטות מוסתרות בחדרי ילדים".

דובר משרד החוץ ליאור חייט מיהר להגיב אתמול על הטענות המופרכות נגד ישראל בדיון. לדבריו, "חזינו באחד ממופעי הצביעות הגדולים ביותר בהיסטוריה ובשורה של טענות חסרות בסיס ושקריות. דרום אפריקה, שמשמשת כזרוע המשפטית של ארגון הטרור חמאס, הציגה באופן מעוות את המציאות בעזה מאז טבח 7 באוקטובר, תוך התעלמות מהעובדה שמחבלי החמאס חדרו לישראל, רצחו, הוציאו להורג, טבחו, אנסו וחטפו אזרחים ישראלים, רק בשל היותם ישראלים, בניסיון לבצע ג'נוסייד. דרום אפריקה מבקשת לאפשר לחמאס לחזור ולבצע את פשעי המלחמה, הפשעים נגד האנושות ופשעי המין שביצעו ב-7 באוקטובר שוב ושוב כפי שהצהירו מנהיגיו.

"נציגי חמאס בבית הדין, עורכי הדין הדרום אפריקנים, מתעלמים גם מהעובדה שחמאס משתמש באוכלוסייה האזרחית בעזה כמגינים אנושיים ופועל מתוך בתי חולים, בתי ספר, מחסות של האו"ם, מסגדים וכנסיות בכוונה לסכן את חייהם של תושבי רצועת עזה. 136 חטופים נמצאים בידי מחבלי חמאס ללא גישה לנציגי הצלב האדום ולטיפול רפואי. מדינת ישראל תמשיך להגן על אזרחיה תחת הדין הבינלאומי ותוך הבחנה בין מחבלי חמאס לאוכלוסייה האזרחית, ולפעול לשחרור כל החטופים ולחיסול ארגון הטרור חמאס, ארגון טרור גזעני ואנטישמי שקורא באמנתו להשמדת מדינת ישראל ולרצח יהודים".