עורך הדין אפרים דמרי, שייצג את חבר הכנסת אלמוג כהן בבית המשפט בדרישה לחשוף את פרטי פרשת הריגול בבסיסי המודיעין, מתייחס בראיון לערוץ 7 להשתקת הפרשה בבית המשפט וקובע כי חשיפת שמות המעורבים תביא לטלטלה אדירה בישראל.
לשאלתנו אודות הסיבות שלהערכתו הובילו להשתקה, אומר דמרי: "לצערי הרב יש על זה צו פרסום, אבל מה שניתן לפרסם הוא שבעקבות עתירה שהגשנו לבית המשפט המחוזי בבאר שבע לפחות חשפנו את כתב האישום שהוגש נגד אותו מרגל. אמנם בית המשפט הורה למחוק פרטים מזהים של עדים, אזרחים ואנשי צבא שקיבלו את המידע, ושל אותו מרגל, אבל יפה לראות שלפני שחשפו את כתב האישום כינו את חבר הכנסת אלמוג כהן כהוזה וכך גם אותי".
"אמרו שאנחנו חבורת אנשים מדמיינים, וכשנחשף כתב האישום בעקבות כתב העתירה שהגשנו, גילינו את האמת. מי שקורא את כתב האישום גם כשהוא חסר בפרטים, מבין שהיה מרגל שהוגש נגדו כתב אישום בפרשיית ריגול חמורה, כפי שמופיע בכתב האישום".
מוסיף דמרי ומספר: "זה לא סיפק את דעתנו. ביקשנו לדעת מי הם אותם אזרחים ואנשי צבא שקיבלו ממנו את המידע. טענתי בבית המשפט העליון שלכל מרגל צריך להיות מניע וצריכים להיות לו מפעילים. אדם לא קם בוקר אחד ומחליט שהוא נכנס לבור ומצלם דברים חסויים ומעביר לסתם אזרחים. לכן טענתי בשמו של חבר הכנסת כהן וביקשתי לחשוף את המניע ואת שמותיהם של אותם אזרחים ואנשי צבא שקיבלו ממנו את המידע. לצורך מה קיבלו את המידע".
הוא מציין כי "לא ביקשתי לחשוף את תוכן המידע, כי אני לא רוצה לפגוע בביטחון ישראל, אבל כשאותו מרגל העביר לאזרח מסוים פרטים כאלה ואחרים, המשמעות היא שאותו אזרח התכוון לעשות במידע הזה משהו ולכן רציתי לדעת מיהו אותו אזרח שקיבל את המידע, וכאן רב הנסתר על הגלוי ולכן רשויות הביטחון עומדות על רגליים אחוריות וחוששות לחשוף את השמות, למרות שלדעתי הם מחויבים לעשות זאת".
על רקע דבריו אלה של עו"ד דמרי אנחנו שואלים אם גם כאשר יש החלטה שלא לפרסם את השמות, האם לפחות ידוע שאותם אזרחים שקיבלו את המידע מטופלים או נחקרים על ידי הרשויות הרלוונטיות, ודימרי משיב שאינו יודע וגם את הפרט הזה ביקש לחשוף דרך בית המשפט. "ביקשתי לדעת אם הוגש נגדם כתב אישום. רצינו לדעת מה קרה שם. למה שאזרח יפעיל מרגל שיכנס לתוך הבור. יש לו אינטרס מכך? את זה ניסה חבר הכנסת כהן לחשוף, אבל לצערנו הרב, כשבית המשפט שמע את הפרקליטות ואת אנשי הביטחון סבר שלא ניתן לחשוף את השמות של המרגל ושל מי שקיבלו את המידע".
האם החלטה כזו של בית המשפט לא הייתה צפויה, לנוכח ניסיון העבר בו שוב ושוב קיבלו שופטים את עמדת מערכת הביטחון כאשר זו טענה לחשאיות מחשש לביטחון המדינה? עו"ד דמרי מציין כי על אף ניסיון העבר הציפייה הייתה "לפחות מבית המשפט העליון שיבוא בלב פתוח ונפש חפצה כי כל הפסיקות של בית המשפט דוגלות בזכות הציבור לדעת. האם הזכות הזו שייכת רק לפלח אוכלוסייה מסוים או לאוכלוסייה פוליטית מסוימת? הזכות הזו היא לכל ועל הכול, גם אם זה מאוכלוסייה כזו או אחרת. אנשים צריכים לדעת שיש להם זכות לקבל מידע במדינה, כל עוד זה לא פוגע בביטחון המדינה".
"אם בית המשפט היה חושף את שמות האזרחים שקיבלו את המדע ושהפעילו את המרגל, אני לא חושב שיש בזה בעיה. זכות הציבור לדעת מי הם אותם אנשים ומה האינטרס שלהם", אומר דמרי וקובע כי "ברגע שיחשפו אותם אנשים שקיבלו את המידע המדינה תרעד כפי שהיא לא רעדה מאז קמה".
על קביעתו זו חוזר דמרי באופן נחרץ: "תקשיב טוב, ברגע שיחשפו השמות של אותם אזרחים שקיבלו את המידע מהמרגל המדינה תהיה ברעידת אדמה מאוד מאוד משמעותית". לשאלתנו אם קביעתו זו תקפה עוד לפני ההתייחסות למה שנעשה או לא נעשה עם החומר, ולמעשה מתייחסת אך ורק לשמות? "כן", הוא משיב ומבהיר: "אני לא יוכל להרחיב מטבע הדברים. הלוואי ויכולתי. אני מכבד את החלטת בית המשפט".
כעת, אומר דימרי, אין אפשרות לערער על ההחלטה שהתקבלה בבג"ץ ולמעשה חסמה את האפשרויות לחשיפת המידע, "אבל אני מאמין שיבוא יום ובית משפט יתיר את השמות האלה. יבוא יום".
האם ישראל כבר שילמה או משלמת מחיר ביטחוני על העברת המידע, או שהוא קפוא במקום כלשהו ורק מהווה איום עתידי? "שאלה הבאה", אומר דמרי ומותיר אותנו עם לא פחות סימני שאלה מכפי שהיו בתחילת השיחה עמו.