הריון
הריוןצילום: FREEPIK

בדיקת שקיפות עורפית היא בעצם בדיקת סקר, אותה נהוג לערוך בשלבים מוקדמים של ההריון. המטרה של הבדיקה הזו היא להעריך את הסיכון להפרעות כרומוזומליות שונות בעובר, לרבות תסמונת דאון.

בדיקה זו נחשבת יעילה במיוחד, והיא יכולה להוביל לגילוי מוקדם של עד כ-70% מכלל תסמונות דאון, ואף גם עשויה להוביל לגילוי של מומים נוספים - כמו לדוגמא מומי לב.

אז איך הבדיקה הזו מתבצעת, האם כל אישה צריכה לערוך אותה ומה עוד עליכן לדעת על נושא זה? על כך ועוד המומחים שלנו יסבירו לכן בכתבה זו.

בדיקת שקיפות עורפית - מתי?

נהוג לבצע בדיקת שקיפות עורפית בין השבוע ה-11 לסוף השבוע ה-13 להריון. לא ניתן לבצע כלל את הבדיקה בשלב מאוחר יותר, בין היתר מאחר וישנו צורך להסמיך בדיקות סקר ביוכימיות שאותן מבצעים בשבועות האלו.

מה בודקים?

רגע לפני שתחפשו אחר רופא מעקב הריון פרטי, הרי שעליכן לדעת בדיוק מה נבדק במסגרת בדיקת שקיפות עורפית. במהלך הבדיקה, בודקים את אזור העורף של העובר. באזור זה, קיימת שכבה דקה של מעין נוזל תת עורי, ובעצם מודדים את עובי הנוזל על ידי מכשיר אולטרה-סאונד.

בדרך כלל אפשר לבצע את הבדיקה בצורה חיצונית לגמרי על גבי בטן האישה, אך לעיתים יתכנו מקרים בהן יהיה צורך בבדיקה וגינלית - כדי לדייק את הבדיקה או לחילופין, אם מתגלה קושי כזה או אחר במהלך ההדגמה. במסגרת הבדיקה לוקחים בחשבון את גיל האישה לצד עובי השקיפות העורפית, וכך בעצם מתקבל מעין ערך סטטיסטי אודות סיכון הופעת תסמונת דאון בעובר.

מעבר לכך, בודקים גם את גודל העובר, על ידי אומדן המרחק בין הראש לעכוז - מה שמאפשר בין היתר גם לאמת את גיל ההריון ולהתרשם מרכיבים אנטומיים נוספים (במידה ויש צורך לעשות זאת).

עבור מי הבדיקה הזו מומלצת?

בדיקת שקיפות עורפית אותה ניתן לבצע בין היתר אצל רופא מעקב הריון פרטי מומלצת לכלל הנשים ההרות, וחשוב לדעת גם כי היא מצויה בסל הבריאות וממומנת במלואה.

חשוב להדגיש כי מדובר בבדיקה שהיא סקר - כלומר, לא ניתן להגיע לתוצאה חד משמעית, אלא משווים את התוצאה לתוצאות של נבדקות אחרות על מנת לקבל הערכה סטטיסטית לסיכון קיום תסמונת דאון או כל פגם אחר בעובר.

בנוסף לבדיקת שקיפות עורפית, ישנן גם בדיקות נוספות אותן צריך לבצע במקביל כמו בדיקת דם (הידועה גם בתור בדיקת סקר ביוכימי ראשון). את הבדיקה הזו מומלץ לבצע אחרי השקיפות העורפית, רצוי סמוך אליה ככל הניתן, אפילו יום אחרי.

שקלול תוצאות שתי הבדיקות האלו עוזר להגיע לדיוק של עד כ-85% בנוגע לגילוי הסיכון לתסמונת דאון ופגמים אחרים בעובר. ביצוע בדיקת דם נוספת עשויה לדייק את הבחנה עד לכדי 90% אפילו.