
יובש בעיניים הוא מצב שבו העיניים אינן מייצרות מספיק דמעות או שהדמעות מתאדות מהר מדי, מה שגורם לתחושת יובש, גירוד, צריבה ואי נוחות בעיניים.
מטרידה ככל שתהיה, תופעה זו נפוצה למדי ויכולה לפגוע משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומיומי. כשהעין יבשה ומגורה, קשה להתרכז בעבודה מול מסך, לקרוא לאורך זמן, לשהות במקומות ממוזגים או אפילו פשוט לפקוח עיניים בסוף יום ארוך.
אז מה עומד מאחורי הבעיה הזו ומה אפשר לעשות כדי להקל עליה? בואו נצלול פנימה ונבין יחד.
שלושה מרכיבים חיוניים לעין לחה ובריאה
כדי להבין מה יכול לגרום ליובש בעיניים, צריך להכיר את האנטומיה והפיזיולוגיה הבסיסית של מערכת הדמעות. דמעותינו מורכבות משלושה רבדים עיקריים: שכבת מים פנימית שמסייעת בשטיפת העין, שכבת מוצין אמצעית שמזינה ומגנה על הקרנית, ושכבת שומן חיצונית שמונעת את התאדות הדמעות. לשלושת המרכיבים תפקיד חשוב בשמירה על לחות העין, וחוסר או פגם באחד מהם עלול להוביל ליובש ולגירוי. מערכת הדמעות מופעלת על ידי בלוטת הדמעות הממוקמת מעל כל עין, וכן בלוטות זעירות שנמצאות לאורך שולי העפעפיים ומפרישות שומנים.
כשהסביבה עושה לנו עיניים יבשות
אחד הגורמים השכיחים ליובש בעיניים קשור לתנאי הסביבה שאנו חיים ועובדים בה. שהות ממושכת באזורים עם אקלים יבש, כמו גם חשיפה לרוחות חזקות או למיזוג אוויר, עלולה להוביל להתאדות מהירה של הדמעות מפני השטח של העין. בנוסף, בילוי שעות ארוכות מול מסכי מחשב, סמארטפונים וטלוויזיות גורם לנו למצמץ פחות, מה שמונע פיזור יעיל של הדמעות על פני העין וגם תורם להתאדותן המהירה.
כשהתרופות מיבשות לנו את העיניים
רבים מאיתנו נוטלים תרופות שונות מדי יום, בין אם מרשם ובין אם תרופות ללא מרשם. מה שרובנו לא יודעים הוא שחלק מהתרופות הללו עלולות להחמיר או אף לגרום ליובש בעיניים. הדוגמאות הבולטות הן טיפות לטיפול במצב של גלאוקומה, משככי כאבים, תרופות אנטיהיסטמיניות נגד אלרגיה, חלק מהתרופות לטיפול בדיכאון וחרדה ועוד. המנגנון המשותף הוא שינוי בהרכב הדמעות ובכמותן, עד כדי פגיעה ביכולת לשמור על לחות תקינה של העין. אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע וסובלים מיובש בעיניים, כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי חלופות אפשריות או אמצעים מקלים.
מצבים בריאותיים שמזמינים יובש ואי נוחות בעיניים
לעיתים קרובות, יובש בעיניים אינו בעיה נפרדת אלא סימפטום של הפרעה כללית יותר. מחלות אוטואימוניות מערכתיות נוטות ללכת יד ביד עם יובש בעיניים ובפה. זאת מכיוון שבמחלות אלו גוף האדם תוקף בטעות את בלוטות הדמעות והרוק, ופוגע ביכולת שלהן לתפקד. דלקות כרוניות בעפעפיים, כמו בלפריטיס ודלקת הלחמית עלולות גם הן לגרום לגירוי וליובש מתמשכים, וכך גם אלרגיות עונתיות. כדי לאבחן את הבעיה נכון ולתת לה מענה הולם, חשוב להעריך את התמונה הרחבה של הסימפטומים ואת הקשר האפשרי למצבים רפואיים אחרים.
כשהעין נשארת יבשה אחרי ניתוח או פציעה
הנתיב המוביל מבלוטת הדמעות אל פני שטח העין עדין ומורכב, וכל מגע כירורגי או חבלתי בו עלול לשבש את ייצור הדמעות ואת הרכבן. למשל, ניתוחים לתיקון ראייה בלייזר, דורשים חיתוך בקרנית ועלולים לפגוע זמנית בעצבוב העין ובתפקוד בלוטות הדמעות. אצל רוב המטופלים התופעה חולפת כליל בתוך חצי שנה, אולם אצל חלקם היובש יכול להימשך גם מעבר לכך, ולעיתים אף להחמיר. בדומה, חבלות עיניים מסוגים שונים עלולות להוביל לשינויים בפני שטח העין ובהרכב הדמעות ולגרום ליובש מטריד.
סיכום - מה חשוב לזכור כשמדובר על יובש בעיניים
יובש בעיניים הוא מצב נפוץ שיכול לנבוע ממגוון רחב של סיבות, החל מגורמים סביבתיים, דרך תופעות לוואי של תרופות וניתוחים, ועד למחלות רקע מערכתיות. חשוב להבין שמדובר בבעיה רפואית של ממש, שעלולה לפגוע באיכות החיים ובבריאות העין לטווח הארוך. עם זאת, בעזרת אבחון מוקדם, טיפול מותאם והקפדה על כללי היגיינה ואורח חיים נכונים, ברוב המקרים ניתן להשיג הקלה משמעותית בתסמינים ולמנוע סיבוכים עתידיים. זכרו, בריאות העיניים שלכם בידיים שלכם - אל תתעלמו מהתסמינים, היוועצו ברופא העיניים והקפידו על ההמלצות כדי לשמור על עיניים בריאות ולחות לאורך החיים.