משפחות חטופים
משפחות חטופיםצילום: אדר איל

מחקר שנערך בשלושת החודשים האחרונים וכלל ראיונות עם משפחות של 18 חטופים וחטופות, הצביע על הידרדרות במצבם הפיזי והנפשי של בני המשפחות, כך נחשף בכאן רשת ב'.

על פי המחקר, בני המשפחות מתמודדים עם מה שמכונה "אובדן עמום", וההשלכות שלו ניכרות לא רק בקרב מעגל הקרובים הראשון - אלא גם במעגלים הרחוקים יותר, שלא בהכרח מקבלים הכרה.

מהראיונות שנערכו עם בני המשפחות עולה כי הם נפגעו תעסוקתית וסובלים מקשיים בתפקוד כלכלי, ביחסים בתוך המשפחה, וכן מקשיים נפשיים כמו חרדה, דיכאון, פוסט טראומה ואשמת ניצולים.

מבחינה בריאותית פיזית, עלה כי הם סובלים מקשיי שינה חריפים, התפרצות של מחלות עצבים, היחלשות של המערכת החיסונית, ירידה במשקל, הפרעות אכילה, צריכה מוגברת של כדורי שינה והרגעה והגברה של הרגלים מזיקים כמו עישון.

את המחקר ערכו דוקטור עינת יהנה, פסיכולוגית שיקומית, ופרופסור חגי לוין - ראש מערך הבריאות במטה המשפחות.

הם מתריעים לא רק על המצב הנוכחי, שמחייב מענה - אלא גם על החמרה אפשרית עם שובם של החטופים. "נוכח הימצאות המשפחות במצב של סטרס טראומטי מתמשך המאופיין בעמימות, חוסר אונים ואימה, לצד המאבק להשבה, צפויה מגפה של פסיכופתולוגיה נפשית ומחלות כרוניות בקרב המשפחות, שתהיה מורגשת ביתר שאת גם לאחר החזרה מהשבי", מסרו עורכי המחקר.

ממצאי המחקר יוצגו בדיון שייערך הבוקר בוועדת הבריאות של הכנסת ויעסוק במצבם הרפואי של בני משפחות החטופים. מטה המשפחות ידרוש בדיון להקים מרכז שיקום אזרחי שייתן תמיכה ארוכת טווח במשפחות החטופים והשבים, שתהיה משולבת מחקר.

במטה המשפחות אומרים כי קיים צורך מיידי בהקמה של מרכז כזה, ומוסיפים: "נוכח הטראומה הרב מערכתית והיעדר הפניות של משפחות לטפל בעצמן - נדרש מעקב תדיר וכן הנגשה של שירותי בריאות בגישה פרואקטיבית על ידי נותני השירותים. גופים ממשלתיים שונים עוסקים באופן פעיל במתן מענה פרטני לחלק מהצרכים העולים, אך לא באופן שיטתי, מאורגן ומקיף בראיה ארוכת טווח, וללא תורה סדורה".