הפלישה הפלסטינית לאתר הארכיאולוגי
הפלישה הפלסטינית לאתר הארכיאולוגיצילום: רגבים

שופטי בג"ץ קיבלו עתירה שהגישו פלסטינים שפלשו לאתר הארכיאולוגי ח'ירבת זנוטא בדרישה מצה"ל לאפשר ולאבטח את חזרתם למקום.

בית המשפט העליון קיבל את טענת הפולשים כי הם מאוימים מצד מתיישבים באזור, אף שלא הוצגו ראיות לכך.

לדברי השופטים, המדינה מחויבת לסייע לפולשים לשוב והשופטת דפנה ברק-ארז אף דרשה מנציג המדינה "צעדים אפקטיבים יותר נגד המתנחלים כדי לשמור על הסדר הציבורי".

האתר הארכיאולוגי חירבת זנוטא ממוקם בדרום הר חברון, בסמוך לישוב שמעה בשטחי C אשר בשליטה ישראלית מלאה. בתחילת שנות ה 2000 פלשו ערבים מהכפר דהריה והמרחב והקימו באתר ובסמוך לו מבנים רבים בניגוד לחוק, תוך הרס העתיקות הנמצאות שם המתוארכות לתקופה הרומאית.

בתחילת 2024 נטשו הפולשים הערבים את המתחם ובעתירה שנדונה, הם דרשו שהצבא יאבטח את שובם למקום. אחד השופטים לנציגת העותרים ותהה על ההרס באתר המורשת, וזו ביטלה את הטענה באמירה כי "כולנו גרים על אתר ארכיאולוגי".

במקביל, הוגשה החודש עתירה של תנועת רגבים נגד החזרת הפולשים הפלסטיניים לאתר, ובה נכתב כי לצד הטענה שתושבי המקום חשים מאוימים, "עתירת הפלסטינים מתעלמת לחלוטין מכך שהם התגוררו במקום באופן לא חוקי ובחסות צווי הקפאה שנתן בג"ץ כבר לפני עשור. הם לא פונו וניצלו את המצב להמשך פיתוח והתרחבות המאחז בין שרידי אתר המורשת".

מאיר דויטש מנכ"ל רגבים אמר כי "אימוץ הנרטיב השקרי של 'אלימות המתנחלים' ללא הצגת בדל ראיות הוא חמור ומהווה תקדים מסוכן וחמור. לא רק שהפולשים לאתר ח'ירבת זנוטא הרוויחו עשור שלם של אי אכיפה כלפי הבניה – תוך שהם מנצלים את 'תעודת החסינות' שקיבלו בג"ץ ואת העלמת העין של רשויות המדינה, כעת, מוסיפה המדינה חטא על פשע ובמקום לשקם את האתר ולשמור עליו, היא מאפשרת לעבריינים לעבור על החוק: לשוב למקום ולחדש את הפלישה והרס האתר".

לדבריו, "על גופי האכיפה לבדוק ולחקור את הטענות על אלימות בח'רבת זנוטא, ואם אכן ימצא שיש בהן שמץ של אמת, יש למצות את הדין עם האחראים".

"שומרים על הנצח" קואליציית ארגונים לשמירה על אתרי מורשת ביו"ש מסרה כי "בדיון שהתקיים בבג"ץ על בקשתם של פולשי ח'ירבת זנוטא לשוב חזרה לאתר הארכיאולוגי, הבהרנו את עמדתנו כי לא ניתן להכשיר שרץ בשרץ ולאפשר לתושבים לחזור ולהמשיך בהרס העתיקות. עצם קיומו של דיון המתעסק בחזרתם של פולשים ושודדים לאתר ארכיאולוגי בחסות ובאישור המדינה הוא עוול שאין כדוגמתו, ואנו מקווים שתתקבל החלטה שתיקח בחשבון את המשמעות ההיסטורית של המקום ושהצדק להיסטוריה ייעשה."

אלירם אזולאי, ראש מועצת הר חברון, סיכם: "אני מאד מקווה שהמדינה ושופטי בית המשפט העליון יתעשתו ויקבעו חד משמעית שמדובר בפלישה לאתר ארכיאולוגי משמעותי ולא יאפשרו לפולשים לשוב לשם. אנו כמועצה נמשיך לפעול כדי לשמור על כל מרחב הר חברון".