
ד"ר אלי רון, מומחה למערכות וחברות גדולות, חבר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי, מתייחס בראיון לערוץ 7 למשמעות החוקית של השבתת המשק בידי ההסתדרות.
"למיטב הבנתי אחרי שבדקתי וביררתי עם מספר מקורות מדובר בשביתה פראית", אומר ד"ר רון ומציין את מחירה הכלכלי הפוטנציאלי של ההשבתה. בעוד עלות מיירט כיפת ברזל הוא כשמונים אלף דולר הנזק הפוטנציאלי של ההשבתה הוא 5-6 מיליארד שקלים.
"כל אחד בוחר את המלחמות שלו", אומר ד"ר רון ואנחנו מציינים שההשבתה לא הייתה במשק כולו שכן רבים בחרו שלא להישמע להנחיית יו"ר ההסתדרות, האם המשמעות היא סכומים נמוכים בהרבה? רון אומר כי לפי שעה הוא מציין את פוטנציאל הנזק. הסכום המדויק של הנזק האמיתי יתברר רק לאחר ההשבתה כשיהיה ברור מי שבת ומי לא.
"מדובר בפיגוע פוטנציאלי ששווה ערך למספר שבועות של לחימה. זה לא מתקבל על הדעת", הוא אומר ואנחנו שואלים לדעתו אודות דברי דובר ההסתדרות שנשאל על הקשר בין החלטה ביטחונית מדינית של הקבינט ושל ראש הממשלה לבין החלטת ההשבתה מצד גוף ששיקוליו אמורים להיות טובת העובד והמשק. דובר ההסתדרות טען שלהחלטת הממשלה בדבר עסקת החטופים יש השלכות חברתיות וכלכליות ומתוך כך מגיע ההקשר. ד"ר רון מתייחס בבוז רב למענה:
"אם הוא חושב שכל המדינה טיפשה כמוהו, אז הוא יכול להגיד כזה דבר, אבל יש כאן לפחות חמישים אחוז מהבוחרים במדינה שמבינים שזו מכבסת מילים ואין מאחורי זה שום דבר. זה פיגוע בישראל וסיוע לאויב בעת מלחמה. הרשתות החברתיות הערביות חוגגות על המהלך הזה. בנוסף יש נספחים אחרים כמו הר"י, הסתדרות הרופאים, שגם הם כבר הפכו לגוף פוליטי ולא מקצועי. וכי אם הם לא יתנו שירות לחולים סינוו'אר ישחרר את החטופים? הבל הבלים ורעות רוח. מדובר באנשים אינטליגנטים אבל כשזה מגיע לפוזיציה פוליטית יש אצלם קצר בלוגיקה".
אז אם כן, מה לטעמו בכל זאת מביא להשבתה שכזו? "אני מבין שיש כאן מטרה עליונה אחת לשובתים, להפיל את נתניהו, וכל אמצעי הוא כשר לביצוע המטרה "הקדושה" הזו, גם אם זה בזמן מלחמה וגם אם זה מסכן חיי אדם ומסכן את המדינה, זה לא אכפת להם. מבחינתם שתישרף המדינה ובלבד שנתניהו לא יהיה בשלטון והוא יוחלף במישהו שמוצא חן בעיניהם. זו המוטיבציה העיקרית. אלו אנשים שאיבדו את הצפון, איבדו את ההיגיון ואין בהם טיפת פטריוטיזם ומינימום של אחריות ציבורית".
ובאשר להשלכות המיידיות של השבתה שכזו שאינה עומדת, להבנתו, בדרישות החוק, מציין ד"ר רון כי יש לנכות ממשכורתו של עובד שלא הגיע לעבודה את ימי ההשבתה, "הואיל ומדובר בשביתה פראית, כהגדרתה בחוק, הוא לא צריך להיענות לזה".
האם ניתן לתבוע הנהלה המונעת מעובד לעבוד? רון משיב ואומר כי למיטב ידיעתו ניתן לתבוע ראשי רשויות בהקשר זה. באשר לחברות פרטיות לא ידוע לו. עוד הוא מציין כי אתמול נשלח מכתב אזהרה לרשויות ובו מוסבר שהשביתות הללו לא חוקיות ואסור להם להשתתף בהן. "שם אפשר לתבוע, והלוואי שיתבעו אותן והלוואי שמערכות המשפט ינהגו בהיגיון הדרוש".