אתמול בבוקר התעוררו תושבי מרכז הארץ לאזעקה שכבר זמן רב לא נשמעה במחוזותיהם – עקב ירי טיל, והפעם לא מרצועת עזה (כנראה מלאי הטילים ארוכי הטווח של החמאס אזל לפי שעה, ובוודאי המשגרים שלהם) אלא טיל שהחות'ים שיגרו מתימן.
בישראל מתייחסים לאיום החות'י בעיקר בהיבט התל"מי שלו (תל"מ – תלול מסלול, המונח הצבאי המקובל לפצמ"רים, רקטות וטילים). ב-19 באוקטובר 2023 החלו החות'ים בתקיפות באמצעות טילי שיוט וכטב"מים מתימן, בעיקר לאזור אילת ודרום ישראל.
בהמשך, קיבלו החות'ים אחריות על תקיפות באמצעות טילים בליסטיים ותקיפות משותפות עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק נגד יעדים באזורים שונים בישראל. התקיפה הבולטת ביותר התרחשה ב-19 ביולי, כאשר כטב"ם חות'י פגע בתל אביב וגרם למותו של אזרח אחד ולפציעת שמונה נוספים. בתגובה, חיל האוויר תקף מטרות בנמל אלחדידה שבשטח בשליטת החות'ים בתימן.
שיגורי הטילים של החות'ים מאפילים על שאלה משמעותית מאד, שרצוי לתת עליה את הדעת: מה בדבר פלישה קרקעית של החות'ים לישראל? זה נשמע דמיוני. החות'ים יושבים בתימן, אי שם במרחק של מעל 2000 ק"מ מישראל. אפשר לדלג על מרחק כזה בטילים, אבל פשיטה קרקעית?
למי שהדבר נראה מופרך, נזכיר שבשנים שקדמו לטבח שמחת תורה, היה לישראל מידע רב על כך שבחמאס ובג'יהאד האיסלאמי שיתפו פעולה בתרגיל שדימה פלישה לעמדות האויב, התקפת ביצוריו הצבאיים, לוחמה בשטח בנוי וחטיפת חיילים ישראליים – כל מה שהם ביצעו בסופו של דבר בשמחת תורה תשפ"ד.
המרחק הגיאוגרפי הרב בין תימן לישראל אכן מהווה אתגר משמעותי עבור החותים לביצוע תקיפה קרקעית נגד ישראל ובנוסף, בין הצדדים שוכנות שתי מדינות שמזוהות עם הקואליציה בהובלת ארה"ב – סעודיה וירדן. החות'ים פועלים להתגבר על המכשול הגיאוגרפי באמצעות הידוק שיתופי הפעולה עם ארגונים נוספים ב"ציר ההתנגדות", ובייחוד המיליציות הפרו-איראניות בעיראק שפועלות גם בגבול עם סוריה.
לפני כחודש וחצי, בראש חודש אב (5 באוגוסט), דווח כי כ-50 לוחמים חות'ים הגיעו לעיראק, ומשם חצו את הגבול לסוריה תחת השגחתן של המיליציות הפרו-איראניות בעיראק. לפי דיווח אחר, כ-50 לוחמים חות'ים נוספים נכנסו לסוריה דרך עיראק, גם הפעם בלוויית המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, והגיעו לדרום סוריה. בדיווח נטען כי הלוחמים החות'ים מתמחים בהפעלת טילים וכטב"מים.
בז' באב (11 באוגוסט) התפרסמו ידיעות כי ירדן העבירה בחשאי לישראל מידע לפיו חוליות של החותי"ם נוחתים ברבת עמון ומסתננים לישראל דרך הגבול הפרוץ.
מהדיווחים השונים עולה, כי החות'ים מגיעים לסוריה בקבוצות של כמה עשרות, לאורך מספר חודשים, בעיקר דרך איראן, עיראק וירדן. נראה כי במרבית הפעמים הפעילים החות'ים נכנסים לסוריה תוך שימוש בכיסוי אזרחי ולאחר מכן נשלחים לאזור דמשק ולדרום סוריה. בין היתר דווח על שימוש בכיסוי של סטודנטים וכן של עולי רגל לאתרים דתיים הקשורים לשיעה - אופרציה מוכרת בהקשר המסדרון האיראני לסוריה.
בישראל מעריכים כי הכוח הלוחם הקרקעי, שמרביתו בעל ניסיון ממלחמת האזרחים בתימן ומהלחימה נגד הקואליציה בהובלת סעודיה, מונה עשרות אלפי חיילים שמצוידים במגוון אמצעי לחימה כגון רובי סער, רובי צלפים, מרגמות, כלי רכב משוריינים וטנקים.
בשבועות האחרונים, הגבירו החות'ים את איומיהם הפומביים לפעול נגד ישראל, כולל באופן קרקעי. הם גם קיימו תרגילים צבאיים שכללו תרחישים של חדירות דרך מנהרות והשתלטות על בסיסיים ישראליים וחטיפת חיילים. התרגיל האחרון היה ביום רביעי לפני שבועיים, ראש חודש אלול 4 בספטמבר. במסגרת טקס סיום קורס של כוחות חטיבה 310 המשוריינת של החות'ים, שנערך לזכר "השהיד איסמאעיל הניה", ביצעו בוגרי הקורס תרגיל צבאי שבו השתתפו כוחות חי"ר ושריון וכלל שימוש בסוגים שונים של אמצעי לחימה כמו טנקים, כלי רכב משוריינים, ארטילריה ורובי צלפים. במהלך התרגיל תקפו הכוחות מטרות המדמות כוחות ישראלים ותרגלו חדירה ליישוב ישראלי.
דו"ח של 'מרכז המידע למודיעין ולטרור' מראה שהתרגילים הללו החלו עם פרוץ המלחמה. כבר בתרגיל שנערך בג' בשבט (13 בינואר) תורגלה תקיפת יעדים ישראליים מהאוויר ומהקרקע והשתלטות על ישוב ישראלי ומפקדה ישראלית, תוך לקיחת בני ערובה. התרגיל כלל שימוש ברחפנים, טילים וטנק. במהלך התרגיל דרכו הפעילים על דגל ארה"ב ועל תמונתו של ראש ממשלת ישראל.
תרגיל בשם "תימן למען פלשתין", שהתקיים בכ"ד בשבט (3 בפברואר) דימה, בין השאר, תקיפת מוצבים ויישובים ישראליים, חטיפת חיילים ושימוש ברחפני נפץ נגד יעדים ישראלים. ב-כ"ט בשבט 9 במרץ, התקיים תרגיל משולב של כוחות שריון, ארטילריה וכוחות רגליים, שלטענת החות'ים נועד להכין את הכוחות לקראת "מלחמת הניצחון והג'יהאד הקדוש". במהלך התרגיל, תורגלו בין השאר כיבוש עמדות ישראליות, תוך שימוש בירי מקלעים, רחפני נפץ ושיגור רקטות. כמו כן, תורגלה חטיפת חיילים מתוך כלי רכב משוריינים והפעלת מטענים נגד כלי רכב.
בכ"ה בסיוון (1 ביולי) נערך תמרון "המבול ההרסני" (אלטופאן אלמדמר) שהתקיים במחוז הצבאי הרביעי, בהשתתפות כוחות של חיל האוויר, שריון, חיל רגלים (חי"ר), הנדסה וארטילריה, בשילוב טילים נגד טנקים (נ"ט), וצלפים. התמרון כלל שני שלבים עיקריים – תרגול תקיפה משולבת נגד "מחנות אויב" ישראליים ובריטיים, כולל שימוש במנהרות, ולאחר מכן תרגול יכולות הגנתיות מול תקיפה של "האויב".
כדאי שבמערכת הביטחון יפנימו שהחות'ים אכן שואפים לבצע תקיפה קרקעית נגד ישראל, גם כחלק מתגובתם על תקיפת ישראל בנמל אלחדידה. שיתופי הפעולה עם איראן ועם אירגוני "ציר ההתנגדות", ובראשם המיליציות בעיראק וחיזבאללה בלבנון, מאפשרים לחות'ים להתגבר על המרחק הגיאוגרפי הרב בין תימן לבין ישראל ולהעביר לוחמים לקרבת הגבול עם ישראל כדי לבצע תקיפה קרקעית ישירה מוגבלת בשטח ישראל. המתווה עלול לכלול חדירה ליישוב או לבסיס צבאי, כפי שביצעו בתרגילים בתימן, וגם אפשרות לקחת חלק פעיל בלחימה לצד חיזבאללה במקרה של הסלמה משמעותית בלחימה בצפון.
שלא נעמוד שוב מופתעים, כמו שהיינו בשמחת תורה האחרון.