הרי שומרון טובלים גם בתקופה זו של השנה בירוק. בעיקר בירוק של עצי הזית שעומדים עכשיו בפריים. "עוד תטעי כרמים בהרי שומרון" הבטיח (וקיים) הנביא ירמיהו. וחלק מהן הוא גם כרמי הזית.

אנחנו בפתחו של נחל קנה. הנחל, הינו אחד משלושת מקורות הירקון וחוברים לו נחל שילה ונחל רבה. הנחל עובר ליד היישובים עמנואל, קרני שומרון, יקיר, נופים ואורנית וכמו כן ליד הערים כפר סבא והוד השרון. הוא נשפך לירקון סמוך להוד השרון ולכביש 5, קרוב לנחל שילה.
בתקופת התנ"ך שימש הנחל גבול בין נחלות שבטי אפרים ומנשה. מקור שמו בקני החצב אותם שתל יהושע לסימון הגבול בין שתי הנחלות. ההסבר הבוטני מדבר על כך שצמח החצב הינו צמח רעיל ועל כן בעלי החיים לא פגעו בו ועל כן סימון הגבול נשאר לאורך כל השנים.

מעיינות נחל קנה
נחל קנה הינו מהגדולים בשומרון ולאורכו פזורים מעיינות רבים. דרך העפר הובילה אותנו לתחתית הואדי, שם נתקלנו במעיין הראשון עין אל-חוואר.
אזור המעיינות של הנחל הוכרז כשמורת טבע המוכרת בשם "שמורת נחל קנה" אשר שטחה כ-16 קמ"ר במעלה הנחל מזרחה, הופכת הדרך למוצלת ומוקפת פרדסים ומטעים ובעונות החורף והאביב פרחים ושקדיות.
לאורך הנחל יצר לנו הטבע הרבה בריכות סלע בתצורות מרהיבות עין. הבריכות זוכות בעונות מסוימות (בין היתר) לספק את מימיהן לטובת עדרי הצאן הרבים הרועים באזור. בנחל נובעים מעיינות היוצרים בריכות גדולות מתאימות לרחצה. בשמורה מסומנים שבילי הליכה ומסלולים לרכבי שטח.
כדי להגיע לטיול בנחל, כדאי להגיע למתחם שער קנה, שם נחנה את הרכב (המקום טופח, סודר, הוקמו בו פודטרקים, שולחנות ישיבה, משתלה ומקומות חניה).
לאחר שחנינו ולפני או אחרי האוכל (בסוכות תהיה פה גם סוכה), נכנס בשער הכניסה לשמורה ונחל בירידה מסומנת עד לברכות המים ומעיינות נחל קנה. האתגר הוא לחזור במעלה בחזרה של כ-45 דקות, אבל מרבית הדרך מוצלת ונעימה. וגם זה טוב ללכת בשבילי ישראל..
למי שקשה ההליכה , סעו מהיישוב יקיר לכביש הראשי בדרך לעמנואל ושם בעיקול הדרך לפי השילוט 'מעיינות נחל קנה' , נכנסים לדרך עפר עבירה לכלי רכב עד למעיינות וברכות המים. (רק זיכרו. אנחנו בסוף הקיץ.. אל תצפו למים רבים אבל לשכשך זה בהחלט אפשרי).

ובחזרה לשער קנה .
בפארק קנה הפסטורלי שבשומרון, הקים יהונתן מאיר שתי עגלות אוכל. חלבית ובשרית ברמה גבוהה. הראשונה שבהם החלבית עונה לשם "קופיקנה". תכף תבינו למה.
בעגלה, שמתאפיינת באווירה קלילה ונעימה, קיים תפריט מגוון וקפה משובח, מהם ניתן ליהנות אל מול נוף הרי השומרון
"אני גר בחוות יאיר, והיה לי ברור שארצה להקים את העגלה באזור", הוא מסביר. "יש פה נוף מהמם של הרי השומרון, פארק שעשועים, חנייה בשפע, והמסלול של נחל קנה קרוב מאד".
לעגלה, החליט יוני לקרוא כאמור "קופיקנה", כמעין משחק בין המילים "קפה" (באנגלית) ו"קנה" (על שם פארק קנה).
בעגלה השניה, הצמודה לזו אוכל בשרי. ג'ון מיט. למה? שילוב של שמו יוני עם בשר. ואכן, מגוון בשרים במעשנה ברמה הכי גבוהה שיש. אנטריקוט, עוף, אסאדו קריספי שניצל בלחם מחמצת מעולה והכל מוגש או בטורטייה או בפרנה טרייה. אוכל מעולה, שרות נהדר וכשרות מהדרין הופכת את המקום לייחודי, טעים, מזין ונעים.
נסיעה קצרה מהכניסה ליקיר ואנחנו ב'חוות יאיר', הקרויה על שמו של מנהיג הלח"י אברהם 'יאיר' שטרן. נחנה ליד בית הכנסת ונרד בגשר התלוי מעל חלקו השני של נחל קנה על למצפור. נוף משגע, חוויה של הליכה. ממול מצפה מוטי. תעלו לשם לחזק את בני המקום.

המרפסת של המדינה בפדואל
רבים כבר שמעו, אבל זה הולך להיות בקרוב משהו אחר. לא רק המרפסת המרפסת המוכרת, אלא מרכז מבקרים עשיר בתוכן על השומרון ממש מטרים ספורים מהאתר של היום. בנין אדיר מממדים שבתוך מספר חודשים יהיה מוכן.
אתר ייחודי ומרהיב ממנו נשקף נוף אל מרבית שטחה של מדינת ישראל: עד שהוא יהיה מוכן- רוצים להבין מה חשיבותו של השומרון? עלו למרפסת של המדינה בפדואל. בגובה של כארבע מאות מטרים אויר הרים צלול כיין. צופים כאן על כל המישור מאשקלון ואשדוד, דרך מודיעין, נתב"ג, תל אביב וגוש דן, נתניה, השרון וחדרה ואפילו עד הכרמל וחיפה.
באופק תוכלו לראות את הקו הכחול של הים התיכון. במקום הוצבו משקפות נוף לשימוש המבקרים, ובמרחק הליכה של כמה דקות נמצא מבצר המצודה ("דיר-קלעה") המרשים.

בחול המועד סוכות יהיו במקום הפעלות לכל המשפחה.
ומה אוכלים על הבוקר? אז ממש שם, אל מול הנוף המרהיב של "המרפסת של המדינה", הקימו אפרת ואשר אילוז את עגלת הקפה "פלורין".
בעגלה ניתן ליהנות מקפה איכותי, ממאפים שנאפים במקום ומאווירה ביתית נעימה במיוחד. כשרות הרבנות המקומית.

בתפריט הקבוע כריכים, סלטים, פיצות, מאפה טורקי, קרואסון קממבר, סלטים, עוגת פאג' שוקולד, עוגת גבינה מעולות וגם בשביל הבריאות: סלטים, מיצים טבעיים סחוטים במקום ועוד.
רוצים עוד ציונות בשומרון? בועז העצני מוביל אותנו אל הגבעה ממול לפדואל לחוות צרידה. חוני ורעות בירן הקימו כאן ליד תל צרדה ההיסטורית, חווה חקלאית.

'חלום החווה' מספרת רעות,' התחיל מרצון שלנו לחיות את הטבע, להתקרב לאדמה והכי חשוב לשמור עליה. מטרת החווה היא תפיסת שטח, שמירה על קרקעות והגנה מסביב ליישוב תוך גיוס נוער לעשייה חקלאית ציונית.
הפעילות היומיומית בחווה היא רעיית צאן ונוכחות בשטח, טיפול בבעלי חיים, עבודת אדמה, שמירה, בנייה ופיתוח. חול המועד יתקיים במקום הפנינג למשפחות. ליצירת קשר- רעות 0536223366.

ציונות, ארץ ישראל, נופים ואוכל משובח בשומרון. מאז ולתמיד.