קיר הזכרון לחללים ולנרצחים
קיר הזכרון לחללים ולנרצחיםצילום: קובי גדעון, לעמ

"קיר הזיכרון" לנרצחים ולחללים

שבועות ספורים לאחר ה-7 באוקטובר הציבה הספרייה הלאומית בקומת הכניסה של בניין הספרייה החדש בירושלים את "קיר הזיכרון לנרצחים ולחללים" - מיצג הנצחה עם תמונותיהם ושמותיהם של האזרחים שנרצחו וחללי צה"ל שנפלו מאז פרוץ המלחמה.

המיצג מוקרן על גבי מסך לד ענק בגובה של 3.5 מטר ואורכו 20 מטר, והוא חלק ממיזם התיעוד הלאומי אותו מובילה הספרייה הלאומית.

שמות החללים מתעדכנים, למרבה הצער, מעת לעת על גבי המיצג והמבקרים הרבים בספרייה מתייחדים מול הקיר - באבלם הפרטי על יקיריהם ובהשתתפות בצער ובכאב המשותף.

בשבועות האחרונים קיבלה הספרייה הלאומית פניות מקהילות יהודיות בעולם, כמו גם מישראלים רבים, שביקשו לקבל את תמונותיהם של הנופלים והנרצחים כדי להציג אותן בטקסי הזיכרון המתוכננים ליום השנה למתקפת הטרור. לאור זאת החליטה הספרייה להעמיד לרשות הציבור הרחב את "קיר הזיכרון" ולאפשר את השימוש במיצג, באופן פיזי או דיגיטלי, לכל מי שירצה לעשות זאת, ללא עלות.

ניתן להוריד, ללא עלות, באתר הספרייה הלאומית את הקבצים הדיגיטליים של קיר הזיכרון - הן להורדה לדפוס באיכות גבוהה, או לקובץ וידאו מותאם להקרנה על גבי מסך.

ירושלים מתאחדת בחגי תשרי

ירושלים, מציינת השנה את חגי תשרי במגוון אירועים המשקפים אחדות ותפילה לשנה טובה, לשובם של החטופים, לשלום החיילים ולחיזוק המשפחות השכולות.

האירועים כוללים בין היתר, את שוק ארבעת המינים המסורתי, סוכת ראש העיר המסורתית וצעדת ירושלים השנתית

כל הפעילויות על כל חגי תשרי מתעדכנות באופן שוטף באתר עיריית ירושלים.

חגיגת הסהרנה

חגיגות הסהרנה המסורתיות של יוצאי כורדיסטאן בישראל הכוללות מפגש ופעילויות למשפחות, הופעות של אומני העדה, מעמדי תפילות ופיוטים המאופיינים את קהילת יוצאי כורדיסטאן ומחרוזת שירים' יתקיימו במתחם התחנה הראשונה ב- 21.10.24 החל מהשעה 16:00.

תערוכות חדשות ב'החממה לאמנות מקום'

השבוע, ייפתחו שתי תערוכות חדשות במבנה החממה לאמנות מקום של מוזיאוני חיפה. התערוכות ייפתחו בכפוף למצב הביטחוני והנחיות פיקוד העורף.

התערוכה הראשונה היא תערוכה קבוצתית, הנושאת את השם "כל ההווה שלי נמצא במה שעתיד להתרחש". השם הושאל משיר של המשוררת אפרת מישורי. מדובר בתערוכה קבוצתית של 3 אומניות - איריס ברנע, מאי דעאס ודלית פרוטר, המציגות עבודות ציור וצילום ווידאו. את התערוכה אצר עוז זלוף, אוצר החממה לאמנות מקום. לדבריו: "התערוכה מציגה אומנות במדיומים שונים ועוסקת במתח הנפשי של החיים בישראל, ובתגובות של מאבק, הומור, נוירוזה, כעס ותשוקה. ביצירות משתקפת דינמיקה מתמדת של היאחזות בחיים, ושל מצבים מנוגדים: תנועה ורפיון, דחף ושחיקה, ייאוש ותקווה".

במקביל לתערוכה זו, תוצג בחלל החממה לאמנות מקום תערוכה נוספת - אסופת וידאו מתוך הפרויקט "73'-23' סלון וידאו בין שתי מלחמות" מבית היוצר של זומו, המוזיאון שבדרך. מדובר בפרויקט ארצי, העוסק ביצירה שבין שתי המלחמות: מלחמת יום כיפור ב- 1973 ומלחמת ה- 7 באוקטובר 2023, שאותו אצרו מילנה גיצין אדירם, ד"ר מעין שלף ושחר בן-נון.

לדברי מילנה גיצין אדירם, אוצרת ראשית של זומו: "73'-23' סלון וידאו בין שתי מלחמות הוא פרויקט רב-זירתי המציג עבודות וידאו מעוררות השראה שנוצרו בישראל בין שתי המלחמות ועוסק בטראומות האישיות והלאומיות של ישראל ב-50 השנים האחרונות.

מתוך הפרויקט 73'-23'
מתוך הפרויקט 73'-23'צילום: תומר פרוכטר

סיור סליחות בנווה צדק

סיור סליחות ייחודי בשכונת נווה צדק, אחת השכונות ההיסטוריות והציוריות בעיר.

הסיור יתמקד בדילמות הייחודיות שניצבו בפני מקימי השכונה, תוך התייחסות לערכי היהדות שהשפיעו על החלטותיהם. אחד מהדגשים המרכזיים הוא דמותו של הרב קוק, שהיה תושב השכונה ונחשב לאחת הדמויות המשפיעות ביותר ביהדות המאה ה-20. בסיור, ייחשפו המשתתפים לראייה הייחודית של הרב קוק, אשר חיבר בין מסורת לחידוש.

בנוסף, יבקרו המשתתפים והמשתתפות בבתי הכנסת ההיסטוריים הפזורים ברחבי השכונה, בהם יתוודעו למנהג הסליחות. הסיור יאפשר הצצה מרתקת לעולמם הדתי והתרבותי של תושבי השכונה בעבר, ויתמקד בחיבור שבין המסורת היהודית לבין ההיסטוריה המקומית הייחודית של נווה צדק. יום רביעי, 9 באוקטובר, שעה 18:00.

נווה צדק סוזן דלל
נווה צדק סוזן דללצילום: גיא יחיאלי