ארכיון
ארכיוןצילום: Michael Giladi/Flash90

כוננות שלג היא לא רק הכנת מפלסות ורכישה בהולה של תנורים אלא גם היערכות רפואית לפגיעות קור ופגיעות גוף רבות של הולכי רגל ונוסעים. על ההיערכות הזו שוחחנו עם ד"ר זאב ווימפהיימר, רופא בכיר ב'טרם'.

כרופא תושב בית שמש מציין ד"ר ווימפהיימר כי בעירו אמנם לא אמור להיות שלג, אך "כמובן יהיה קר מאוד ואנחנו מצפים לשלג בירושלים וההרים שמסביב וגם בצפון, וצריך להתכונן לזה מבחינה רפואית ולדאוג שנהנה מהשלג וגם מהקור, בלי להיפגע".

לקראת מערכת חורפית סוערת שכזו, מספר ווימפהיימר, מתוגברים צוותי הרפואה במרפאות ובמקביל מועברות המלצות לאוכלוסייה להישמר הן מהקור והן מפגיעות השלג והקרח הצפויות. "אנחנו ממליצים לאוכלוסיה לעשות הכול כדי להימנע מלהצטרך להגיע לטרם ובתי חולים. אנחנו ממליצים להתלבש בכמה שכבות, לחמם את המקום שבו אנחנו נמצאים, ומי שחשוף יותר להיפותרמיה, מחלת קור, הם ילדים קטנים וקשישים. מי שבקבוצות הללו צריך להתלבש בכמה שכבות ולהישאר בפנים".

"כשיש קרח בחוץ לא לצאת. אנחנו יודעים שכשיש קרח בחוץ ויוצאים החוצה הרבה פעמים נופלים ושוברים ידיים ורגליים. חבל שבגלל כמה דקות של יציאה ניפגע לכמה שבועות או חודשים", אומר ד"ר ווימפהיימר.

בהתייחס לסוג הפגיעות שיפגשו הצוותים במקומות שאליהם השלג לא יגיע, אלא רק הקור, הוא מציין היפותרמיה שפוגעת גם במי שלוקח תרופות ללחץ דם, תרופות שמקשות על הגוף להתרגל לקור, ועל אוכלוסיה זו להיזהר. "אנחנו רואים גם פגיעות של מחלות זיהומיות כמו שפעת ודלקת ראות למי שיוצא החוצה ליותר מדי זמן, לכן לצאת רק עם לבוש מתאים. לפעמים אנחנו יוצאים בלי כובע, אבל אחוז משמעותי מחום הגוף יוצא דרך הראש, וצריך לזכור שאצל ילדים קטנים פני השטח של הראש גדול יותר בהשוואה לזה של המבוגרים", ויחס זה הופך את הילדים לפגיעים יותר. "ככל שיש יותר עור חשוף יותר חום יוצא".

מי שנפגע גם הוא מאירועי גל הקור הם גם מטופלים במחלות ופגיעות אחרות שנמצאים בבתי חולים או מגיעים לבתי חולים ואינם מקבלים את הטיפול המהיר מאחר וידיהם של הרופאים עסוקות בנפגעי הקור. "ולכן אנחנו מזהירים את האוכלוסיה להימנע מלהגיע ואם מגיעים יש לנו מספיק כוח אדם, רופאים בכירים, אורטופדיים ואחיות שערוכים ומוכנים, אבל עדיף שלא להגיע, את מי שכן יגיע נקבל עם חיוך על הפנים".