ד"ר אמציה סמקאי
ד"ר אמציה סמקאיצילום: עצמי

הציבור הגרמני הביע אי־שביעות רצון ממדיניות הממשלה היוצאת, שהובילה לצמיחה שלילית, להכבדה בירוקרטית על עסקים ולירידה בתחרותיות של גרמניה מול מדינות אחרות.

בשנים האחרונות אירופה כולה סבלה מהאטה כלכלית שנבעה בעיקר מהתערבות ממשלתית עודפת, תקנות מחמירות והכבדת נטל הרגולציה על עסקים.

גרמניה, שהייתה בעבר מנוע הצמיחה של היבשת, מוצאת את עצמה בנסיגה תעשייתית, כאשר חברות מעדיפות להשקיע בארצות הברית או באסיה – שם התנאים העסקיים גמישים יותר, המיסים נמוכים יותר, והרגולציה אינה מכבידה על כל החלטה ניהולית. המודל הנוכחי הוכיח שהוא לא עובד, והציבור הגרמני הצביע בעד שינוי כיוון חד – שיחזיר את הכוח ליזמים ולעסקים.

פרידריך מרץ, שהוביל את מפלגת CDU לניצחון, הציב בראש סדר העדיפויות שלו שני יעדים מרכזיים: צמצום הרגולציה והבירוקרטיה שמעכבות עסקים והשקעות, והפחתת הקצבאות וההטבות הסוציאליות כדי לעודד את האזרחים לחזור לשוק העבודה. חוקים דרקוניים שמחייבים עמידה בסטנדרטים לא ריאליים, עיכובים ממושכים באישורים לפרויקטים תעשייתיים, והגבלות קיצוניות על אנרגיה ותעשייה – כל אלה גרמו למשבר בגרמניה. מדיניותו של מרץ מבקשת לשנות זאת: להחזיר את החופש הכלכלי, לייעל את הליכי הרישוי והאישורים, ולהקל על עסקים לפעול בלי מכשולים מיותרים.

הצעדים הללו מגיעים בזמן קריטי. האוכלוסייה הגרמנית מזדקנת, שיעור הילודה הנמוך גורם למחסור חמור בכוח עבודה, והתוצר הלאומי מצוי בירידה זו השנה השנייה ברציפות. אם גרמניה לא תאמץ מדיניות שתעודד צמיחה ותסיר את המכשולים הרגולטוריים שמעכבים השקעות, היא עלולה לשקוע במיתון מתמשך.

אבל ההשלכות של השינוי בגרמניה רחבות בהרבה. המגמה העולמית מצביעה על מעבר חד לימין הכלכלי. בארצות הברית, דונלד טראמפ מוביל קו פרו־עסקי שמבוסס על הפחתת הרגולציה והקלות מס, בעוד אילון מאסק מייצג את חזון היזמות הבלתי מוגבלת – בלי חסמים מיותרים ובלי התערבות ממשלתית שמונעת חדשנות. בארגנטינה, חאבייר מיליי כבר פועל להקטנת הממשלה ולביטול שלל חוקים שמכבידים על המשק. גם בקנדה צפויה תנועה דומה עם עלייתו האפשרית של פייר פואליור, שמוביל קמפיין ברור נגד ממשלת הבירוקרטיה של ג'סטין טרודו. גרמניה, כמדינה החזקה ביותר באיחוד האירופי, צפויה להשפיע באופן רוחבי על הגישה הרגולטורית של האיחוד האירופי עצמו, ומתוך כך על כל מדינות האיחוד.

מה שקורה עכשיו בגרמניה הוא חלק ממהלך עולמי רחב: תגובת נגד לרגולציה מוגזמת, למיסוי גבוה ולמדיניות כלכלית שמעודדת תלות במקום צמיחה. המדיניות של מרץ – אם תיושם באופן מוצלח – עשויה להיות מודל לחיקוי לכל מדינות המערב, ולהחזיר את גרמניה להיות מנוע כלכלי עולמי, ולא עוד קורבן של כבדות ממשלתית ומדיניות מיושנת.

הכותב הוא ד"ר לכלכלה ומנכ"ל קבוצת הייעוץ תבור־סמקאי TCG

לתגובות: amatzia@tlv-consulting.com