דני דיין, יו”ר יד ושם
דני דיין, יו”ר יד ושםצילום: ערוץ 7

יו"ר יד ושם, דני דיין, נכנס היום (שני) לתפקיד נשיא ארגון IHRA - הברית הבין-לאומית לזיכרון השואה עד סוף פברואר 2026.

הטקס הרשמי להעברת נשיאות הארגון נערך במשרד החוץ, ובו העביר הנשיא היוצא, לורד אריק פיקלס מבריטניה, את דגל הנשיאות לנשיא הנכנס, דני דיין. בטקס השתתפה גם מזכ"לית IHRA, מיכאלה קיכלר.

השנה תציין הקהילה הבין-לאומית 80 שנים לסיומה של מלחמת העולם השנייה והשואה, לצד חגיגות 25 שנים להקמת IHRA. ישראל בחרה למקד את כהונתה בנושא "מפנה הדורות", המציין את השלב הקריטי בו הולכים ומתמעטים שורדי השואה, ועל הדורות הבאים להמשיך את משימת ההנצחה, החינוך והמחקר ללא עדים ישירים.

כחלק מכך, יקדמו משרד החוץ ונציגויות ישראל בעולם קמפיין להחתמה על "מנשר הניצולים" – מסמך שנוסח על ידי שורדי שואה ביד ושם בשנת 2002, המדגיש את המחויבות לשימור זיכרון השואה ולערכים יהודיים ואנושיים. הקמפיין נפתח עם חתימתו של מזכיר המדינה האמריקאי, מרקו רוביו, לצד שר החוץ גדעון סער ויו"ר יד ושם דני דיין, בביקורו האחרון ביד ושם.

IHRA מונה 35 מדינות חברות מאירופה, אמריקה ואוסטרליה, לצד 8 מדינות משקיפות ו-9 ארגונים בין-לאומיים. הארגון פועל להנצחת השואה, לחקר ולחינוך בנושא, וכן למאבק באנטישמיות. הגדרתו הרשמית לאנטישמיות אומצה על ידי יותר מ-40 מדינות ו-1,200 מוסדות ברחבי העולם.

במהלך השנה יתקיימו בישראל שני כינוסי מליאה של הארגון, ביוני במשרד החוץ וביד ושם, ובדצמבר בחיפה, בהשתתפות משלחות בין-לאומיות.

יו"ר יד ושם ויו"ר IHRA, דני דיין, הדגיש את חשיבות התקופה: "ישראל מקבלת את נשיאות IHRA בנקודת זמן משמעותית ורגישה. עלינו למצוא שבילים חדשים להנצחת השואה בעולם בו אין עוד שורדים שיוכלו להעיד ממקור ראשון".

שר החוץ, גדעון סער, הוסיף: "האנטישמיות עדיין חיה ומשגשגת. חובתנו לא רק לזכור את השואה, אלא גם להבטיח את קיום המדינה היהודית, הערובה להמשך הקיום היהודי ולזיכרון השואה".