שטח הכפר רג'אר
שטח הכפר רג'ארצילום: חאמד אל-מארק. פלאש 90

על סיכויי הנורמליזציה עם לבנון על רקע המו"מ המתקיים בימים אלה שוחחנו עם אל"מ במיל' ד"ר ז'ק נריה, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, יועצו בעבר של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ויליד ביירות. בין תפקידיו הרבים היה גם שותף בכיר במשלחות המו"מ ם סוריה לבנון וירדן.

"לא רוצה לטעת רעיון שכרגע הוא לא בשל", אומר ד"ר נריה. "נורמליזציה לא שייכת במבנה הפוליטי היום בלבנון, כאשר שליש מהאוכלוסייה השיעית מזדהה עם חיזבאללה, חלק מהסונים הם אנטי ישראלים וגם במחנה הנוצרי יש פילוג בין הכוחות הלבנונים שבעד ישראל לבין חתנו לשעבר של מישל עאון, נשיא לבנון, שהוא בן ברית של חיזבאללה, כלומר שבכל סיטואציה קשה לי לראות מצב שבו לבנון תחתום על הסכם עם פתיחת כבישים וחילופי שגרירויות, תיירות ונורמליזציה".

לעומת זאת, אומר נריה, "מה שכן יכול להיות זה מצב של אי לוחמה. ייצוב יחסים עם לבנון, יצירה של אזור חיץ בדרום לבנון בפיקוח ארה"ב ואז יהיה שקט לארבעים שנה. לא מעבר לכך. לא נראה לי תרחיש שבו ממשלת לבנון נכנסת להסכמי אברהם". ועם זאת הוא סבור שהסכם של אי לוחמה יכול להיות בסיס לעתיד.

"צריך לעקוב אחר ההתפתחות הפנימית בלבנון וכוונתי היא לעתידו של חיזבאללה שנמצא כעת תחת התקפה וסובל גם מפילוג פנימי. יש שמבקרים את ההנהגה הישנה שהביאה לאסון ותבוסה מול ישראל, טוענים שישראל לא הייתה חכמה כמו שחיזבאללה היה טיפש. מבינים שבמבצע הביפרים מעל עשרת אלפים לוחמי חיזבאללה נהרגו או נפצעו או שובשו. בנוסף גם הלם נוראי אחרי ההרג של נסראללה ומחליפו. כל זה יצר מצב שחיזבאללה מלקק את הפצעים".

הדברים משליכים על אפיקים שונים מבחינתו של חזיבאללה שלא הצליח לכפורת נשיא או ראש ממשלה לבנוני שנבחרו בתמיכה אמריקאית. למעשה יש בממשלה "24 שרים ואין לחיזבאללה מה לעשות שם והוא נשאר בחוץ. יש התמוטטות כלכלית של חיזבאללה ומניעת כניסת כסף איראני ללבנון דרך מטוסים או דרך מעברים לא חוקיים. כל זה מייצר לחץ, למרות שמשמרות המהפכה מאמנים אותם לקראת אפשרות עתידית".

לטעמו של נריה השינוי המשמעותי ביותר שאירע לחיזבאללה הוא העובדה שמאז שנת 82' ועד המלחמה הנוכחית חיזבאללה לא התייחס לממשלת לבנון, לא שאל ולא נועץ בה. "בעקבות המלחמה נעים קאסם מטיל אחריות על ממשלת לבנון ואומר שהיא זו שאחראית לסילוק צבא ישראל מלבנון, ואם היא לא תעשה זאת תהיה לגיטימציה למלחמה בישראל". במציאות הזו מבקשים האמריקאים להגיע לפתרון ב-13 נקודות המחלוקת שקיימות בגבול הישראלי לבנוני, פתרון שכזה יחזק את מעמדו של הנשיא הנוכחי, ג'וזף עאון, מול חיזבאללה.

על אותן נקודות מחלוקת מרחיב מעט ז'ק נריה ומציין כי מדובר בלא יותר מאשר חצי קילומטר מרובע יחד. עם זאת ישנן שתי נקודות בעייתיות עיקריות, "הר דוב והכפר רג'אר שהיה חצוי וישראל כללה אותו בשטח הישראלי. מ-82' עד עכשיו ראינו התקפות של חיזבאללה על חוות שבעא בטענה שצריך להחזיר את השטח ללבנון. התברר שוואליד גונבלאט בביקורו בסוריה דיבר על הנושא הזה והסורים סירבו לתת ללבנונים את המפות המקוריות בטענה שמדובר בשטח סורי ולא בשטח לבנוני, כך שהנושא הזה נשאר בצד ונותרו רק 13 הנקודות שהן פתירות ומאפשרות לנשיא קלף משמעותי מול חיזבאללה".

בין הנקודות הללו גם נקודה באזור ראש הנקרה, ולהערכתו של נריה ניתן למצוא חלופה לאחיזה הישראלית באותה גבעה ספציפית, בין אם דרך עמדה אמריקאית, אמצעים אלקטרוניים או לווייניים וכיוצא באלה. את זאת הוא אומר תחת תזכורת שהוא עצמו אינו איש ביטחון מומחה לתחום זה. "דיפלומטיה היא אמנות הבלתי אפשרי, אז ניתן למוח הקריאטיבי של כולם למצוא פתרונות".

בהתייחס להחלטה הישראלית התמוהה להשיב ללבנון את אותם אזרחים שאחד מהם הוא איש חיזבאללה, אומר נריה כי "אלה מתנות חינם שאנחנו נותנים לממשל הלבנוני. מאז 1984 כשנטבחו 11 ראשי הקהילה היהודית בלבנון, ישראל לא עשתה שום דבר כדי לקבל מידע על מקום הימצאם, איפה הגופות, מי אחראי, ולמה לא נענשו הרוצחים. למה אנחנו לא דורשים מידע על קבורתם. זה מגיע לנו".