אל על
אל עלצילום: יח"צ

לא משנה לאיזה חלק קוראי שורות אלה משתייכים, גם הם יודעים שבשנים האחרונות אל־על התמודדה בצורה מרשימה עם אתגרים משמעותיים – תחרות עזה, חוב של 3 מיליארד דולר, מגפה עולמית שגרמה לחברה להוציא יותר מ־90% מעובדיה לחל"ת, ביטולי טיסות, ירידה בהכנסות וספק ביכולתה להמשיך כעסק חי.

אלא שאל־על ידעה להתנהל נכון במשברים שפקדו אותה: היא חתמה עם הממשלה על הסכם חילוץ שסיפק לה חבל הצלה פיננסי ומנע פשיטת רגל, גייסה הון בהנפקת מניות לציבור, הסבה מטוסי נוסעים למטוסי הובלת מטען, ובספטמבר 2020 חברת כנפי נשרים רכשה 42.8% ממניותיה. ארבע שנים מאוחר יותר, לאחר שנים של חוסר יציבות פוליטית, ביטחונית וחברתית, אל־על רשמה עלייה חדה ברווחיות וסיימה את השנה עם רווח נקי של כ־545 מיליון דולר, מספר שיא מבחינתה ועלייה של פי 4.7 לעומת 2023. הכנסות החברה בשנת 2024 עלו ב־37% והגיעו ל־3.4 מיליארד דולרים.

אומנם הסיבה העיקרית לזינוק ברווחים הייתה השעיית טיסות של חברות תעופה זרות לישראל עקב המצב הביטחוני, אבל אל־על השכילה להפוך לעורק חיים לתעשיית התיירות והתעופה הישראלית, ושמרה על גשר אווירי בין ישראל לעולם. הביקוש לטיסות אל־על גדל, וכפועל יוצא מחירי הכרטיסים עלו: המחיר הממוצע לכרטיס עלה ב־14% בשנת 2024.

נתח השוק של אל־על בנמל התעופה בן גוריון זינק ל־47.5% בשנת 2024 לעומת 26.5% בשנת 2023. נתח השוק בקווי ארצות הברית עלה ל־90%. המצב הביטחוני יצר בשביל אל־על מונופול על קווים מרכזיים, במיוחד לארצות הברית, מה שאפשר לה לנצל את המצב.

החלטתה של אל־על להמשיך לטוס במהלך הלחימה חיזקה את תדמיתה כחברת תעופה אמינה בזמני משבר, וייתכן שטיפחה נאמנות של הלקוחות לטווח ארוך. גם מצב החוב של אל־על השתפר משמעותית: החוב הנקי של החברה ירד באופן דרמטי ל־75 מיליון דולר בסוף 2024, לעומת 1.4 מיליארד דולר בסוף 2023. כעת החברה נמצאת במשא ומתן עם הממשלה להסרת מגבלות על חלוקת דיבידנדים, מה שמעיד על ביטחון ביציבותה הפיננסית.

מנקודת השפל, מניית החברה עלתה במאות אחוזים: ב־2024 מניית החברה עלתה ב־130%, והמגמה נמשכת השנה עם עליות שקרובות ל־40% מתחילת 2025.

הדומיננטיות של החברה צפויה לעמוד גם בפני אתגרי העתיד, כאשר בקרוב מאוד נראה חברות תעופה זרות שמחדשות את טיסותיהן לישראל ורווחיות אל־על צפויה לרדת. עם זאת, מכיוון שהחוב הפיננסי של החברה ירד, התזרים שלה צפוי להיות גבוה יותר בשל העדר הוצאות מימון. התחזית הפיננסית של החברה כוללת חציית קו של 4 מיליארד דולר בהכנסות עד 2030, עם צפי ל־7.6 מיליון נוסעים בשנה.

אל־על אומנם עברה בשנים האחרונות תקופה קשה, אבל למרות התחרות הצפויה בעתיד, מצבה הפיננסי המשופר והתוכניות האסטרטגיות השאפתניות מציבות אותה בעמדה טובה להמשך פעילות משמעותית בשוק התעופה הישראלי והבינלאומי.

הכותב הוא מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות פסטרנק שהם

-

אין לראות באמור שום המלצה ו/או ייעוץ המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם.

אין לראות במידע זה משום המלצה או הצעה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך