
דו"ח האושר הבינלאומי שפורסם היום (חמישי) מעיד כי למרות המלחמה והשסע החברתי ישראל נמצאת בין עשר המדינות הנחשבות מאושרות ביותר מעולם בהן האזרחים שבעי רצון מחייהם.
פינלנד דורגה ראשונה במדד האושר ואחריה דנמרק, איסלנד, שוודיה והולנד. את החמישייה השנייה פותחת קוסטה ריקה ואחריה דורגו נורבגיה, ישראל, לוקסמבורג ומקסיקו.
ענת פנטי, חוקרת מדיניות אושר בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן מסבירה כי "למרות שנת המלחמה, ישראל שומרת על מקומה בעשירייה הפותחת של דירוג האושר העולמי ומובילה את העולם במדד איכות הקשרים החברתיים.
הפער המורגש בין הדירוג הגבוה לבין התחושות הקשות שמלוות את אזרחי ישראל מאז אוקטובר 2023 מוסבר בכך שדו"ח האושר העולמי מתבסס על מדד שביעות הרצון מהחיים שהוא מדד שמשקף בעיקר פרמטריים חברתיים-מבניים כמו יציבות הכלכלה, רמת שירותי בריאות ותרומה לצדקה. זהו מדד יציב המשקף את חוסנה העמוק של החברה הישראלית, ולא בהכרח משקף את הרגשות היומיומיים של האוכלוסייה", היא מוסיפה.
היא מציינת כי "הממצא המשמעותי ביותר בדו"ח מדגיש כי הצעירים הישראלים דורגו במקום הראשון בעולם בתחושה שיש להם למי לפנות בעת משבר – יתרון שהתגלה כקריטי במיוחד בשנה וחצי האחרונות. המאפיינים הייחודיים לחברה הישראלית כמו משפחתיות, אמונה וקשרים חברתיים חזקים משמשים כמגן על האוכלוסייה גם בנסיבות הקשות ביותר, כפי שמשתקף בנתון זה".
עם זאת יש בדו"ח גם סימנים להשפעות התקופה על מצב רוחם של אזרחי ישראל. "למרות זאת, השפעות המלחמה כן ניכרות במדדים הרגשיים. כאשר עלינו ברמת הדאגה, עצב וכעס ממקום 119 בשנת 2023 טרום המלחמה, למקום ה-50 בעולם, נתון המשקף את השנה הקשה שעברה על אזרחי ישראל.
נתון מדאיג במיוחד השנה הוא הירידה החדה באמון הציבור במוסדות השלטון, כפי שמשתקף במדד תפיסת השחיתות, שבו ישראל ירדה למקום ה-109, בהשוואה לדירוגה במקום ה-80 בשנת 2021.
דו"ח האושר העולמי 2025 מציג תמונה מורכבת של החברה הישראלית: מצד אחד, חוסן חברתי יוצא דופן המתבטא בקשרים חזקים ותמיכה הדדית, ומצד שני, עליה ניכרת ברגשות השליליים ושחיקה משמעותית באמון הציבור במוסדות המדינה. האתגר העומד בפני מקבלי ההחלטות הוא לשמר את החוזקות הייחודיות של החברה הישראלית ולפעול לשיקום אמון הציבור, כדי להבטיח ששביעות הרצון מהחיים בישראל תמשיך להיות מהגבוהות בעולם", היא מסכמת.