עליזה מגן ז"ל
עליזה מגן ז"לצילום: כאן 11, תאגיד השידור הישראלי

עליזה מגן, המשנה לראש המוסד בעבר, הלכה לעולמה לפני ימים אחדים. על פועלה ואישיותה שוחחנו עם חוקר מורשת המודיעין סא"ל במיל' גדעון מיטשניק שבמסגרת תפקידיו באמ"ן פגש אותה והתוודע לדרכי פעילותה.

בראשית דבריו מציין מיטשניק את ייחודה והיותה של עליזה מגן ז"ל פורצת דרך מעצם היותה האישה הבכירה ביותר בתולדות המוסד, כשמילאה את תפקיד המשנה לראש תחת שלושה ראשי ארגון שונים. לשאלתנו אם יתכן ועובדת היותה אישה מנעה ממנה לקבל את תפקיד הראש, לא שולל מיטשניק את האפשרות שאכן התפיסה לפיה מתמנים לתפקיד רק גברים גרמה לכך שאחרים יועדפו על פניה.

עם זאת הוא מדגיש בדבריו כי אין להקל ראש בתפקיד המשנה שלא פעם מקבל החלטות קריטיות ומשמעותיות בין כמחליפו של הראש ובין כממונה מטעמו ופועל לצידו. באשר למגן עצמה מציין מיטשניק כי נכון להקפיד לדייק ולומר כי היא הייתה שותפה גם להצלחות וגם לכישלונות בארגון.

מגן התגייסה בגיל 23 למוסד. היה זה בשנת 1960, בעשור הראשון של המוסד. "אחד התפקידים הראשונים שלה הוא ליווי של משפט אייכמן. היא לא הייתה אז מבצעית ולא הייתה בין החוטפים של אייכמן, אבל כתבה דו"חות שמשכו את תשומת הלב של איסר הראל, ראש הארגון, ששם עליה עין חיובית", אומר מיטשניק ומציין כי הפרשה הבאה בה הייתה שותפה הייתה פרשת היעלמותו של הילד יוסל'ה שומכר.

בפרשת היעלמותו של הילד ביקש בן גוריון מאיסר הראל כבקשה אישית שהמוסד ייכנס לעובי הקורה, על אף שמטבע הדברים אין סוג כזה של פרשיות אמור להיות מתפקידיו של ארגון מסוג שכזה. הראל עמד אז בראש חפ"ק החיפושים שהוקם באירופה ולעליזה מגן היה בפרשה תפקיד מרכזי.

מיטשניק מזכיר פרטים מאותה פרשה ומספר כי לאחר שהתברר ששומכר הוברח לארה"ב היה צורך לתחקר את רות בן דוד, החוליה המסתורית בפרשה. מי שנשלחה למשימת התחקור הייתה עליזה מגן על אף שלא עברה את ההכשרה הנדרשת. היא הצליחה לדובב את רות בן דוד בתחכום וללא לחצים פיזיים, כך גם רכשה את אמונה וחילצה ממנה את מסלול הברחתו של הילד עד לנקודה בה הוסתר.

ביכולותיה בדיבוב ותיחקור נעשה שימוש גם כאשר ניסה המודיעין הישראלי הצעיר לחלץ מידע ממדען גרמני שהיה אחד מרבים אותם גייסה מצרים על מנת לחזק את פרויקט טילי הקרקע קרקע שלה וייצור המטוסים שנועדו להיערכות להשמדת ישראל. המוסד ניסה לגייס את המדען לשירותיו אך לא הצליח לשכנע אותו. מגן נשלחה למשימה והצליחה להביא אותו לפגישה.

מיטשניק מציין את יכולותיה של עליזה מגן בתחומי איסוף המודיעין האנושי לצד היכולות בתפקידי שטח, מה שהוביל למינויה לראש מוקד האחראי על מספר שלוחות באירופה. בשנת 84' היא מתמנה לראש אגף המינהל במוסד, ובהמשך, בשנת 1990, מתמנה עליזה מגן לראש אגף התיאום המבצעי ומשנה לראש הארגון.

מיטשניק מספר על היכרותו שלו עם עליזה מגן בעודו קצין מודיעין. עד אז שמע עליה כאישה קשוחה, אך בפגישות התגלתה עליזה מגן כקשובה, כמי שחותכת סוגיות ויודעת לשאול את השאלות הנכונות ולנהל את הישיבות באופן מרשים. בעיניו, העובדה שמגן הגיעה לתפקיד הבכיר נותנת תקווה לנשים נוספות בתפקידים בכירים בארגון, אם כי כבר כעת ישנן ארבע כאלה, וכלשונו של מיטשניק מינויים אלה אינם מבוססים מגדר אלא על כישורים ויכולות מוכחות.