הרב גד רווח
הרב גד רווחצילום: נדב מיטלברג

הרב גד רווח, רב מועצת מצפה רמון עסק בשיעור בפתרון לשאלה הלכתית מצויה ביותר והיא באדם שלא הספיק להתעורר בשעות הבוקר המוקדמות בשבת. כעת אין לו אפשרות לאכול חמץ מאחר והדבר נאסר, במה יבחר, ובפרט שיש מהפוסקים שקובעים שחיוב אכילת סעודות שבת בפת מהתורה. האם יוותר על סעודת שבת בפת?

הרב רווח הציע מספר אפשרויות, הראשונה שבהם היא לתת מצה חתוך מרק רותח בעצם יום השבת. "אפשרות הראשונה שנותן הרב היא להולכים לפי פסקו של הרב עובדיה יוסף והיא שמותר לתת מצה לתוך מרק רותח בעצם יום השבת משום שלדעתו ההבנה בשיטת השולחן ערוך שאין בישול אחר אפייה ובלבד שהקדרה לא תהיה על הגז וכן פסק הראשון לציון הרב יצחק יוסף בספרו ילקוט יוסף בהלכות ערב פסח שחל להיות בשבת", אמר הרב.

האפשרות השנייה לדברי הרב רווח היא מצה שלא לשמה. "פתרון שני הוא על פי הפסק המפורסם של הגאון הרב בצלאל ז'ולטי רבה של ירושלים שהתיר בזמנו במחנות הצבא ובבתי החולים לאכול מצה בערב פסח שנאפתה במפורש שלא לשם מצת מצווה.וכך לפי מספר שיטות ראשונים ניתן להקל ולאכול מצה זו. דבר זה דורש מהרבנים המקומיים הערכות מוקדמת לנסות ולהשיג מצות כאלה במידה ומישהו מבני קהילתם קם מאוחר. כגון בשעה שאופים מצות בחבורה אז לומר בפירוש שמספר מצות נאפות שלא לשם מצת מצווה ובכך לסייע לאדם לקיים את מצוות סעודת השבת".

הפתרון השלישי הוא אכילת מצה רגילה. "הפתרון השלישי הוא על פי שיטת החת"ם סופר בחידושיו לשולחן ערוך בסימן תמד' שאיסור אכילת מצה בערב פסח הוא איסור דרבנן קלוש מאחר ולא הוזכר בתלמוד הבבלי אלא רק בירושלמי ביחס לחובה לאכול את סעודת השבת לכן ניתן יהיה להתיר אכילת מצה רגילה בערב פסח וכך פסק הלכה למעשה הגאון המפורסם הרב אשר וייס.

הרב גד רווח הוסיף שלשיטה זו "עדיף לאכול את זה לפני השעה השישית ובכך מרוויחים שיטה חשובה ברבותינו הראשונים, בעל המאור והרא"ש, שכל איסור אכילת מצה בערב פסח מתחיל רק החל מהשעה השישית הגם שלמעשה השולחן ערוך לא פוסק כך אולם בשעת הדחק כזאת טוב לצרף שיטה זו".