תאונת דרכים
תאונת דרכיםצילום: ISTOCK

ארגון בטרם לבטיחות ילדים מפרסם את דוח הרבעון הראשון של שנת 2025, עם נתון מצמרר: 17 ילדים נהרגו בתאונות בלתי מכוונות – ממוצע של כמעט שישה ילדים בכל חודש אשר בהרבה מן המקרים, מדובר בתאונות שניתן היה למנוע.

ממצאים מרכזיים:

הכבישים ממשיכים להיות קטלניים ביותר: 11 ילדים נהרגו בתאונות דרכים, בהם: שני ילדים שרכבו על כלים חשמליים, בן 9 שרכב על אופנוע חשמלי, בן 7 שרכב על טרקטורון חשמלי, בן 7 שנהרג ברכיבת אופניים מפגיעת רכבת משא בדרום, ילד שנדרס למוות בחצר ביתו ובת 4 אשר נהרגה מפגיעת אוטובוס בטבריה.

תאונות קשות גם בסביבת הבית: פעוט טבע למוות בבריכה ביתית, פעוטה נהרגה מנפילת שער ברזל, שתי פעוטות בנות שנתיים נספו בשריפות – אחת בדירה בבית שאן, השנייה ברכב שעלה באש ביישוב חורה שבנגב

הגיל הרך – קבוצת סיכון: 47% מהילדים שנהרגו בתאונות היו בגילי לידה עד 4 – קבוצת הגיל שנמצאת בסיכון לתאונות בסביבת הבית והחצר.

עלייה בתמותת ילדים בחברה היהודית מתאונות: 56% ממקרי התמותה ברבעון זה, התרחשו בקרב ילדים יהודים. זאת לעומת 24% בלבד ברבעון המקביל בשנת 2024, ו־38% בשנת 2023.

מספר המקרים לעומת שנים קודמות: ירידה במספר מקרי התמותה לעומת הרבעון הראשון של 2024, שבו נהרגו 21 ילדים | עלייה לעומת הרבעון הראשון של 2023, שבו נהרגו 13 ילדים.

לקראת הרבעון השני (אפריל - יוני) – ארגון בטרם מתריע על סיכון לתאונות עונתיות, הסכנות המרכזיות:

1. טביעות: עם תחילת עונת הרחצה, גובר הסיכון לטביעות בבריכות ביתיות, מאגרי מים טבעיים וחופים, בעיקר בחופים שאינם מוכרזים.

2. שכחת ילדים ברכב: העלייה בטמפרטורות בשילוב סיום שנת הלימודים ושינויים בשגרה המשפחתית, עלולים להעלות את הסיכון לתאונה כזו.

3. תאונות בית וחצר: מזג האוויר הנעים מעודד שהות ומשחק בחוץ, וכתוצאה מכך עולה הסיכון לנפילות מגובה, חתכים ודקירות כתוצאה מחפצים חדים או חבלות מחפצים כבדים ועקיצות ונשיכות בעלי חיים.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, מסרה: "אנו נמצאים בתחילתה של שנת 2025 וכבר בשלושת החודשים הראשונים של השנה, 17 ילדים איבדו את חייהם בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע. אסור לנו להתרגל לנתונים הללו. כל ילד שנהרג הוא עולם ומלואו, וכל מקרה כזה הוא טרגדיה. חיים שנגדעו ומשפחות ששרויות בכאב עמוק. תאונות דרכים הן גורם מרכזי בתמותה והיפגעות ילדים ויש לפעול לקידום מודעות והסברה בבד בבד עם שיפור תשתיות ואכיפה בכדי למגר אותן".

סילבינגר מוסיפה כי ילדים נפגעים לא רק בדרכים אלא גם בסביבה הביתית ובפעילויות יומיומיות. "תאונות אלו אינן גזירת גורל. בעזרת תשומת לב, התאמת הסביבה לילדים ואימוץ הרגלי בטיחות – אנחנו יכולים למנוע את האסון הבא ולהבטיח שילדינו יגדלו בביטחון – בבית, ברחוב, ובכל מקום".