ערן בר-טל
ערן בר-טלצילום: רחלי אנקרי

אלא שבניגוד לחששותיהם של רבים, קרן המטבע הבין־לאומית קובעת: לא צפוי מיתון עולמי. התחזית העולמית אומנם עודכנה כלפי מטה, אך הקו המסתמן הוא האטה ולא משבר עמוק.

דוח חדש של ארגון הסחר העולמי (WTO) קובע כי הסחר הבין־לאומי צפוי להתכווץ במהלך השנה, במיוחד בשל האווירה המתוחה והפגיעה באמון בין המדינות. מצב זה מחליש את שיתופי הפעולה המסחריים ופוגע בשווקים הפיננסיים והיצרניים כאחד.

בתוך כך, קרן המטבע הבין־לאומית מנסה להציע מענה ולא רק תחזית. מנהלת הקרן, קריסטלינה גאורגייבה, קראה למדינות לא לשקוע בחרדה אלא לפעול לחיזוק מבני של הכלכלות הלאומיות. לדבריה, "יש לפעול בנחישות – ולא בתגובתיות".

תחרות הוגנת? משפט גוגל התחדש

משפט הגבלים עסקיים שהתחדש השבוע בוושינגטון נגד חברת גוגל עשוי להשפיע על מבנה שוק מנועי החיפוש באינטרנט בארצות הברית ובעולם. משרד המשפטים האמריקני, לצד מספר רב של תובעים כלליים ממדינות שונות, דורש מהחברה לשנות באופן מהותי את אופן פעילותה בשוק, בטענה כי היא מנצלת את שליטתה במנועי החיפוש ואת הבינה המלאכותית כדי להקשות על תחרות חופשית.

אחד הטיעונים העיקריים במשפט שהתחדש הוא שהחברה משלמת ליצרניות מכשירי הטלפונים החכמים כדי שאלה יטמיעו את מנוע החיפוש ואת יישומון הבינה המלאכותית ג'מיני במכשירים, ובכך זוכה ביתרון ניכר על המתחרות. השאלה היא אם מדובר במכירה לגיטימית של מוצרי החברה, או שמא בחיזוק המונופול של החברה בתחום החיפוש.

המשפט מתבסס בין היתר על פסק דין קודם של השופט הפדרלי אמיט מהטה, שקבע כי הסכמים בלעדיים בין גוגל ליצרני מכשירים מהווים גורם מחזק למעמד המונופוליסטי של החברה. לדוגמה, גוגל משלמת מדי חודש לסמסונג כדי להבטיח את התקנת אפליקציית Gemini AI במכשירי החברה. הסכם זה, שמתוכנן להימשך לפחות עד 2028, יוצר יתרון עסקי באמצעות נוכחות מתמשכת של אפליקציית AI כברירת מחדל.

הזהב חצה את רף ה־3,500 דולר; הביטקויין מעל 90 אלף דולר

מחיר הזהב טיפס לשיא היסטורי חדש במסחר באסיה, ומחיר אונקייה נסקה לכ־3,500 דולר. העלייה הדרמטית נובעת משילוב בין מתיחות כלכלית גוברת, חוסר אמון בדולר האמריקני ומדיניות מוניטרית לא יציבה של הפדרל ריזרב.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ המשיך בביקורתו נגד יושב ראש הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, מה שמעורר שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי. דיווחים על ניסיונות להחלפתו מחזקים את החששות בשווקים, ומחמירים את התנודתיות.

חולשת הדולר תורמת אף היא לעליית מחיר הזהב, שכן המתכת היקרה מתומחרת בדולרים. היחלשות המטבע האמריקני הופכת את הזהב לאטרקטיבי יותר לקונים זרים, דבר שמוביל לעלייה בביקוש.

גם הביטקוין המשיך השבוע להתחזק ושוב חצה את רף ה־90 אלף דולרים ליחידה.

הכותב הוא העורך הראשי של ערוץ הכלכלה, ערוץ 10 בשלט, www.tv10.co.il באינטרנט