"בחודשים האחרונים משתוללת באזור הגליל התחתון כנופיה אשר ידה בכל. בקר, צאן, כלים חקלאיים ופריצות למחסנים. לפני זמן מה נגנבו ממשק 20 עגלים. גניבות בסדר גודל כזה ממוטטות משקים שלמים", מדווחים בוקרים בגליל.

"רשויות החוק ויחידות ההגנה אינן עושות מספיק להגן על החקלאים מפני גניבות", הם טוענים עוד.
בכנס חירום שערכו הבוקרים והרפתנים במועצה אזורית גליל תחתון אמר חיים דיין מנכ"ל ארגון מגדלי בקר לבשר במרעה (אמב"ל) כי מספר הגניבות עולה וחייבים למצוא פתרון נאות "להגן על הבוקרים והרפתנים, אזרחי המדינה, שרכושם ופרנסתם נגזלת מהם". ראש מועצת גליל תחתון מוטי דותן אמר בכינוס לו נתן את חסותו, כי המשטרה אינה עושה את הדרוש.

בראיון לכתבתנו רותי אברהם אומר דיין מנכ"ל אמב"ל, כי נושא הגניבות מעמיד בסכנה גם את יכולת עמידתם של החקלאים בגליל, אך גם טומן בחובו סכנה לאובדן קרקעות לאום בצפון.

לדבריו הגניבות הקשות מותירות את החקלאים בפני שוקת שבורה. במשק של שמעון גפרי מכפר זיתים נגנבו 20 עגלים. שוויו של עגל במשקל 500 ק"ג הוא 5000 ש"ח . מכאן יובן כיצד גניבה כזו יכולה למוטט משק שלם אומר דיין. לדבריו עיקר גונבי הבקר הם בדואים מכפרים כמו טובא שליד ראש פינה וזרזיר. הם פועלים ללא חשש הוא אומר ובחוצפה הולכת וגוברת. לדבריו פנה לשר החקלאות וביקשו לפעול אצל השר לבטחון פנים כדי שיסייע. יש לדבריו לשים קץ לענין שכן ההצלחה בפשע גוררת עוד מצטרפים והמצב מחמיר.

כבר עתה חוששת המשטרה להכנס לכפר כמו טובא מחשש כי השוטרים ייפגעו. בידי המשטרה רשימת יעדים בכפר זרזיר אך היא אינה פועלת.

לדברי דיין לפני כשנתיים הוקמה יחידת "ארז" במחוז הצפוני והיא נועדה להתמודד עם הפשיעה החקלאית. זו היתה יחידת "פיילוט" שנועדה להתוות מודל שיופעל אחר כך בעוד מחוזות. המשטרה אז הכירה אומר דיין כי פשיעה חקלאית מזקיקה התמחות וידע ספציפיים. חוקר ביחידת ארז יודע כי יש הבדל בין עגל בן חודש שנגנב לבין עגל כבן שנה. את העגל הצעיר הגנוב יחפשו בעדרים של הבדואים משום שהם מועברים אליהם לגדילה, בעוד שהמבוגרים יותר מובילים ישר לשחיטה במשחטות "שחורות". למעשה על בסיס גניבות הבקר עומד "מפעל" שלם של פשיעה אומר דיין.

משפחות בדואיות שלמות עוסקות בגניבת כלי רכב להובלת הבקר הגנוב, לעדרים או למשחטות ואחר כך שורפים את הרכב כדי שלא יאותרו מימצאים. מאז שבמחוז צפון החליטו להעביר את אנשי היחידה לקו התפר ולטיפול בפשע המאורגן, הופקרו החקלאים ואין מי שמטפל בפשיעה החקלאית, אומר דיין.
עוד מציין דיין כי סכנה נוספת הנשקפת מהתמעטות עדרי הבקר היא אובדן קרקע הלאום. עדרי הבקר רועים על אדמות המדינה וכך שומרים עליהן.

הגניבות לעומת זאת מאפשרות בסופו של דבר לבדואים להשתלט על האדמות. זוהי השתלטות מכוונת ולא מקרית אומר דיין. הוא ציין עוד כי גם שר החקלאות מודע לבעיה.

(ח)