בתום הדיון בוועדה דרש היו"ר חבר הכנסת שלום שמחון ממשרדי האוצר, התשתיות, הביטחון וביטחון הפנים להודיע לוועדה כיצד בכוונתם להתמודד עם התופעה החמורה של מכירה חוזרת של דלקים מהרש"פ לשאר אזורי הארץ. בעיקר ביקש שמחון לדעת כיצד תתמודד הממשלה עם נושא זה בתקופת הביניים, כשנה וחצי עד להשלמת בניית גדר ההפרדה. "תופעת הברחת הדלק מהרשות לישראל צריכה להדאיג כל אחד מאתנו, הן לנוכח הנזק הכלכלי והן לנוכח הסיכון הביטחוני הכבד הכרוך בהברחת משאיות דלק מהשטחים לישראל, משאיות העלולות למצוא את דרכן לאתר פי גלילות", אמר שמחון.

הנושא עלה בוועדה לבקשתו של איגוד לשכות המסחר. חיים עוז, מהאיגוד, אמר כי הברחת דלק משטחי הרש"פ לשאר אזורי הארץ גורמת למשק הישראלי נזק ישיר של 400 מיליון ₪ בשנה, ונזק עקיף כפול מזה.

לדבריו, באמצעות חברת הדלק "דור אנרגיה" הרש"פ רוכשת כ 45 מיליון ליטר סולר ובנזין בחודש מישראל, אך היא צורכת רק כ 20 מיליון ליטר בחודש. באמצעות ספקים פיראטיים העודפים נמכרים בתוך ישראל במחירי היצף.

בוועדה ציינו כי על פי ההסכם בין הרש"פ לישראל, ישראל מחזירה לרשות את המע"מ והבלו על כל קניית סולר או בנזין.

חברי הוועדה עמדו על כך שהרש"פ מנצלת את הסכמי פריז ואת העובדה כי הבלו המשולם בישראל על הסולר גבוה בהרבה מאשר ברש"פ. על פי הסכמי פריז, הרש"פ רשאית לקבוע את מחירי הבנזין בשיעור גבוה או נמוך ב 15% מהמחירים הנגבים בישראל. בהסכמי פריז לא נקבעה למחירי הסולר כל הגבלה.

בוועדה דווח כי עד להתמנותו של האחראי על האוצר ברש"פ סאלם פיאד היו מחירי הבנזין ברשות גבוהים בהרבה מהמחירים בישראל, ולפיכך תנועת ההברחות הייתה מישראל לרש"פ. משנכנס פיאד לתפקידו הורדו מחירי הבנזין ברשות הפלשתינית, דבר שהביא להפסקת ההברחות מישראל לרשות הפלשתינית ולהגברת ההברחות לתוך שטחי ישראל.

מנכ"ל פז מודי בן ש"ך אמר כי נוצרה תופעה אבסורדית, ולפיה חברות הדלק בישראל קונות דלק במחיר גבוה בהרבה מאשר בעל תחנה ביו"ש. הוא ציין כי בישראל נוצר "מעמד" של עבריינים ה"מתפרנסים" מהברחות דלק מהרש"פ וממהילת דלק, והללו נמכרים בסופו של דבר לתחנות הדלק הפיראטיות.

מנכ"ל סונול יוסי אנטוורג הציע כי בנקודות המכירה של "דור אנרגיה", נחל עוז ונהלין, יוצבו פקחים מטעם האוצר שיחזירו לרש"פ את עלות הבלו רק לאחר שיוודאו כי מכלית הדלק חזרה לישראל ריקה, וזאת כדי למנוע מצב שלמדינת ישראל מוגשות חשבוניות להחזר הבלו מבלי שנבדק מה באמת נמכר לרש"פ ומה מצא את דרכו בחזרה לישראל.

רני לובנשטיין, ממשרד האוצר, אמר כי הבעיה תיפתר ברגע שגדר ההפרדה תושלם, וכי בכוונת המדינה להקים שני מסופי דלק: בשער אפרים ובתרקומייה, ורק בהם תתבצע העברת דלק מישראל לרש"פ, וזאת בשיטת "גב אל גב".

ח"כ אבשלום וילן אמר כי התמונה העולה מהדיון היא שרשרת פרדוקסים, שהמפסידה העיקרית מהם היא מדינת ישראל. וילן תקף את שר האוצר, שהעלה את הבלו על הסולר, בטענה ש 700 מיליון השקלים שייכנסו לקופת המדינה יממנו את גדר ההפרדה, אך לא לקח בחשבון את ההפסדים הנגרמים למדינה בעטיין של ההברחות. שמחון אמר כי לנוכח העלאת הבלו על הסולר בישראל על הממשלה לשקול ביצוע שינויים נדרשים בהסכמי פריז, הנוגעים לתחום הדלק. (ר)