ביהמ"ש המחוזי בתל אביב דחה אתמול דרישת המדינה והסוכנות לדחות על הסף את תביעות "ילדי טהרן" קבוצה של ילדים ניצולי שואה, שנמלטו מפולין ועלו בסופו של מסע תלאות לארץ, דרך טהרן.

תביעת הניצולים עוסקת בגורל כספי השילומים שקיבלו הסוכנות והמדינה במסגרת הסכם השילומים, הסכם שנחתם לפני 50 שנה בין גרמניה לישראל. בתביעתם טוענים הניצולים כי במסגרת הסכם השילומים "גלומים פיצויים אישיים לניצולי השואה. בעוד שבפועל כספים אלו לא הועברו לניצולי השואה מעולם. כמו כן, כי בגין ההסכם התחייבה המדינה שלא תגיש עוד תביעות נגד ממשלת גרמניה, ובכך הפקירה אותם ופגעה בזכותם למצות את תביעותיהם האישיות נגד ממשלת גרמניה". הניצולים תובעים כיום "פיצוי כספי בגין סכומים אלו בסך 70 אלף ₪, לכל אחד מהם".

בדיון אתמול (ב) עסק השופט בטענות המדינה והסוכנות היהודית כי יש לדחות על הסף את תביעות הניצולים כיון שמדובר בפרשה שחלה עליה התיישנות, שיהוי וחוסר עילה. כמו כן, כי מדובר בהסכם מדיני ולפיכך אינו שפיט. הסוכנות טענה עוד כי בנושא השילומים טיפלה ועדת התביעות גוף שאינו קשור לסוכנות.

כאמור השופט דוד גולדשטיין דחה את טענות המדינה והסוכנות, והוא כותב: "אירועי מלחמת העולם השניה ומעשי הזוועה שביצעו הנאצים ביהודים הינם פרק חשוב ומצער בהסטוריה של העם היהודי ובתולדות העמים בכלל. עבור הניצולים אשר עדיין חיים בקרבנו, אין המדובר באירוע הסטוריה בלבד כי אם במציאות יום יומית בה נאלצו לחיות ואשר משליכה על חייהם עד היום. אין חולק כי שואת העם היהודי הינה טרגדיה שלא ניתן לכמתה בכסף וכי אין פיצוי לסיבלם של ניצולי השואה, עם זאת, נקבעו מספר מנגנונים לפיהם התחייבה ממשלת גרמניה לשלם לעם היהודי כספים ביניהם הסכם השילומים נשוא התיק שבפנינו...פרשנותו של הסכם השילומים הוא ענין הראוי להתברר לעומקו".

הוא מוסיף כי "גם אם יכלו הניצולים ללמוד מן התקשורת על קיומו של ההסכם בין המדינה לממשלת גרמניה, הרי שלא ניתן להסיק מכך כי ידעו על תוכנו ועל נפקותו המשפטית בשים לב למצבם הנפשי, הפיזי, הכלכלי והסוציאלי של ניצולי השואה באותם הימים. .. ספק רב אם היו הם בעלי יכולת לעמוד על המכשולים המשפטיים שעתידים לקום בגינו לנהל קרב משפטי נגד המדינה שאך פרסה חסותה עליהם וקיבלה אותם כפליטים בתום המלחמה ולעמוד על זכויותיהם שטרם היו ברורות כלל ועיקר".

השופט דחה טענות כי הסכם השילומים הוא הסכם מדיני ולכן בלתי שפיט "על אף שמדובר בהליך שבין שתי מדינות. הסכם השילומים הינו תולדה של אותם אירועים מזעזעים שעברו הניצולים הללו וגם אחרים ויש קשר ישיר בין אותם אירועים לכספי הפיצוי שמשולמים על ידי ממשלת גרמניה ושמעוגנים באותו הסכם. כך שאין הוא מנותק מההקשר האישי של ניצולי השואה".

על טענות הסוכנות כי אינה קשורה לנושא וכי בכספי השילומים טיפלה ועדת התביעות, גוף נפרד מהסוכנות, כתב השופט: "מהמסמכים שצורפו עולה כי הסוכנות קיבלה כספים שמקורם בהסכם ושכנראה עשתה בהם שימוש כלשהו".

בסיכום החלטתו כותב השופט גולדשטיין: "המקרה שבפנינו אינו דומה לכל מקרה אחר וחוש הצדק מחייב כי אל מול טענות חמורות כפי שהועלו על ידי הניצולים. בנסיבות החמורות האופפות את תביעתם מן הראוי כי תעמוד המדינה מול טיעוניהם תתמודד איתם ותשיב להם באופן קונקרטי לגופו של ענין".