
בגליון האחרון של "מראות המשטרה"- הביטאון הרשמי-המקצועי של משטרת-ישראל, פורסם ראיון עם ניצב-משנה ב', מפקד הימ"מ.
פעולתה המהירה של היחידה בפיגוע הטירור ליד אילת באמצעו של חודש אוגוסט האחרון, מנעה נפגעים רבים, והעלתה שוב את שמה לכותרות. מה הופך את הימ"מ ליחידה ללוחמה בטירור טובה כל כך?
האנשים שביחידה ואופייה הופכים אותה למיוחדת. היחידה קמה לפני כשלושים ושבע שנים, בשנת 1974, לאחר פיגוע הטירור בבית-הספר במעלות ורצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן.
ועדת חורב, שמונתה לאחר אירוע מעלות, המליצה להקים במשטרה יחידה מיוחדת למלחמה בטירור, שלוחמיה יהיו אנשי מקצוע בתחום, וזה יהיה ייעודה. ליחידות הצבאיות משימות אופרטיביות, ולוחמיהן נלחמים בצבאות אויב. על כן, הימ"מ נבנה לאורך השנים כיחידה, האמורה לתת מענה ללחימה בטירור, שאופיו מתפתח במהלך השנים. פעולות הטירור בשנות ה-70' שונות מפעולות הטירור בשנת 2000, ואף מפעולת הטירור שהתרחשה אך לא מכבר בגבול הדרום.
למעשה, הימ"מ מייצר לעצמו סל יכולות מבצעיות, המבוסס, בראש ובראשונה, על לוחמי היחידה עצמם - כולם בוגרי יחידות קרביות בצה"ל ובוגרי קורס פיקודי, שסיימו את שירות החובה שלהם, חלקם אף בדרגות קצונה, ובחרו לשרת בימ"מ כמקצוע לחיים. לנתונים בסיסים אלה נוספים ניסיון מבצעי רב מאוד, שנרכש בעיקר בעשור האחרון ויכולות מבצעיות, שנבנות אל מול תרחישי הייחוס - וכל אלה יחדיו הופכים את היחידה המשומנת והמיומנת הזו ליחידה טובה. פיגוע הטירור בדרום הארץ עלה, אמנם, לכותרות, אך פעולתו של הימ"מ במהלכו היא רק דוגמא אחת לפעילויות רבות נוספות, שבהן הוא לקח חלק, שלא זוכות לכותרות, הן משום שלוחמי היחידה הצליחו לסכל אירועים או לעצור מפגעים לפני יציאתם לפעולה, והן משום, שמטבע הדברים לא ניתן לפרסמן. על כן, ברור, שהשילוב בין איכות הלוחמים, ניסיונם, הגמישות המבצעית שלהם, סל היכולות הנקודתי והאופי המשפחתי - הופכים את היחידה הזו למה שהיא.
בשנים האחרונות מוקמות יחידות חדשות ללוחמה בטירור גם במדינות, שבהן הדבר נחשב, עד לא מכבר, למותרות (הודו, למשל). מה מקומו של הימ"מ הישראלי בהשוואה ליחידות אחרות בעולם, והאם קיים שיתוף פעולה עמן?
איננו שמים את עצמנו בתוך סקאלה כלשהי. כל מדינה בונה יחידה כזו על-פי האיומים העומדים מולה.
"רבים מהמחבלים 'המבוקשים הכבדים' נמצאים בבתי-הכלא בזכות הימ"מ והשב"כ. מחבלים, שהיו בשטחי הרשות הפלסטינית, והתכוונו לבצע פיגועים, נהרגו במהלך ההיתקלויות עם הימ"מ"
מספר המבצעים, שבהם לקח חלק הימ"מ בסיכול טירור, יחסית ליחידות בגרמניה, בצרפת בהולנד ובבלגיה, הוא גדול ביותר, שכן הן מתמודדות עם איומים שונים. לצד זה, קיים שיתוף פעולה מצוין בינינו לבין יחידות דומות ברחבי העולם. מכיוון שאנחנו מוגבלים מאוד הן מבחינת משאב הזמן העומד לרשותנו והן מבחינת המשאב התקציבי, יש לנו פריבילגיה לבחור את היחידות, שקיימת הדדיות בין פעילויותיהן לפעילותנו, לשם העמקת שיתוף הפעולה עמן. במהלך שנה נערכים, בממוצע, ארבעה מפגשים שכאלה עם מספר מצומצם של יחידות.
מה הן התכונות והמיומנויות הנדרשות מלוחם בימ"מ? כיצד נבחרים המועמדים הטובים ביותר, וכמה שנים, בממוצע, משרת לוחם בימ"מ?
איש ימ"מ הוא לוחם בתכונותיו, הרואה את השירות בימ"מ כשליחות לשמה, ולא בגדר קלישאה. לא ניתן לשרוד ביחידה לאורך שנים אם לא רואים את השירות בה כמשמעותי לכלל העשייה. השירות בימ"מ איננו "עוד עבודה". לוחם ימ"מ צריך להיות מקצועי, דייקן, בעל משמעת עצמית ויכולות גופניות פיזיולוגיות טובות. עליו להיות צנוע, בעל רצון ללמוד ולהשתפר כל העת, משכיל (רוב הלוחמים מחזיקים בתואר בוגר אוניברסיטה), מאתגר ומאותגר מבחינה אינטלקטואלית, דעתן ויצירתי, בעל יכולות טכניות, אמין וכמובן - חבר טוב.
הקריטריונים המרכזיים לקבלה לימ"מ הם שירות ביחידה קרבית ומעבר קורס פיקודי. מספר גדול מהמתגייסים לימ"מ שירתו כקצינים לוחמים בצה"ל. לאחר שלב המיון הראשוני, עוברים המועמדים מבחנים פסיכוטכניים וראיונות אישיים. לאחר שלב זה הם עוברים ל"גיבוש" (פיזי ומנטאלי), ומי שהצליח בו - מתחיל את הקורס, שנמשך שבעה חודשים,ותכניתו מתבססת, כמובן, על שירות קרבי קודם. במהלך שלושת החודשים הראשונים הם עוברים הכשרה בסיסית בתחום לוחמת הפרט, ובארבעת החודשים האחרים - תרגילים בכשירות ייעודית. בתום הקורס מצטרפים הלוחמים החדשים לצוותים קיימים, כך שבכל צוות ניתן למצוא, לדוגמא, לוחם ותיק, שלו חמש-עשרה שנות שירות ביחידה, לוחם ותיק פחות ולוחם שזה עתה סיים את הקורס. כאלף קורות חיים נבדקים על-ידינו בשלב המיון הראשוני. לשלב הראיונות האישיים מגיעים כשלוש-מאות מועמדים, ולגיבוש - כשמונים עד מאה מועמדים. את הקורס מתחילים רק בין חמישה-עשר לעשרים מועמדים, ומסיימים אותו בין עשרה לחמישה-עשר איש.
הגיל הממוצע של לוחם ביחידה - 32 שנים. גילם הממוצע של הצלפים - 36 , של מפקדי צוותים - 35 ושל מפקדי פלגות - 38. למעלה ממחציתם משרתים בה יותר משמונה שנים.
האם באמת קיימת "תחרות סמויה" בין הימ"מ ליחידות עילית דומות בצה"ל?
אין "תחרות" כלל וכלל. יש כיום במדינת-ישראל יחידה אחת, הימ"מ, שייעודה הראשי הוא חילוץ בני-ערובה ומלחמה בטירור. לצה"ל יש יחידות מיוחדות משלו. בראייה מערכתית, מדינת-ישראל צריכה יותר מיחידה אחת שתעסוק בתחום זה. לנגד עיני עומדים תרחישים רבים, שבהם צריכות לפעול יחדיו כמה יחידות. ובעניין זה אני חייב להדגיש, כי קיימת שותפות אמיתית בינינו לבין היחידות הצבאיות המיוחדות, ובמסגרתה מוחלף מידע באופן מלא. עם זאת, יש תחומים, שרק הימ"מ עוסק בהם.
"כאלף מועמדים שולחים לקראת כל קורס בימ"מ את קורות חייהם. רק כעשרים מהם מתחילים אותו. בסיומו נותרים בין עשרה לחמישה - עשר לוחמים חדשים"
לא מכבר ציינו בארצות-הברית עשור לפיגוע הטירור הגדול ביותר שהתרחש שם ב-11 לספטמבר 2001. האם לדעתך, מגה-פיגוע בדומה לו עלול להתרחש בארץ?
אין תרחיש שהוא דמיוני, גם במדינת-ישראל. אחד האתגרים של כלל מערכות הביטחון, ובכללן, כמובן, משטרת-ישראל, הוא ההיערכות לתרחיש הבא. והתרחיש הבא הוא לא זה שהיה. מתנהלת כאן מלחמת יומיומית בין אנשי הטירור לבין מי שאחראים לסכל את תכניותיהם. הפיגוע בדרום הארץ, לדוגמא, היה פיגוע בסדר גודל אחר מזה שידענו עד כה. באזורנו נמצאים מחבלים רבים, שלהם מוטיבציה ויכולות לבצע את התרחיש הבא. למרות שאין לי מושג מה הוא יהיה, עלינו להיות מוכנים לקראתו.
האם הימ"מ לומד גם מפיגועי טירור, המתרחשים הרחק מגבולות המדינה?
כל הזמן. כחלק מהלמידה הארגונית שלנו, אנחנו חוקרים גם פיגועים שהתרחשו במדינות אחרות, כמו הפיגועים במומביי, בתיאטרון במוסקווה ובבית-הספר בביסלאן. אנחנו מכירים את פיגועי הטירור המשמעותיים שהתרחשו בעולם, ומפיקים מהם את הלקחים הנדרשים.
לאלו מבצעים ניתן לקשור את הימ"מ?
מרבית מבצעיו של הימ"מ הם מבצעים לסיכול טירור. חלקם חסויים. בעשור האחרון הימ"מ לקח חלק במאות מבצעים. כל מבצע כזה מסתיים במעצר או בהיתקלות אש בין כוח הימ"מ לבין אנשי הטירור.
רבים מהמחבלים "המבוקשים הכבדים", העצורים בבתי- הכלא, נמצאים שם בזכות הימ"מ והשב"כ. מחבלים, שהיו בשטחי הרשות הפלסטינית, והתכוונו לבצע פיגועים, נהרגו במהלך היתקלויות עם הימ"מ, ויעידו על כך תעודות הערכה וההוקרה הרבות,
"בראייה מערכתית, מדינת-ישראל צריכה יותר מיחידה אחת שתעסוק בתחום הטירור. לנגד עיני עומדים תרחישים רבים, שבהם צריכות לפעול יחדיו כמה יחידות" התלויות במשרדי הימ"מ. משנת 2001 ועד שנת 2010 פעלו לוחמי הימ"מ ביותר מאלפיים מבצעים לסיכול טירור ולטיפול בפשיעה חמורה (מעצרים בסיכון גבוה וחטיפות על רקע פלילי). כשרף הטירור הוא בירידה, הימ"מ עוסק בפשיעה החמורה, ולוחמיו פועלים לשם כך בכל רחבי הארץ וגם בשטחי יהודה ושומרון.
ניצב-משנה ב', הנך נשוי ואב לארבעה ילדים. עברך הצבאי הפיקודי עשיר ומכובד, ובשגרה, חייך מתנהלים בעולם דינאמי מאוד. על מה אתה חולם בלילה?
בלילה אני עייף כל כך, שאינני חולם חלומות. בתפקיד זה אני מרגיש סוג של אחריות אישית ולאומית, גם בהכנת היחידה לאירוע הבא וגם בוודאות שהיא תנצח באירוע הנוכחי. מפקד היחידה הוא החוליה בשרשרת, שנבחר להובילה. ליחידה יש עבר מפואר ויציב ובסיס של אנשים איכותיים, הן לוחמים, הן תומכי לחימה והן אנשי מטה. כל אלה הופכים את הפיקוד על הימ"מ למורכב פחות ממה שיכול היה להיות בלעדיהם. כשאני הולך לישון, מחשבותיי נודדות, ואני מתחבט, בין היתר, בשאלות כיצד ניתן לפתח עוד יותר את מקצועיות הלוחמים, וכיצד אפשר לשמור עליהם טוב יותר. כן, אני גם דואג לבני-משפחתי, שמחזקים אותי, ושאליהם אני צריך לחזור בסוף היום.