מקום עבודה
מקום עבודהצילום: פלאש 90

האם מה שלמדת בתיכון או באוניברסיטה ישרת אותך בעתיד? אילו מיומנויות נדרשות מאיתנו לביצוע עבודתנו?  האם רכישת מיומנויות חדשות יכולה לסייע לנו במציאת עבודה בעתיד?

על שאלות אלה ורבות אחרות ינסה לענות סקר חדש שיבוצע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: סקר מיומנויות.

סקר מיומנויות הוא הסקר הבין-לאומי המקיף ביותר, שנערך אי-פעם בנושא כישורי בוגרים. הסקר מעריך את כישוריהם של בוגרים בני 65-16 במדינות המשתתפות בו. הוא מתמקד בכישורי מפתח, הנדרשים לאנשים בעידן המידע, כדי להשתתף באופן מוצלח בחיי הכלכלה והחברה של המאה העשרים ואחת.

ארגון המדינות המפותחות (OECD) הוא היוזם והמארגן של סקר זה ובו משתתפים למעלה מ-200 אלף נדגמים בלמעלה מ- 30 מדינות מפותחות בכללן ישראל.

במקביל להתפתחות הטכנולוגית המהירה המאפיינת את העולם המערבי ובכללו ישראל, משתנות המיומנויות הנדרשות מהפרט המבקש להשתלב באופן אפקטיבי בחברה המודרנית ובשוק העבודה. מחקרים מראים שככל שרמת המיומנות גבוהה יותר כך יכול האדם לשפר את רווחתו, תחושותיו ובריאותו.

הסקר מודד כישורים בסיסיים – אוריינות בשפה, אוריינות מתמטית וכישורים הנדרשים לפתרון בעיות בסביבה טכנולוגית בעידן המידע:

אוריינות קריאה (literacy): היכולת להבין מידע ממגוון סוגי טקסט ולהשתמש בו.  בישראל מבוצעת הבדיקה ביחס לשפות: עברית, ערבית או רוסית. השאלות והטקסטים נוגעים לצורות הצגה מוכרות כגון מודעות, הוראות שימוש, ידיעות בעיתון וכדומה.

אוריינות מתמטית (numeracy): היכולת להשתמש, ליישם, לפרש ולהעביר הלאה מידע ומושגים מתמטיים. זוהי מיומנות חיונית  בעידן שבו אנשים נתקלים בחיי היומיום שלהם בכמות הולכת וגדלה של מידע מספרי ומתמטי. כישורים מתמטיים משולבים בכישורי קריאה וכתיבה, וחשוב להעריך את היחס ביניהם. הבדיקה מתייחסת לביצוע חישובים בסיסיים המשמשים בחיי היום יום. ניתן להיעזר במחשבון (המסופק על ידי המראיין).

פתרון בעיות בסביבה טכנולוגית (problem solving in technologically rich environment): היכולת למצוא, להעריך מידע ממקורות שונים ולהשתמש בו לשם פתרון בעיות, כגון חיפוש ספר בספרייה או ניווט בתוך אתר אינטרנט או תיאום פגישה וכל זאת באמצעות המחשב.

בישראל מבוצע הסקר ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בשיתוף פעולה עם הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה). בנוסף, שותפים לביצוע הסקר משרד החינוך, משרד האוצר, משרד התמ"ת, בנק ישראל, המועצה להשכלה גבוהה. הסקר מפוקח ע"י ועדת היגוי שמונתה ע"י המועצה הציבורית לסטטיסטיקה הכוללת גם נציגי אקדמיה.

הסקר מהווה חידוש מתודולוגי וטכנולוגי חשוב מבחינת הלמ"ס, שתעבוד עם טכנולוגיה ושאלונים שפותחו בחו"ל, שכן מדובר בשילוב ראיון אישי וסדרה של מבדקים למרואיינים בוגרים.

במהלך הסקר שיחל בחודש הקרוב ויימשך גם במהלך שנת 2014, יבקרו סוקרי הלמ"ס אצל מדגם מייצג של אנשים. המרואיינים יתבקשו לענות על שאלון ולבצע סדרה של תרגילים. בתום הסקר יוכן דוח בין לאומי שיציג השוואה של רמת המיומנויות השונות בין המדינות המשתתפות בסקר ובכללן ישראל.

ממצאי הסקר יאפשרו לבחון מחדש תוכניות לימודים והכשרה מקצועית הנערכות על ידי משרדי הממשלה, מערכת השכלה גבוהה  והמגזר הפרטי. כל זאת במטרה לשפר את ההון האנושי ולהתאימו לצרכים הנדרשים בחברה המודרנית .