מירה ארצי-פדן
מירה ארצי-פדןפנימה יח"צ
כשמירה ארצי-פדן התחילה ללמד את היוגה הנשית, נפוצה השמועה שהיא מכניסה נשים להיריון, משום שרבות מהנשים שהיו מתרגלות איתה יוגה היו מתעברות. היא החלה לחקור וגילתה שהתרגול שהיא מלמדת אכן מחזק איברים נשיים פנימיים. 

בתחילת דבריה חשוב למירה להדגיש שיוגה היא לא משהו אליטיסטי, אלא בהחלט נגיש לכולן. נתון מעניין הוא שכמעט עשרים אחוזים מהמורות שהיא מלמדת הן דתיות. כפטריות אחר הגשם נפתחות קבוצות של נשים דתיות וחרדיות שמתרגלות יוגה נשית בפתח תקווה, בבן עמי שבצפון, בשדרות, באופקים, בראש העין ובעוד מקומות בארץ. 

יוגה לפריון והחלמה

אז מה היא בעצם יוגה נשית, ואיך מירה הגיעה לתחום? כמו רבות מן הנשים שעוסקות בתחומים הנשיים, גם היא התוודעה לנושא בעקבות חוויה אישית. את בנה בכורה היא ילדה בארצות הברית. בבית החולים שבו שהתה לא הפרידו את התינוק מהאם, ומרגע הלידה ליוותה אותה יועצת הנקה. 

"עברתי שם חוויית לידה מדהימה, עם הרבה תמיכה", היא מציינת, "ובמהלך ההחלמה נחשפתי לנשות 'לה לצ'ה' (עמותה המעניקה בהתנדבות תמיכה ומידע בנושא הנקה – ש"ס). המידע שקיבלתי מהן היה חדש לי, אלו דברים שלא דיברו עליהם בארץ, וחברות שלי לא ילדו כמו שאני ילדתי.

"כשחזרתי לארץ וילדתי את בתי השנייה, הייתי בשוק. הפער באיכויות הלידה בין ארה"ב לארץ היה עצום - החוויה שלי, התמיכה שקבלתי, איך שהסתכלו עליי. מאותו הרגע החלטתי שזה מה שאני רוצה לעשות כשאהיה גדולה – ללוות נשים לפני הלידה, במהלכה ואחריה".

אמרה ועשתה. ארצי-פדן התחילה ללמוד במרכז הישראלי לחינוך ללידה. היא העבירה קורסי הכנה ללידה ליוותה נשים בלידותיהן, שימשה כמדריכת הנקה ואחר כך כיועצת הנקה. היא פתחה קורסי הנקה לאנשי מקצוע, וכתבה יחד עם גילה רונאל ועלמה כהן-ורדי את 'טבעי ללדת', מדריך מקיף להיריון ולידה ולימים שאחרי.

עם השנים ביקשו התלמידות לקבל יותר הכנה גופנית ופחות אינפורמציה. הן התפרצו לדלת פתוחה, משום שמגיל עשרים היוגה מלווה את מירה.

"באותו זמן למדתי יוגה אצל גילה ציון", מספרת מירה, "ולאט לאט נכנסה יותר יוגה בעבודה שלי עם נשים. בהמשך הקמתי בוינגייט את המגמה של יוגה בהיריון ויוגה לאחר לידה. במקביל למדתי אצל יהודית שריג ז"ל, פיזיותרפיסטית של רצפת האגן, ואצל מיכל שונברון שמלמדת מודעות לפוריות. התחלתי להסתכל על השינויים שנשים עוברות דרך האגן והתחלתי לצבור ניסיון. עם הזמן נוצר לי ארגז כלים שהסתדרו לי ביחד, ומתוך זה התפתחה שיטת היוגה הנשית".

השיטה תפסה תאוצה. "נשים התחילו להפיץ ש'מירה מכניסה נשים להיריון'. הן היו אומרות לבעלי: 'מי שרוצה להיכנס להיריון צריכה לבוא לאשתך'", היא נזכרת בחיוך. 
זה התחיל בתור בדיחה, אבל לאט לאט חקרה מירה וראתה ששיטת התרגול הזו מחזקת את השחלות, את הביוץ ואת הרחם. נשים בטיפולי פוריות שילבו את התרגול תוך כדי הטיפול, וזה נתן להן כלי להפחתת מתח, לחיזוק המחזור החודשי, לחיזוק הביוץ, להיכרות מעמיקה עם המחזוריות שלהן ולייצוב רגשי, נפשי, מנטלי ורוחני.

מהר מאוד הפכה 'יוגה לפריון' לעזור לכלל הנשים. נזקים שנגרמו לרצפת האגן כמו דליפות וצניחות, בעיות בגיל המעבר, מחלות אופייניות לנשים ומחלות מסכנות חיים נפתרו ונעלמו כלא היו.

מה מיוחד ביוגה הנשית? 

"היוגה הנשית מתאימה לכל אישה בכל תקופת חיים ובכל גיל", מסבירה מירה, "היא לא עוסקת רק במחזור החודשי - יש לי מתרגלות בנות שבעים. חלק משמעותי בתרגול היוגה הנשית הוא שיפור מיניות האישה בכל רצף הגילים, מכיוון שאנחנו עובדות מאוד חזק על חיזוק רצפת האגן. מערכת העצבים ברצפת האגן גורמת לגירוי תחושתי נכון יותר ומייצבת את האיברים. 
"בעקבות התרגול נשים רבות צלחו טיפולי פוריות, מַיוֹמות פיברומיאלגיה (תסמונת של כאבים ברקמת השריר ועייפות – ש"ס) נעלמו, וגם רופאים של נשים בעלות שחלות פוליציסטיות נדהמו לגלות שאלו נעלמו. התרגול אף מקל מאוד על התסמינים שנשים חוות בגיל המעבר". 

איך זה קורה?

"אנחנו מפעילות שרירים שלא נראים לעין, ולגוף כאילו לא מובן מה הוא עושה, אבל הלא ייאמן קורה. הגוף מגיב לתנועות האלה במהירות, כאילו היה צמא לתשומת הלב הזאת. זה מקום כל כך מוסתר, שאנחנו מתביישות להתעסק איתו – ופה פתאום את מציבה אותו במרכז. זה מחזק אותך, ומעניק לך תחושה שאת יכולה להתמודד עם כל מה שחווית בעבר. 
"חלק מאוד משמעותי מהיוגה הנשית הוא גם העצמאות הפנימית של האישה. זאת אומרת שהאישה מקבלת כאן איזשהו עוגן פנימי. זהו כלי מאוד יישומי לארגון ולעיצוב החיים שלה. לא בכדי אגן ועוגן הן מילים נרדפות ביוגה הנשית".

אבל יש שיטות רבות. אולי גם היוגה הרגילה מספיקה?

"כל שיטה רוחנית או תרגול זה טוב, מעולה וגם נחמד. אבל בתוך היוגה הנשית יש לך כלים להבין מה קורה בגוף שלך. נשים פתאום מבינות מה קורה בגוף שלהן: למה בימים מסוימים הן עצבניות, בימים מסוימים הן יותר קשובות ובימים מסוימים הן רגישות לריח ולמגע; למה בימים מסוימים הן רוצות את קרבת המשפחה, ובאחרים הם רוצות להתרחק. יש היכרות מאוד עמוקה עם השינויים ההורמונליים שמנהלים אותנו, וזה נותן איזשהו עוגן להבין שזה לא האישיות שלך. 

"עם הזמן היוגה הנשית הופכת להיות חלק ממך. את לומדת גם קצת לבודד את עצמך מהתהליכים, ובכך את מפחיתה נזקים. את לומדת לנהל את החיים שלך ביחד עם ההורמונים ולא כמו שקורה, לצערנו, לנשים רבות שההורמונים מנהלים אותן".

תני לי דוגמה.

"דוגמה מאוד פשוטה היא המחזור החודשי. השינויים ההורמונליים על פני החודש הם הזדמנות להכיר את עצמך לעומק. ימי הווסת הם ימים של ויסות. ויסות אנרגטי, ויסות בין חודש לחודש, ויסות בין החלומות שהיו לך ובין היכולת שלך לבצע אותם. אלו ימים של התמסרות, של ויתור. בתרבות שלנו זה התפרש כימים של עצבנות, אבל בעצם יש לך מתנה כל חודש להסתכל על כל השינויים האלה, וכשאת לא עושה זאת את משלמת מחיר. 

"תסמונת קדם וסתית היא תסמונת של מאה תסמינים שאין אישה שאין לה חלק מהם. לרפואה אין מענה – אלא רק מענה סימפטומטי, כמו כדור נגד כאב ראש או כאב בטן. התרגול ביוגה הנשית נותן מענה ומלמד אותך כיצד להתאים את החיים המודרניים שלך למחזור החודשי".

"אני קרייריסטית", ממשיכה ארצי-פדן להסביר, "אני נשואה, גידלתי שלושה ילדים ושלושים שנה אני בעומס מטורף. ברגע שקיבלתי את ההבנה הזאת לא עשיתי פחות אלא דווקא עשיתי הרבה יותר. ההספק שלי היה מאוד מדויק כי ידעתי להתאים את אורח החיים שלי למחזוריות החודשית. 

"בימי הווסת לא הפסקתי ללמד. עשיתי הכול, אבל ידעתי שאני חייבת לוותר על משהו. לכן בימים האלה לא בישלתי ולא קיפלתי כביסה, החלטתי שאני קונה אוכל. עשיתי את החשבון הכלכלי וראיתי שלא שווה לי לשרוף את האוכל ולהתעצבן, והכביסות פשוט חיכו. אם מישהו עבר ובמקרה קיפל את הבגדים זה היה נחמד, ואם לא אז הם חיכו לי לימים שאמרתי 'עכשיו זה קטן עליי, עכשיו אני יכולה'.
"אותו הדבר עם גיל המעבר. מי שעושה עם עצמה עבודה לקראת גיל המעבר חווה פחות את המשבר הדרמטי ומבינה שזהו גיל של צמיחה עצומה. הגוף עובר שינוי, וביוגה הנשית מקבלים את הכלים כדי להבין מה הוא רוצה".

ארצי-פדן מציינת את ד"ר כריסטיאן נורת'רופ, אותה לא פגשה מעולם אבל היא אסירת תודה לה. על ספרה 'גופה של אישה – תבונתה של אישה', אשר מלווה אותה בחייה המקצועיים. זהו ספר פורץ דרך המציע את המידע העדכני ביותר שיש על טווח עצום של בעיות בריאות של נשים, "בעיניי חובה לכל אישה".

הכתבה המלאה בגליון פנימה לחודש אלול

לדפדוף בגליון פנימה לדוגמא לחצו כאן