
נתוני בנק ישראל מצביעים על ממוצע של כחצי מיליון חשבונות מוגבלים בכל שנה עקב משיכת שיקים ללא כיסוי.
מדובר בבעיה קשה, שכן הגבלת החשבון לפי חוק נתוני אשראי לא מסמנת רק את החשבון כמוגבל, אלא גם את האדם או החברה בעלי החשבון, אשר מוגבלים באופן ספציפי. דבר זה עלול לעורר קשיים רבים בהתנהלות האישית והעסקית. איך ניתן לתקן את המצב? לצורך כך ישנם שלושה צעדים שחייבים לבצע.
צעד ראשון: פנייה דחופה לסניף
לסניף הבנק יש סמכות לבטל את ההגבלה טרם כניסתה לתוקף, על ידי כך שהבנק יפנה לבנק ישראל בהודעה על סירוב צ'ק 'בטעות'.
ניתן להמריץ את הבנק לעשות כן במהלך 15 הימים שבהם החשבון "מועמד להגבלה" בטענה טובה כנגד סירוב צ'קים – למשל בטענה שבעל החשבון לא היה יכול להעביר כספים לחשבון כיוון ששהה בשירות מילואים; או בטענה שבעל החשבון הפקיד את הסכום הנדרש לצורך יתרה חיובית במועד, אך בסיום יום העסקים, בעוד שמבחינת רישומי הבנק ההפקדה נעשתה למחרת.
כדי להצליח בהנעת סניף הבנק לפנות לביטול ההגבלה, רצוי מאוד להקפיד לפנות לסניף הבנק בפניה מנוסחת ומנומקת היטב מבחינה משפטית.
צעד שני: ערעור וצו מניעה
אם הצעד הראשון נכשל מסיבה כלשהי, יש להגיש ערעור על ההגבלה תוך 15 ימים. מסתבר שבחוק קיימות חמש עילות שבגינן ניתן לבקש גריעת שיקים שסורבו. אם אחת מהן תוכח, ההגבלה תבוטל.
העילות לביטול הגבלה הן: טעות, עיקול על חשבון, קיומו של יסוד סביר לכך שהבנק ימשיך לכבד שיקים למרות החריגה במסגרת האשראי או קיומה של יתרה מספקת בחשבון, קיומה של שעת חירום, או שהיתה מניעה לטפל בחשבון עקב פגיעה ברכוש או בגוף עקב מעשה איבה או מלחמה. אין צורך לומר שבהגשת הערעור יש להקפיד על ניסוח משפטי משוכלל, מדויק ומקצועי.
צעד שלישי: עיכוב ההגבלה
במקביל להגשת הערעור, יש לבקש צו לעיכוב ההגבלה עד לאחר תום הדיון בערעור. בזמן העיכוב, החשבון פועל כרגיל - ניתן להמשיך למשוך שיקים, ומצד שני - ללקוח יש גם זמן להיערך להגבלה הצפויה, ככל שתיכנס לתוקף.
בנוסף, ניתן לנהל בזמן העיכוב מו"מ עם הבנק ולהמריצו לשקול שוב את סירובו לבקש מבנק ישראל את ביטול ההגבלה מחמת טעות. אם אכן הבנק יחזור בו מסירובו ויפנה לבנק ישראל בהודעה הרצויה, תסתיים בכך הפרשה כולה מבלי להיזקק לפסק דין בערעור.
אם ח"ו חזרו לכם שיקים – עשו כחכמתכם ושיהיה בהצלחה, בע"ה.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות-דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, וכי האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.