
מליאת הכנסת אישרה בצהריים (רביעי) בקריאה טרומית את חוק ''ישראל היום'' של ח"כ איתן כבל (העבודה) וקבוצת חברי כנסת. הצעת החוק הועברה לדיון בוועדת הכנסת.
43 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה ו-23 הצביעו נגד. בבית היהודי התנגדו להצעת החוק - שמונה חברי כנסת הצביעו נגד וארבעה נוספים ''התקזזו'' עם חברי כנסת מהאופוזיציה.
ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) אמר כי העברת החוק נגד ''ישראל היום'' הוא בושה לדמוקרטיה הישראלית. כלשונו. "צר לי, ואני מתבייש בכך שיש חברים בסיעת הבית היהודי שחתומים על חוק זה. אני מקווה שבהמשך החקיקה, חוק זה יפול ולא נפגע בחופש הביטוי בישראל.
''לפי כללים אלו מזמן כבר היה צריך לסגור את עיתון 'הארץ' ועיתון 'ידיעות אחרונות'. עיתון סוגרים רק אם הוא פוגע בצורה בוטה בביטחון המדינה או דברים חמורים דומים. זהו יום שחור לדמוקרטיה", הוסיף יוגב.
"זהו חוק נטול בשורה מוסרית, חברתית או כלכלית", אמר ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי), ''איזו בשורה נושא החוק הזה? סתימת פיות והתערבות גסה בחופש הביטוי בישראל, זו בשורה מוסרית? שבירת מטה לחמן של אלפיים משפחות מפוטרי 'ישראל היום', זו בשורה חברתית? סירוס תחרות וחזרה לימי המונופול בשוק העיתונות המודפסת, זו בשורה כלכלית?".
על פי הצעת החוק, כל עיתון שמוגדר כאחד מארבעת העיתונים היומיים בעלי התפוצה הרחבה ביותר בארץ יחוייב להימכר עבור "תמורה סמלית" - כ-70% ממחירו של העיתון היומי הנפוץ והזול ביותר. "לא יוציא לאור אדם, ולא יהיה אחראי להפצה של עיתון יומי בעל תפוצה רחבה בחינם, לתקופה העולה על שישה חודשים מיום תחילת הפצתו בחינם", נכתב בהצעה.
יוזם החוק, ח"כ כבל, תקף בחריפות את בעלי "ישראל היום" שלדון אדלסון ואמר כי הוא "אינו נוכח פה איתנו אך רוחו נוכחת בבית הזה וממלאת כל פינה באולם עד להתפקע. הצעת החוק הזו איננה באה מתוך רצון זדוני נגד 'ישראל היום'. זו חקיקה למען הפלורליזם וריבוי הדעות. זהו מאבק על כך שבעוד כמה שנים לא נהיה מדינה של עיתון אחד. אדלסון מבקש להיות הקברן של שוק שנלחם על חייו''.
"אינני מתנגד לעיתונות אידאולוגית", הוסיף כבל, ''אולם 'ישראל היום' הוא תופעה שאין לה אח ורע באולם החופשי. כל מהותו היא פולחן האישיות של המנהיג. במקום לשמש ככלב השמירה של הדמוקרטיה, הוא משמש ככלב התקיפה של נתניהו. הקמפיין שמנהל נגדי 'ישראל היום' מתאים למשטרים אחרים ולא לדמוקרטיה. מדברים על הון שלטון, מה יותר הון שלטון מזה?".
ח"כ יפעת קריב (יש עתיד) הבטיחה כי תפעל להרחבת הצעת החוק, כך שתשפיע גם על עיתונות מקומית. "חייבים להגן על העיתונות הכתובה בישראל ולהעניק לה כלים להמשיך ולהתקיים גם בעידן הטכנולוגי, אך יחד עם זאת חייבים להגן על האמת ולמנוע מאדלסונים מקומיים לכתוב את האמת כפי שהם רואים אותה".
מעיתון "ישראל היום" נמסר בתגובה: "לא אנחנו הפסדנו, אלא הכנסת, שבהצבעתה שוב הוכיחה עד כמה היא מנותקת מרחשי הציבור".
"זהו יום של בושה וכלימה לאותם ח"כים שהיפנו עורף לרצון הציבור ולרצון בוחריהם, והעדיפו לשרת אינטרסים זרים של מו"ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס. נאומו של מציע החוק, ח"כ איתן כבל, הוכיח כי מדובר לא ב"חוק להצלת העיתונות" בישראל, אלא חוק פרטני, אישי ונקמני נגד עיתון אחד בלבד: "ישראל היום". עם תמיכת הציבור לצידנו, נמשיך להיאבק נגד החוק הלא הוגן והלא-חוקתי, המתערב בתחרות החופשית. החוק הוא פגיעה קשה בדמוקרטיה, והמשך חקיקתו תדרדר את ישראל לרמה של מדינת עולם שלישי. נמשיך להופיע, נמשיך להיאבק", נמסר.